[mk4] Brak podświetlania EPC i check.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam
GOLF 4 z 2000r , silnik 1,6 SR.
Szukałem odpowiedzi na forum odnośnie mojego problemu, ale niestety nie znalazłem.
Mianowicie brak podświetlania kontrolek EPC i Check po przekręceniu kluczyka w pozycję ON. Po uruchomieniu silnika również ich nie ma. Reszta kontrolek zapala się i gaśnie jak powinna.
Dodam, że wcześniej obie te kontrolki świeciły jak powinny czyli zapalały się po przekręceniu kluczyka i zaraz gasły. Samochód pali na strzała. Mam delikatne problemy z obrotami falują 900 - 1100, ale tu obstawiam przepustnice. Samochód nie stracił mocy itp.
Sprawdziłem diody led w zegarach jak najbardziej sprawne. Na vagu błąd czujnika halla G40, sygnał 5015. Sprawdzałem na wyłączonym zapłonie i z tego co czytałem to tak powinno być( wyłączony silnik).
Z góry dzięki za pomoc.
GOLF 4 z 2000r , silnik 1,6 SR.
Szukałem odpowiedzi na forum odnośnie mojego problemu, ale niestety nie znalazłem.
Mianowicie brak podświetlania kontrolek EPC i Check po przekręceniu kluczyka w pozycję ON. Po uruchomieniu silnika również ich nie ma. Reszta kontrolek zapala się i gaśnie jak powinna.
Dodam, że wcześniej obie te kontrolki świeciły jak powinny czyli zapalały się po przekręceniu kluczyka i zaraz gasły. Samochód pali na strzała. Mam delikatne problemy z obrotami falują 900 - 1100, ale tu obstawiam przepustnice. Samochód nie stracił mocy itp.
Sprawdziłem diody led w zegarach jak najbardziej sprawne. Na vagu błąd czujnika halla G40, sygnał 5015. Sprawdzałem na wyłączonym zapłonie i z tego co czytałem to tak powinno być( wyłączony silnik).
Z góry dzięki za pomoc.
-
- Nowicjusz
Robiłem test zegarów i tam również te kontrolki nie zaświeciły się. Patrzyłem na youtubie i tam podczas testów też się nie paliły. Pozostałe kontrolki świecą.
Dodam jeszcze, że wcześniej jak działały obie kontrolki po przekreceniu kluczyka było słuchać zadziałanie przekaźnika , a w chwili obecnej nie. Teraz kwestia, który to przekaźnik?
Dodam jeszcze, że wcześniej jak działały obie kontrolki po przekreceniu kluczyka było słuchać zadziałanie przekaźnika , a w chwili obecnej nie. Teraz kwestia, który to przekaźnik?
-
- Nowicjusz
Byłem dziś u mechanika podłączyć pod profesjonalny sprzęt. Sprawdzaliśmy na stacji diagnostycznej typowo pod vaga i drugim konkretnym kombajnie. Brak błędów ( pomijając krańcówki w zamkach drzwi i klapie ) Wymuszaliśmy błędy w celu sprawdzenia czy takowe się rejestrują: Czujnik stopu , czujnik przepływu powietrza, czujnik wału, Na urządzeniu diagnostycznym wszystko było rejestrowane jak trzeba, ale na zegarach ciemno. Czyli komp rejestruje błędy, ale dlaczego nie ma informacji w postaci EPC i CHECK na zegarach? Jakieś sugestie ?
Naprawdę nikt nie miał takiego problemu ?
Naprawdę nikt nie miał takiego problemu ?
Ostatnio zmieniony sob cze 10, 2017 23:22 przez GrandCross, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
Nie wiem skąd masz takie informację, ale się mylisz. Skoro u mnie działały i przestały Poza tym wczoraj siedziałem w 2 golfach 1.6 SR motor AKL również jak mój z 2000r i w obu te kontrolki paliły się po przekręceniu kluczyka następnie gasły. Zegary w jednym jak u mnie bez fis, a drugi pełny fis. Nie wprowadzaj wiec ludzi w błąd skoro nie jesteś pewny tego co piszesz.
Pozdrawiam
P.S. Po odpięciu zegarów nie trzeba przeprowadzić adaptacji zegarów ? Wie może ktoś jak to zrobić poprzez vag ? Trzeba tam wpisać jakieś wartości, a za bardzo nie wiem o co biega.
Pozdrawiam
P.S. Po odpięciu zegarów nie trzeba przeprowadzić adaptacji zegarów ? Wie może ktoś jak to zrobić poprzez vag ? Trzeba tam wpisać jakieś wartości, a za bardzo nie wiem o co biega.
Jezeli masz zegary immo 2 to nie masz tych kontrolek aktywnych-czego wiecej nie rozumiesz?
-
- Nowicjusz
Skoro wcześniej te kontrolki działały tak jak w instrukcji napisali czyli zapalały się po przekręceniu kluczyka a później gasły ? Piszesz, że nie mam aktywnych to da się je jakoś aktywować ?
Może to ma znaczenie, więc napisze. Rozładował mi się jakiś czas temu aku bo zostawiłem samochód na światłach. Fura stałą z dwa dni bez aku. Możliwe, że przez to zegary w jakiś sposób nie sparowały się, ze sterownikiem silnika itp ?
Jutro mogę podesłać ID licznika z vaga jeśli to potrzebne.
Może to ma znaczenie, więc napisze. Rozładował mi się jakiś czas temu aku bo zostawiłem samochód na światłach. Fura stałą z dwa dni bez aku. Możliwe, że przez to zegary w jakiś sposób nie sparowały się, ze sterownikiem silnika itp ?
Jutro mogę podesłać ID licznika z vaga jeśli to potrzebne.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Check na pewno w tym roczniku ma...a EPC jest zależne od silnika...i u Ciebie pewnie też tego nie ma.
Re: [mk4] Brak podświetlania EPC i check.
Simos bez can nie ma check ani epc,nie wiem jak wersja przejściowa 99/00 -mój nie ma ...temat był opisywany na forumQto pisze:Check na pewno w tym roczniku ma...a EPC jest zależne od silnika...i u Ciebie pewnie też tego nie ma.
Re: [mk4] Brak podświetlania EPC i check.
Nie trzeba adaptować zegarów. Z tego co wiem, to nie da się adaptować zegarów. Jedynie przypisać pod immo i to wszystko.GrandCross pisze:P.S. Po odpięciu zegarów nie trzeba przeprowadzić adaptacji zegarów ? Wie może ktoś jak to zrobić poprzez vag ? Trzeba tam wpisać jakieś wartości, a za bardzo nie wiem o co biega.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
AKL nie ma...a APF ? pytam o EPC bo checka w żadnym silniku w tym roczniku nie było.psilos1 pisze:Simos bez can nie ma check ani epc,nie wiem jak wersja przejściowa 99/00 -mój nie ma
EPC bardziej uzależniałbym od rodzaju przepustnicy...APF zdaje się jest na simosie ale nie ma linki gazu.
Epc jest tylko w przypadku przepustnicy sterowanej elektronicznie - bez linki.