Wymiana silnika VWGolf 1.4 16V
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Poszukuję silnika do Golfa IV, AXP 1.4 16V 2000 rok, ale niestety nie mogę nic trafić, może istnieje szansa włożenia o innych parametrach, proszę o wskazówki
Poszukuję silnika do Golfa IV, AXP 1.4 16V 2000 rok, ale niestety nie mogę nic trafić, może istnieje szansa włożenia o innych parametrach, proszę o wskazówki
- Lukasz_mk2
- Forum Master
napisz może dlaczego chcesz wymienić silnik. Często remont obecnego silnika jest bardziej opłacalny niż kupowanie kota w worku. Kupisz drugi silnik, sprzedający będzie obiecywał, że jest wszystko git, 100% gwarancji, że jak będzie coś nie tak to możesz oddać i takie tam. A teraz pomyśl kupisz trupa wsadzisz go do siebie - zapłacisz kase za włożenie, potem będzie trzeba wyjąć oddać i znowu szukać następnej "igły". Radzę dobrze zdiagnozować usterkę i remontować swój.
Wow wymianę zaproponował mechanik, niestety zbyt duży koszy naprawy jak wspomniał, jednocześnie wymiana nie daje gwarancji, bo przecież nie wiadomo co mi się trafi....
"Poszukaj pod kodem BCA " czyli jest możliwość, że o tych parametrach jest alternatywa??? No ale to potwierdzone???
Póki co czekam, nie wiem co dalej, czas pokaże:). Ale zawsze dzięki za pomoc.
"Poszukaj pod kodem BCA " czyli jest możliwość, że o tych parametrach jest alternatywa??? No ale to potwierdzone???
Póki co czekam, nie wiem co dalej, czas pokaże:). Ale zawsze dzięki za pomoc.
-
- Mały gagatek
ty go chyba nie lubisz - jeśli już to 1,8, 1,8T lub 2,0lukasz74mu pisze:to włóż lepiej 1.6 sobie
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
-
- Mały gagatek
jak większe silniki to trzeba wymienić więcej rzeczy... 2.0 podobno w miarę luźno ale 1.8 ciężej a 1.8T podobno się nie da wstawić zamiast 1.4 ewentualnie cały środek pod maską ale to za dużo wyjdzie ;] oczywiście mogę się mylić
- Lukasz_mk2
- Forum Master
a jakie masz w tej chwili objawy, że mechanik mówi że remont jest nieopłacalny.
Ludzie i nie piszcie że lepiej wsadzić silnik o innej pojemność typu 1.8, 1.8T, czy 2.0 bo na takie mody to by trzeba co najmniej z 6tys zł. Zresztą jest pełno tematów o swap'ach i na pewno jest to droga zabawa.
Ludzie i nie piszcie że lepiej wsadzić silnik o innej pojemność typu 1.8, 1.8T, czy 2.0 bo na takie mody to by trzeba co najmniej z 6tys zł. Zresztą jest pełno tematów o swap'ach i na pewno jest to droga zabawa.
chyba liczysz cenę zakupu całego anglika żeby zrobić taki mod i w dodatku nie bitegoLukasz_mk2 pisze:Ludzie i nie piszcie że lepiej wsadzić silnik o innej pojemność typu 1.8, 1.8T, czy 2.0 bo na takie mody to by trzeba co najmniej z 6tys zł.
mechanik możliwe że stwierdził:Lukasz_mk2 pisze:a jakie masz w tej chwili objawy, że mechanik mówi że remont jest nieopłacalny.
1. wymiana uszczelniaczy + zaworów (w większości 8 zaworów nie nadaje się już ) + szlifowanie gniazd - koszt ok 500
2. wymiana pierścieni + obróbka cylindrów + możliwa wymiana tłoków ( same pierścienie to 260-300)
3. koszt uszczelki pod głowicę + olej + możliwe ze płyn chłodniczy - to jakieś 250zł
4. Do wymiany pierścieni trzeba zrzucić miskę - no to doliczmy - silikon pod miskę + nowe śruby + panewki bo możliwe że do wymiany
Hipotetycznie - najtańszy koszt takiej roboty (bez wymiany tłoków to 1tys zł) z wymiana tłoków będzie coś koło 3 tys - mechanik go nie oszukał tylko był szczery - że jak się rozbierze to się zobaczy jaki będzie koszt a może być niemały.
Dam przykład - poleciał mi rozrząd - tłoki spotkały się z zaworami - zrzuciłem czapę i oceniłem czy jest sens robić silnik czy robić swap - jeśli by mi przekroczyło 2000zł to bym robił swap - razem z rozrządem zmieściłem się poniżej 1500 (robiłem sam)
Lukasz_mk2 powiem tak - gdyby to miał byc twój silnik czyli ABS to koszty by były mniejsze ale silnik 1,4 to jest jedna jeżdżąca wada konstrukcyjna - zaczynając od ścierających się krótkich tłoków poprzez lipne pierścienie, po zamarzające odmy
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
- Lukasz_mk2
- Forum Master
niech VWBasic napisze co mu powiedział mechanik, bo jak na mój gust to albo ktoś nie miał głowy ani żadnego rozsądku w jeździe, żeby tak załatwić silnik z '00r. Zwłaszcza że nikt nie kupuje auta z tak małym silnikiem żeby Bóg wie jakie przebiegi robić. Sądzę że taki silnik przy normalnej jeździe powinien z 300tyś zrobić bez tak dużego remontu.
Re: Wymiana silnika VWGolf 1.4 16V
Mam ten sam problem, więc jestem w temacie. Ciężko znaleźć taki silnik AXP. Moje stuki w silniku kończą się wymianą silnika. Najpierw wymieniłem popychacze i dźwigienki zaworowe. Jedna była strasznie zjechana. Poza tym wałki rozrządu były wygniecione i pełno wżerów.Zrobiłem szlif głowicy i wymieniłem pierścienie, bo jeden był pęknięty. Potem okazało się że panewki na wale są zjechane. Dosłownie jakby brzeszczotem rowy porobić. Pompa oleju z dziurą od wału - wyślizgał dziurę. Wał z wżerami. szlifiarz powiedział, że nie ma ma co regenerować. Nowy wał to kupa kasy, bo cza go szlifnąć, do tego nadwymiarowe panewki główne i dłokowe, dopasowanie bloku itd. Poza tym popychacze znowu poszły więc cały silnik szlak trafił. A najgorsze, że co dzwonie po szrotach to nigdzie nie mają takiego silnika.
Więc jeśli coś zaczyna stukać w silniku to cza się zastanowić czy warto remontować, bo ja wsadziłem w swój 1800zł w ciągu 2 miesięcy a teraz wyszło wielkie g...o i muszę kupić nowy silnik. Mój kod to AXP, więc kolejny problem, bo takich silników nie ma. Może dałoby się wsadzić TDI, bo tego jest od groma i można wybierać. Benzyniaków nie ma wiele, dosłownie jak na lekarstwo.
Więc jeśli coś zaczyna stukać w silniku to cza się zastanowić czy warto remontować, bo ja wsadziłem w swój 1800zł w ciągu 2 miesięcy a teraz wyszło wielkie g...o i muszę kupić nowy silnik. Mój kod to AXP, więc kolejny problem, bo takich silników nie ma. Może dałoby się wsadzić TDI, bo tego jest od groma i można wybierać. Benzyniaków nie ma wiele, dosłownie jak na lekarstwo.
a jaki kolego masz przebieg ,że ten silnik taki zniszczony ? 500tys. ?
Re: Wymiana silnika VWGolf 1.4 16V
Dla wszystkich zainteresowanych ew zmianą / wymianą silnika 1,4 16V
AHW - 1.4 16V 75KM 01/00-05/02
APE - 1.4 16V 75KM 11/99-05/00
AXP - 1.4 16V 75KM 06/00-02/02
BCA - 1.4 16V 75KM 02/02-10/05
Wow niesamowite, nie było mnie przez weekend, a tu w skali 1 do 10 otrzymuję O...
No sorry "Koledzy" niestety macie do czynienia z "babą", a jak to na "babę" przystało wszystko się może zdarzyć
Napiszę tak,jak było niestety niekiedy tak bywa, że zaufasz 2 facetom i zamiast holować auto po prostu jadą jeden za drugim do mechanika, to koniec końców nic dziwnego że elektryk i jego partner zatarli mi silnik. Co miałam zrobić, no nic, oni na pewno tych kosztów nie poniosą. To jeśli macie odrobinę serca piszcie konkretnie i pomóżcie jakbyście chcieli poratować przyjaciela. Myślę, ze to nie będzie dużym wyzwaniem dla Was już tylu osobom pomogliście:).
Zatem co myślicie o tym co napisał Kolega "marcin7x5":
No sorry "Koledzy" niestety macie do czynienia z "babą", a jak to na "babę" przystało wszystko się może zdarzyć
Napiszę tak,jak było niestety niekiedy tak bywa, że zaufasz 2 facetom i zamiast holować auto po prostu jadą jeden za drugim do mechanika, to koniec końców nic dziwnego że elektryk i jego partner zatarli mi silnik. Co miałam zrobić, no nic, oni na pewno tych kosztów nie poniosą. To jeśli macie odrobinę serca piszcie konkretnie i pomóżcie jakbyście chcieli poratować przyjaciela. Myślę, ze to nie będzie dużym wyzwaniem dla Was już tylu osobom pomogliście:).
Zatem co myślicie o tym co napisał Kolega "marcin7x5":