Silnik gaśnie po dodaniu gazu kontrolka abs
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam. Dzieki za rady. W poniedzialek postaram.sie zalatwic taki miernik i pomierzyc to wszystko. I napisze co wyszlo. Pozdrawiam.
Ps. Mozecie polecic jakis nie drogi multimetr? Na allegro.sa juz.od 8 zl.co jest ceną mniejsza niż bateria je zasilająca. Nie chce topowego modelu ale w miare dokładny do sporadycznych pomiarow...
Ps. Mozecie polecic jakis nie drogi multimetr? Na allegro.sa juz.od 8 zl.co jest ceną mniejsza niż bateria je zasilająca. Nie chce topowego modelu ale w miare dokładny do sporadycznych pomiarow...
sprawdz dokładnie przewody plusowe ,głównie przy rozruszniku,poruszaj czy nie poluzowała sie nakrętka na rozruszniku,możesz tez na zapalonym poruszać skrzynka i przekaznikami,ładowanie możesz pomierzyc ale nie obstawiał bym tego.
Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
-
- Nowicjusz
też,w środku z przekaznikami i bezpiecznikami,gdzies przy ruszaniu dochodzi do spadku napięcia lub zwarcia,obstawiał bym jakieś kable przy rozrusznik bo jak ruszasz to silnikiem rzuca ,sam pisałeś że jak pchasz auto zapalone to nic sie nie dzieje.
Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
-
- Nowicjusz
Tak jak go pchałem na luzie odpalonego to nic z tych rzeczy, żadne kontrolki sie nie zapaliły. A ja mam manie dodawania za mało gazu i zawsze jest szarpnięcie aż kierownica drga... Generalnie silnik czasami tak nierówno pracuje na wolnych obrotach, że trzęsie całą kastą. Obroty na rozgrzanym do 90 stopni silniku podczas postoju na światłach same sobie rosną do 2 tyś czasami. Na kompie był błąd egr, wiec chyba ten zawór kwalifikuje sie do wymiany swoja drogą
W środku, masz na myśli obok pedałów , bo coś mi się wydaję, że czytałem iż tam właśnie są jakieś bezpieczniki oprócz tych z lewej strony deski rozdzielczej.
W środku, masz na myśli obok pedałów , bo coś mi się wydaję, że czytałem iż tam właśnie są jakieś bezpieczniki oprócz tych z lewej strony deski rozdzielczej.
jak lukniesz przez bezpieczniki to powinieneś dostrzec przekazniki (o ile pamietam to tam powinny byc w IV ,po lewej stronie deski od dołu ,zapal auto poruszaj grubymi kablami pod maska ,bezpiecznikami ,czy przekaznikami ,może trafisz na przerwe.Rozumiem że kable przy klemach są dobrze dokręcone
Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
-
- Nowicjusz
Tak dokręciłem mocno czysciłem je z rana o 5 przy swietle latarni. akumulator szczotką druciana zaciski od kabli papierem sciernym i dosyc sie kurzyło. Wygladało na sniedź. Papier miałem dosyc drobny wiec nie wiem na ile wyczysciłem ,w poniedzialek zajrzę tam za dnia i poruszam tez tymi kablami. Oraz bezpiecznikami. W jakimś temacie wyczytałem też, ze mam pomacać bezpieczniki i przkaźniki gdy silnik zgasnie, który jest rozgrzany i go sprawdzic...
do klem dokręcone sa jeszcze kable,o te mi chodziło,i o ile pamietam na plusie jest mała skrzyneczka z chyba trzema zasilającymi kablami,przykręcane na klucz 8 i bezpieczniki,posprawdzaj też tam.O przekaznikach pisałem,poruszaj na zapalonym aucie.Najpier skup sie pod maska i głównie sprawdz na rozruszniku i aku mi sie wydaje
Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
-
- Nowicjusz
Nie, nie sprawdzałem innych nakrętek. Od plusa odchodzi chyba tylko jeden czerwony kabel do skrzyneczki nad akumulatoerem. A od minusa jeden gruby kabel o ile pamietam. Posprawdzam wszystko i mam nadzieję, ze bedzie to kwestia jakiegoś luznego połaczenia.
-
- Nowicjusz
Poruszalem kablem minusowym i silnik zgasl. Wyjalem aku, odkrecilem obudowe pod nim i okazalo sie, ze skowka chyba to.sie nazywa przykrecona do karoseri byla ulamana... Elektryk w pracy mi zagniut nowa. Skrecilem zrobilem rundke po placu i samochód jedzie. Czy to normalne, ze zadne bledy sie nie pokazuja? Co oznacza ten trójkąt w prawie obejmujacej go strzalce palacy sie na żółto. Wczesniej sie nie zapalal... Jest zaznaczony na jednym ze zdjęć. Dziekuje jednocześnie za wszystkie rady i pomysly co sprawdzic. Bez tego czekalby mnie mechanik prawdopodobnie z laweta wlacznie.
-
- VWGolf.pl Killer
kontrola trakcji i tak się dzieje
Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11
-
- Nowicjusz
Ale ja nie mam esp... Nic mi o tym nie wiadomo przynajmniej. Mam wersję BASIC . A bład jednak jest. pojawił sie epc i silnik nie równo pracyje. Przy ruszaniu nagle wystrzela do przodu a obroty przy hamowaniu i postoju dobijają same do 2000. Chyba znowu odezwał się zawór egr? Juz raz kasowałem bład i własnie o ten zawór chodziło.
Dodam jeszcze, że aku na zgaszonym silniku miał 12,7 v. Na włączonym nie zmierzyłem bo miałem rozkręcone wszystko a gosciu z miernikiem sie zwiną ale zamówiłem juz sobie swój prywatny bo to przydatna rzecz. Napiszcie mi jeszcze proszę, bo poczytałem o tej nie równej pracy silnika ze jest cos takiego jak spalanie stukowe. I jest to bardzo nie bezpieczne. Czy obajawia się to w taki sposób , ze przy ruszaniu na pierwszym biegu samochód w pewnej chwili wyrywa do przodu. Generalnie mój jest zamulony juz mechanik mi to pwowiedział kiedys jakby katalizator miał zalany benzyną... cos w tym stylu. A teraz po tej awarii nie dosyc , że czuc mocno benzyną podczas odpalania to własnie jest to dziwne wyrywanie , które trwa ułamek sekundy. Juz kiedys tak miałem ale po skasowaniu błedu o egr było dobrze. Czasami na rozgrzanym silniku mi zabujał mocno kastą Teraz ta nie równa praca mnie niepokoi. W pracy maja kompa i postaram sie podpiąc ale to moze w srode. Boje sie troche jezdzic. Zeszła mi jedna kreska benzyny podczas tej przygody a nie przejechałem 100 metrów.
Dodam jeszcze, że aku na zgaszonym silniku miał 12,7 v. Na włączonym nie zmierzyłem bo miałem rozkręcone wszystko a gosciu z miernikiem sie zwiną ale zamówiłem juz sobie swój prywatny bo to przydatna rzecz. Napiszcie mi jeszcze proszę, bo poczytałem o tej nie równej pracy silnika ze jest cos takiego jak spalanie stukowe. I jest to bardzo nie bezpieczne. Czy obajawia się to w taki sposób , ze przy ruszaniu na pierwszym biegu samochód w pewnej chwili wyrywa do przodu. Generalnie mój jest zamulony juz mechanik mi to pwowiedział kiedys jakby katalizator miał zalany benzyną... cos w tym stylu. A teraz po tej awarii nie dosyc , że czuc mocno benzyną podczas odpalania to własnie jest to dziwne wyrywanie , które trwa ułamek sekundy. Juz kiedys tak miałem ale po skasowaniu błedu o egr było dobrze. Czasami na rozgrzanym silniku mi zabujał mocno kastą Teraz ta nie równa praca mnie niepokoi. W pracy maja kompa i postaram sie podpiąc ale to moze w srode. Boje sie troche jezdzic. Zeszła mi jedna kreska benzyny podczas tej przygody a nie przejechałem 100 metrów.
No widzisz,jednak poradziłeś sobie i wystarczyło zmacanie kabli,co do reszty to proponuje najpierw pokasowac błędy bo pewnie wysypało ich trochę po tej usterce i pokusił bym się o czyszczenie i adaptację przepustnicy.Potem pojezdził bym i jesli dalej coś nie teges to znów odczytał bym błedy,potem dalej sie będziemy martwić.
Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
-
- Nowicjusz
Poradziłem na szczęscie. Ale dzięki Wam nie ma co ukrywać DZIĘKUJĘ!!! Co do przepustnicy to właśnie sie naczytałem o czyszczeniu i adaptacji podobnie jak zaworu egr. To juz jak dla mnie wyższa skoła jazdy. Pagadam jutro z mechanikami w pracy. Przepustnica wiem ze jest po obudową filtra powietrza u mnie w samochodzie. Kiedyś pamietam jak miałem wymienianą cewkę zauważyłem ze przepustnica była od oleju podobnie jak filtr lekko ochlapana... Nie wiem czy to istotne. Jutro zajrze pod maske za dnia i zobaczę czy sam sie tego podejmę.