Problem cieknącego oleju, tylko skąd?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, zakładam ten post gdyż jestem naprawdę załamany... Jestem właścicielem VOLKSWAGEN GOLF IV i jądąc w wtorek rano do pracy zauwazyłem ze kontrolka oleju zaczeła mi sie świecić, było to dzwine bo zarowno filter i jak sam olej mechanik mi wymieniał pod koniec grudnia. Wracalem z pracy na resztkach oleju do mechanika i zostawilem go. 2 dni go sprawdzał dokladnie, jeździł i powiedział ze problem znikł, ale zostawił go wczoraj na noc na dworze(tak jak ja robie bo nie mam garażu) i rano mi dzwoni ze jak odpalił to znowu ciekło. Odma to nie jest na pewno a słyszałem ze jest to popularne w tych modelach, mam silnik 1.4 16v. Ktoś sie spotkał z takim problemem? Mechanik mi powiedział ze dopiero zacznie go na nowo sprawdzać w przyszłym tygodniu, bo ma nawał spraw, po prostu jestem ciekawe i mniej wiecej chciałbym poznac kosztorys..
A znasz miejsce wycieku oleju? Skoro nie odma to może leci spod chłodniczki oleju...
- pinstonvw
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ciekło czy świeciła kontrolka? Ile oleju dolałeś? (tak nawiasem dlaczego nie wozisz w bagażniku małej bańki z olejem)
Kosztorys jest taki, że nikt nic nie wie z tego co opisałeś. Jest to wróżenie w fusów dość popularne ostatnimi czasy na forum. Silnik który posiadasz nie należy do udanych konstrukcji (ubywający olej i odma).
Spytaj się mechanika czy olej leciał (ewidentna plama pod silnikiem) czy po prostu kontrolka migała. Jak nie to weź latarkę i zerkaj w zakamarkach z każdej strony czy nie masz zarzyganego silnika.
Kosztorys jest taki, że nikt nic nie wie z tego co opisałeś. Jest to wróżenie w fusów dość popularne ostatnimi czasy na forum. Silnik który posiadasz nie należy do udanych konstrukcji (ubywający olej i odma).
Spytaj się mechanika czy olej leciał (ewidentna plama pod silnikiem) czy po prostu kontrolka migała. Jak nie to weź latarkę i zerkaj w zakamarkach z każdej strony czy nie masz zarzyganego silnika.
...
Kontrolka zapaliła mi sie w czasie jazdy w kolorze pomaranczowym, olej mam pół syntetyk i tak dolałem go i zauwazyłem ze cieknie tylko gdy samochod jest na dworze, gdy mialem go w garazu to nic sie nie dzieje. Nie znam własnie tego miejsca skąd to leci.. Silnik był cały zarzygany od dolnej części.
- brzozkalbn
- Użytkownik
- Kontakt:
Re: Problem cieknącego oleju, tylko skąd?
sprawa prosta, zamarzla ci odma i wywalilo olej najslabszym miejscem w silniku, nie koniecznie bagnetem, do tego masz juz pewnie nawalone pelno masla w silniku i nie ma cisnienia oleju, kontrolka sie czasami swieci, silnik zatarty, na zlom
pierwsze co bym zrobił to wyczyścił odme, przerabiałem temat dopiero co
Koledze zaświeciła się kontrolka na pomarańczowo a nie czerwono. Więc nie kreślmy czarnego scenariusza od razu.
czyszczenie odmy kolego ten typ tak ma
Moje GTI by Grzesiu http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=523088" onclick="window.open(this.href);return false;