Sposob na marznaca odme
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Sposob na marznaca odme
WITAM
jak zwykle znow zamarzla mi odma mk IV 1,6 16v AUS, podjechalem do kolegi i wyczyscilismy, ale pewnie znow zamarznie za jakis czas, a nie chce mi sie bawic w ciagle czyszczenie i dolewanie oleju
dlatego z racji tego ze mam stozek mam wolna dziure, ktora dmucha cieplym powietrzem przedstawiony na zdjeciu ponizej czerwonym kolkiem
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 2b41c.html" onclick="window.open(this.href);return false;
zdjecie zapozyczone z forum
pomyslalem sobie zeby z tej dziury doprowadzic waz do obudowy odmy ktory by dmuchal cieplym powietrzem,
czy to by cos dalo? dzialalo by to na zasadzie podgrzewacza odmy?
jak zwykle znow zamarzla mi odma mk IV 1,6 16v AUS, podjechalem do kolegi i wyczyscilismy, ale pewnie znow zamarznie za jakis czas, a nie chce mi sie bawic w ciagle czyszczenie i dolewanie oleju
dlatego z racji tego ze mam stozek mam wolna dziure, ktora dmucha cieplym powietrzem przedstawiony na zdjeciu ponizej czerwonym kolkiem
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 2b41c.html" onclick="window.open(this.href);return false;
zdjecie zapozyczone z forum
pomyslalem sobie zeby z tej dziury doprowadzic waz do obudowy odmy ktory by dmuchal cieplym powietrzem,
czy to by cos dalo? dzialalo by to na zasadzie podgrzewacza odmy?
Sposob na marznaca odme
Jest juz temat o odmie więc proponuję tam zajrzeć/pisać bo pewnie ten zaraz będzie zamknięty.
Re: Sposob na marznaca odme
ok czyli nie ma co kombinowac
teraz zaczne poprostu czyscic odme co roku przed mrozami, bo zawsze ja czyscilem jak juz mi wywalilo olej
moze co roczne czyszczenie pomoze
teraz zaczne poprostu czyscic odme co roku przed mrozami, bo zawsze ja czyscilem jak juz mi wywalilo olej
moze co roczne czyszczenie pomoze
olej znow wywalilo tym razem nie litre, a dwie litry przez bagnet
pojechalem do innego mechera znow na czyszczenie odmy i sie okazalo ze ten pierwszy ja slabo wyczyscil
teraz przejechalem jeden dzien ale znow maz majonezowa zbiera sie na korku oleju, a robie dystanse po 20km w jedna strone do roboty dwupasmowa
cos to slabo widze, eh
pojechalem do innego mechera znow na czyszczenie odmy i sie okazalo ze ten pierwszy ja slabo wyczyscil
teraz przejechalem jeden dzien ale znow maz majonezowa zbiera sie na korku oleju, a robie dystanse po 20km w jedna strone do roboty dwupasmowa
cos to slabo widze, eh
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Sposob na marznaca odme
Ja ostatnio robię odcinki 5 kilometrowe, jakoś tak wychodzi. I nie mam masła pod korkiem. Olej 5w40, zaślepiony dolot zimnego powietrza(ciągnie powietrze ciepłe znad kolektora) i dodatkowo ocieplona odma i ta rura od odmy. Masła brak odma nie zamarza, auto stoi pod chmurką. (większość nazwała mnie druciarzem )Lu4Ke pisze:a robie dystanse po 20km w jedna strone do roboty dwupasmowa cos to slabo widze
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Sposob na marznaca odme
Gumową rurę (mam ją z grzałką) ociepliłem izolacją do rur a odmę pianką która jest z jednej strony z klejem (coś jak do wygłuszania drzwi) grubości 10 mm. Wycinasz, obklejasz a na końcu wszystko obkleiłem mocną taśmą pcv. Rozwiązanie takie zastosowałem po lekturze, że niektóre marki samochodowe jak choćby bmw na rynek skandynawski mają fabrycznie ocieploną odmę. Od czasu jak zastosowałem takie rozwiązanie zapomniałem co to odma. Zero masła, zero czyszczenia, zawsze drożna przy największych mrozach, jeżdząc nawet na krótkich odcinkach. Tej zimy -20 zeszłej nawet -24
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Sposob na marznaca odme
To jest ta grzalka która była na akcjach serwisowych montowana. Grzeje jak samochód jest włączony.
dzwonilem w zeszlym tygodniu do serwisu o ta grzalke to se krzykli 1200zl, chorzy ludzie....
zestaw montazowy czyli nowa odma z grzalka w srodku + robocizna
jak masz taki zestawik to normalka ze ci nic nie marznie
zestaw montazowy czyli nowa odma z grzalka w srodku + robocizna
jak masz taki zestawik to normalka ze ci nic nie marznie
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Sposob na marznaca odme
Ja nie mam odmy podgrzewanej. Na początku zanim wymyślili odme podgrzewana to montowali tylko taka grzalke na tym wezu gumowym