1.6 AKL brak mocy po wymianie rozrządu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
Jestem posiadaczem. Golfa 1.6 AKL benzyna, r98. 88tys. km. Sprowadziłem go w zeszłym miesiącu z Niemiec. To moje pierwsze auto.
Jeździło się nim bardzo dobrze, ale po takim przebiegu wypadało wymienić kilka rzeczy. Za jednym razem wymieniono mi:
rozrząd/pompa wody, filtr paliwa, świece, tarcze, klocki, pasek klinowy.
Po tych operacjach nie jest już dobrze. Wyraźnie brakuje mocy poniżej ok 3000 obrotów. Kiedy wcisnę mocniej gaz na 2 lub 3 biegu przyspiesza irytująco powoli. Dopiero przy około 3000 obrotów jest punkt gdzie zaczyna mocniej ciągnąć. Od tego czasu jeżdżę po mieście i spalanie jest moim zdaniem za wysokie. Na 55litrach 95 przejechałem ledwo ponad 400km - to chyba trochę przesada?
Kiedy jadę na wyższych biegach z wyższą prędkością, to niby jest lepiej, ale od czasu do czasu można wyczuć że coś z pracą silnika jest nie tak, jakby przez ułamek sekundy się dławił i potem wracał do normy.
Poczytałem trochę forum i zrobiłem to co było polecane najczęściej (i najprostsze, bo początkujący jestem). Czyszczenie przepustnicy, przepływomierza + adaptacja (i to i to było w zasadzie czyste). Zakupiłem sobie kabel diagnostyczny. Błędów na VAGu nie ma. Nic się nie zmieniło, poza mniejszym falowaniem obrotów na biegu jałowym.
Gdzie szukać przyczyny ?
Wydaje mi się że w tym co było wymieniane - czy może być to np. niepoprawne ustawienie rozrządu albo coś z tym związane ? Czy można takie niepoprawne ustawienie/a zdiagnozować za pomocą VAG ? Jeżeli tak to co konkretnie logować ? A może problem tkwi w czymś innym ?
Za sprawdzenie poprawności ustawienia rozrządu w pewnym warsztacie w Gdyni zażyczyli sobie 300-400 PLN, twierdząc że to prawie to samo co ustawianie go na nowo. Czy to prawda, czy może szukać taniej ?
Z góry dziękuje za pomoc i sugestie.
Jestem posiadaczem. Golfa 1.6 AKL benzyna, r98. 88tys. km. Sprowadziłem go w zeszłym miesiącu z Niemiec. To moje pierwsze auto.
Jeździło się nim bardzo dobrze, ale po takim przebiegu wypadało wymienić kilka rzeczy. Za jednym razem wymieniono mi:
rozrząd/pompa wody, filtr paliwa, świece, tarcze, klocki, pasek klinowy.
Po tych operacjach nie jest już dobrze. Wyraźnie brakuje mocy poniżej ok 3000 obrotów. Kiedy wcisnę mocniej gaz na 2 lub 3 biegu przyspiesza irytująco powoli. Dopiero przy około 3000 obrotów jest punkt gdzie zaczyna mocniej ciągnąć. Od tego czasu jeżdżę po mieście i spalanie jest moim zdaniem za wysokie. Na 55litrach 95 przejechałem ledwo ponad 400km - to chyba trochę przesada?
Kiedy jadę na wyższych biegach z wyższą prędkością, to niby jest lepiej, ale od czasu do czasu można wyczuć że coś z pracą silnika jest nie tak, jakby przez ułamek sekundy się dławił i potem wracał do normy.
Poczytałem trochę forum i zrobiłem to co było polecane najczęściej (i najprostsze, bo początkujący jestem). Czyszczenie przepustnicy, przepływomierza + adaptacja (i to i to było w zasadzie czyste). Zakupiłem sobie kabel diagnostyczny. Błędów na VAGu nie ma. Nic się nie zmieniło, poza mniejszym falowaniem obrotów na biegu jałowym.
Gdzie szukać przyczyny ?
Wydaje mi się że w tym co było wymieniane - czy może być to np. niepoprawne ustawienie rozrządu albo coś z tym związane ? Czy można takie niepoprawne ustawienie/a zdiagnozować za pomocą VAG ? Jeżeli tak to co konkretnie logować ? A może problem tkwi w czymś innym ?
Za sprawdzenie poprawności ustawienia rozrządu w pewnym warsztacie w Gdyni zażyczyli sobie 300-400 PLN, twierdząc że to prawie to samo co ustawianie go na nowo. Czy to prawda, czy może szukać taniej ?
Z góry dziękuje za pomoc i sugestie.
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Przede wszystkim wrócic tam,gdzie robili i niech poprawiają.klawoj pisze:czy może szukać taniej ?
Niestety taka opcja nie bardzo mi pasuje, bo to 300km od mojego miejsca zamieszkania :]
fajna cena - nic tylko ludziom sprawdzać prawidłowość ustawienia rozrządu.klawoj pisze:Za sprawdzenie poprawności ustawienia rozrządu w pewnym warsztacie w Gdyni zażyczyli sobie 300-400 PLN, twierdząc że to prawie to samo co ustawianie go na nowo.
Skoro jesteś początkujący to lepiej jednak jak nie będziemy ci mówili jak się ustawia rozrząd bo jeszcze przestawisz na gorzej.
Poszukaj w swojej okolicy forumowicza co potrafi to sprawdzić - bo przecież sprawdzić prawidłowość ustawień na znakach to dla kogoś co ma pojęcie jakieś o mechanice żadne problem - ustawić na znakach i stwierdzić czy jeden z wałków nie jest ustawiony nieprawidłowo - tylko że jeżeli jest ustawiony nieprawidłowo a na to wygląda to nie polecałbym nikomu już tego warsztatu z którego korzystałeś. Pewnie fachowcy od kredy i malowania znaków na kołach
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
- kamilsdz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Rozrząd moim zdaniem nie ma nic do tego. Przy zmienianiu rozrządu w twoim silniku prawdopodobnie trzeba zdjąć filtr powietrza. Może źle złożyli przez co zasysa lewe powietrze co objawia się właśnie mułem i brakiem mocy.
Mój GTI TDI Jubi || FollowYourDreams@facebook || OEM+
kamilsdz, czytałeś?kamilsdz pisze:trzeba zdjąć filtr powietrza. Może źle złożyli przez co zasysa lewe powietrze co objawia się właśnie mułem i brakiem mocy.
żeby wyczyścić przepustnice musiał to sprawdzićklawoj pisze:Czyszczenie przepustnicy, przepływomierza + adaptacja (i to i to było w zasadzie czyste)
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
nie trzebakamilsdz pisze:w twoim silniku prawdopodobnie trzeba zdjąć filtr powietrza
o to togrg474 pisze:Poszukaj w swojej okolicy forumowicza co potrafi to sprawdzić - bo przecież sprawdzić prawidłowość ustawień na znakach to dla kogoś co ma pojęcie jakieś o mechanice żadne problem
To raczej nie filtr powietrza. Był wymieniany w chwili kupna auta i od tego czasu nie był ruszany ( jak widać na zdjęciu nie przeszkadza w dobraniu się rozrządu ) .
Trzeba sprawdzić rozrząd w takim razie. Czy jeżeli zdejmę osłonę rozrządu i miałbym wzór ustawienia, to czy łatwo stwierdzę robieżności/rozbieżność ? Sam nie będę oczywiście naprawiał, ale może mógłbym sam zidentyfikować problem? Jeżeli trzeba tam na milion rzeczy uważać, to poszukam kogoś z forum w okolicy.
A co do przepływomierza - jak można sprawdzić czy jest walnięty ?
Trzeba sprawdzić rozrząd w takim razie. Czy jeżeli zdejmę osłonę rozrządu i miałbym wzór ustawienia, to czy łatwo stwierdzę robieżności/rozbieżność ? Sam nie będę oczywiście naprawiał, ale może mógłbym sam zidentyfikować problem? Jeżeli trzeba tam na milion rzeczy uważać, to poszukam kogoś z forum w okolicy.
A co do przepływomierza - jak można sprawdzić czy jest walnięty ?
Wypnij z niego wtyczkę i sprawdź czy jest różnica w mocy samochodu
miałem kiedyś podobny problem ale z fiatem stilo, okazalo się że po wymianie niby calego rozrządu a na prawde tylko wymieniono pasek jeszcze był przestawiony o 2 ząbki i problemy były podobne. Teraz mam Mk4 1,6akl z 98r też była wymiana rozrządu , jest ok. przebieg 90tyś. Pozdrawiam
jak się nie mylę gupa 004klawoj pisze:A co do przepływomierza
xxxx rpm xxx mg/H x.xx ms x.x g/s
1 Engine speed (idling speed) 760...880 rpm 2 Air mass drawn in (engine load) 76...164 mg/H 3 Injection period 2.0...4.10 ms 4 Air mass drawn in 1.8...3.2 g/s
Dzięki za sugestie, ale wartości zwracane z przepływomierza były OK.
Na szczęście ktoś mi podpowiedział żeby sprawdzić kable zapłonowe.
I faktycznie to one były problemem.
Po ciemku było widać, że dokładnie jeden z kabli mocno iskrzył w miejscu gdzie kończy się izolacja przy świecy. Wymieniłem wszystkie kable i silnik wreszcie pracuje równo . Widocznie kabel musiał zostać uszkodzony przy wymianie świec, a sam rozrząd najprawdopodobniej jest ustawiony OK.
Na szczęście ktoś mi podpowiedział żeby sprawdzić kable zapłonowe.
I faktycznie to one były problemem.
Po ciemku było widać, że dokładnie jeden z kabli mocno iskrzył w miejscu gdzie kończy się izolacja przy świecy. Wymieniłem wszystkie kable i silnik wreszcie pracuje równo . Widocznie kabel musiał zostać uszkodzony przy wymianie świec, a sam rozrząd najprawdopodobniej jest ustawiony OK.