WITAM
od jakiego czasu mam dziwny objaw w moim golferze 1.6 16v AUS 2000r
otoz na rozgrzanym dobrze silniku na postoju silnik nie hula rowno, taka nierowna praca silnika, nierowna ale cichutka
obr wahaja sie wtedy ok 7tys, przepustnica byla czyszczona, swiece, filtry wymieniane lecz nic to nie dalo
delikatnie wtedy drga cala buda ale moze byc to spowodowane wywalonymi poduchami silnika
na zimnym silniku jest wszystko wporzadku (obr 1100 ) , buda niedrga, jedna boczna poducha wywalona
boje sie ze moze to byc zuzyty cylinder, chociaz zadnych objawow nie ma, zeby byl slaby czy cos takiego....
dawniej byl na nim CNG wiec przebiegu ma sporo ok 300tys jak nie 400 , widnieje 175tys....
czy jest sens robic kompresje silnika skoro na zimnym jest rowniutka, cichutka i az mila dla ucha praca silnika?
Nierowna praca silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Nierowna praca silnika
Pomiar kompresji możesz zrobić dla własnej pewności co do stanu silnika. Podejrzyj na vagu czy nie masz czasem wypadania zapłonu na którymś cylindrze. Być może cewka zapłonowa jak się nagrzeje to dostaje upływu prądu/przebicia. Ja miałem kiedyś zaśniedziałe jedno gniazdo w cewce i tez po rozgrzaniu jakby gubił iskrę.