Kolego, pomożesz ?ozzy1979 pisze:Wrzuć dobre ich zdjęcia
Golf IV 1.4 pali jak smok
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Widzę foty. Generalnie w miarę ok, ale sam się przypatrz, że świece 3 i 4 mają czarniejsze elektrody zewnętrzne. Coś się dzieje na 3 i 4 cylindrze. Mogą lać lub dawać za dużą dawkę wtryski na 3 i 4 cylindrze, dlatego masz według mnie za bogato na 3 i 4 cylindrze, podczas gdy 1 i 2 jest ok. W takiej sytuacji układ ma problem, bo próbuje zubożyć mieszankę na całości (1 sonda na cały silnik), ale nie daje rady. Czy po trasie 100 km z prędkością 100 km/h masz sadzę w rurze wydechowej? Powinienieś mieć czystą idealnie (dla sprawnego silnika i sondy i dla wydechu z katem), ale na 99% wyjmiesz na palcu sadzę. Sprawdź więc rurę wydechową po trasie.
To prawda, wyraźnie widać że te 2 świece są brudniejsze od pozostałych. Zrobiłem trasę około 100km i tak, jest sadza, co mam dalej robić w takim wypadku ?
Trzeba doprowadzić do tego, aby na wszystkich cylindrach skład mieszanki był identyczny. Czyli sprawdzić po kolei wszystkie wtryski (wydajność, poprawność rozpylania), dodatkowo z ciekawości zrobiłbym próbę szczelności silnika, aby zobaczyć w jakim stanie są cylindry (kompresja/szczelność cylindra też ma na to wpływ). Taka jazda jest na dłuższą metę szkodliwa - poczytaj tutaj, dlaczego:Cybero pisze:To prawda, wyraźnie widać że te 2 świece są brudniejsze od pozostałych. Zrobiłem trasę około 100km i tak, jest sadza, co mam dalej robić w takim wypadku ?
http://www.malewicz.po.opole.pl/instruk ... lambda.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Można próbować doraźnie spróbować "podleczyć" wtryski za pomocą dobrej chemii do czyszczenia wtrysków, np. tym
http://www.pro-tec-poland.pl/fic.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Czasami to pomaga, zwłaszcza przy lekkich przypadkach (i to na zawsze), warto spróbować, przynajmniej od czegoś zacząć.
Re: Golf IV 1.4 pali jak smok
Super Dzięki za radę, tak właśnie zrobię i zobaczymy czy to coś da, mam tylko pytanie, czy jestem w stanie zrobić to samodzielnie, czy muszę skorzystać z pomocy mechanika ? Na str.producenta piszą coś takiego:ozzy1979 pisze:Można próbować doraźnie spróbować "podleczyć" wtryski za pomocą dobrej chemii do czyszczenia wtrysków, np. tym
http://www.pro-tec-poland.pl/fic.html" onclick="window.open(this.href);return false;
"ZASTOSOWANIE
Dla uzyskania dobrego efektu zassać czysty produkt do gaźnika, zatkać przewód odpływowy, a następnie napełnić zbiornik benzyną."
Nie piszą nic jak to się robi w przypadku wtrysków, dolewa się to do paliwa, czy jak ?
Olej to, co pisze, środek wlewasz do baku i uzupełniasz do max 80 litrów. W Golfie masz chyba z 50 l, więc wlej preparat do baku, zatankuj ze 35-40 l paliwa, wyjeździj do rezerwy (tylko rezerwy!), powtórz operację jeszcze raz, zbadaj świece i zobaczymy co dalej. Mi to pomogło, gdy miałem 15% rozbieżności w węglowodorach HC pomiędzy 1 a 2, 3, 4 cylindrem (różnica kompletnie pomijalna). Winny był wtryskiwacz, bo próba szczelności wykazała 4 x 91%, więc środek do baku, trasa, potem po 400 km pomiar i różnica wynosi obecnie 4% w HC pomiędzy 1 a 2, 3, 4 cylindrem.Cybero pisze:czy jestem w stanie zrobić to samodzielnie
A jak jesteś cwaniak, masz zdolności manualne i techniczne, to wykręcasz wtryski i na noc do preparatu wrzucasz i po sprawie.
Kup dokładnie to:
http://allegro.pl/pro-tec-fuel-line-cle ... tabsAnchor" onclick="window.open(this.href);return false;
Możesz nawet od nich - to sprawdzeni i autoryzowani dystrybutorzy.
Czyli mam kupić dwie puchy tego specyfiku czy wystarczy jedna ?ozzy1979 pisze:powtórz operację jeszcze raz
Wielkie dzięki za radę, ogarnąłem dystrybutora w Wwa, ma dużo taniej, tylko muszę do niego podjechać
Zdolności techniczne to ja mam, tyle że nie mam narzędzi, więc wybiorę opcje z bakiem
Lepiej dwie. Ja kupiłem ostatnio 25 Taki zapasikCybero pisze:Czyli mam kupić dwie puchy tego specyfiku czy wystarczy jedna ?
Mam już 2 puchy zamówione, odbieram je jakoś w weekendozzy1979 pisze:Lepiej dwie. Ja kupiłem ostatnio 25 Taki zapasik
Dzięki za pomoc, dam znać czy pomogło
Ewentualnie zamien wtryski miejscami, albo VAGiem odczytaj jakie dawki wtryskuja
Ok, wyjeździłem 2 puchy tego specyfiku.. czy coś to dało ? Niewiele, pali jak palił 10l w mieście, z tym że w tym samym czasie naprawiłem tez klimę, która wcześniej nie działała i pali dalej 10 (a z klima powinien podobno 10% więcej) czyli wygląda na to ze minimalnie, ale coś to jednak dało. Co dalej mogę zrobić ?ozzy1979 pisze:Można próbować doraźnie spróbować "podleczyć" wtryski za pomocą dobrej chemii
Jak to zrobic za pomocą VAGa, jakieś wskazówki ?Hubi14 pisze: albo VAGiem odczytaj jakie dawki wtryskuja
-
- Mały gagatek
Co tu szukać dziury w całym . Ten samochód tak pali może masz ciężką nogę . Jak będziesz nim jeździł jak maluchem to będzie palił mniej . Podpompuj powietrza w kołach --- spada zużycie około 1 litra