Nie ma iskry z cewki
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Kapibara
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Nie ma iskry z cewki
Witam, jak w temacie auto nie ma iskry zadnej podczas krecenia. Napiecie do cewki idzie sprawdzone ale z cewki nic. Jak myslicie co to moze byc. Podejrzewam cewke ewentualnei czujnik hall bodajrze przy aparacie zaplonowym. Wie ktos moze jak to sprwdzic
- Paweł Marek
- V.I.P.
To nie moja porada ale powtarzam bo dobra. Jak kręcisz rozrusznikiem i hall dobry, to obrotek się ruszy (dostaje od halla sygnał poprzez ECU)
A cewkę to najlepiej podmienić na próbę. Niema łatwej mozliwości sprawdzenia cewki, bo sprawdzanie miernikiem nie starczy. Przebicie może mieć dopiero przy wytworzeniu wysokiego napięcia.
Z moich doświadczeń: w dwu moich autach padły cewki przy przebiegu ok 250 tys. Hall nigdy i nikomu z moich znajomych, ale na forum się kolegom zdarzało.
A cewkę to najlepiej podmienić na próbę. Niema łatwej mozliwości sprawdzenia cewki, bo sprawdzanie miernikiem nie starczy. Przebicie może mieć dopiero przy wytworzeniu wysokiego napięcia.
Z moich doświadczeń: w dwu moich autach padły cewki przy przebiegu ok 250 tys. Hall nigdy i nikomu z moich znajomych, ale na forum się kolegom zdarzało.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Kapibara
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Dzieki za zainteresowanie. Nie mam kiedy dokladnei pomierzyc wszystkiego ale zrobie to jutro. Auto odpala a po paru minutach jazdy gasnie i nie odpala. Kiedys zrobilem 2 pomiary i to jest klucz bo jak nie hccial odpalic to na kablu prowadzacym do czujnika halla nei bylo napiecia ale po jakims czasie sprawdzilem i bylo ale wtedy juz odpalil. Wiec cos od kabli albo od sterownika. No chyba ze cos jeszcze. Bede mierzyl tez opor na cewce zaplonowej moze cos wyniknie.
[ Dodano: Pon Kwi 09, 2007 20:36 ]
aha oscyloskopu nie mam niestety a teraz by sie przydal. Sprawdze jeszcze sygnal z halla przy kreceniu walem no ale to tylko zwyklym miernikiem
[ Dodano: Pon Kwi 09, 2007 20:36 ]
aha oscyloskopu nie mam niestety a teraz by sie przydal. Sprawdze jeszcze sygnal z halla przy kreceniu walem no ale to tylko zwyklym miernikiem
- Marihuana Man
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ktoś powie że mam jedną gadkę na problemy z ADY i ciągle się powtarzam ale... przy tych objawach znowu walne swoje... czujnik obrotów wału...Kapibara pisze:Auto odpala a po paru minutach jazdy gasnie i nie odpala.
Lokalizacja w watku ponizej
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=97068
[img]http://dvprogram.pl/vw.jpg[/img]
- Kapibara
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Marihuana Man, jestes pewny??? jak to zdiagnozowac i upewnic sie ze to na bank to. Wolalbym zebyt to tylo to ale sie okaze jutro jak sprawdze czy komp daje napiecie do czujnika halla
[ Dodano: Pon Kwi 09, 2007 23:50 ]
aha no i czasem to nei jest tak ze jedne ady maja ten czujnik w bloku a inne przy aparacie zaplonowym???
[ Dodano: Pon Kwi 09, 2007 23:50 ]
aha no i czasem to nei jest tak ze jedne ady maja ten czujnik w bloku a inne przy aparacie zaplonowym???
- Marihuana Man
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
To właśnie ten czujnik który pokazalem jest główna przyczyną tych problemów... Bardzo często pseudomechanicy diagnozują od razu... awaria kompa... Bo wszytko niby sprawne a iskry i tak nie ma... Już kilka osób na forum miało problem z tym czujnikiem... Sam zreszta tez go jesienią wymieniałem...czyli to są 2 rożne czujniki, czyli jak zdiagnozować ten drugi? no i czy to on moze byc odpowiedzialny za to ze nba wtyczce do czujnika halla nei ma napiecia
Diagnozuje się to przez VAGA... Tylko że jest z tym trochę zachodu... Błąd nie jest widoczny przy uruchamianiu auta, gdy czujnik ma jeszcze jakaś sprawność (sprawność czujnika spada wraz z wzrostem temperatury silnika). Po prostu trzeba trafić dokładnie w ten moment gdy czujnik zawiedzie.... Czyli autko musi cały czas chodzić i w chwili gdy właśnie zdycha dopiero wywala błąd na kompie... Napisz na PW do Ku_bi Też przechodził przez to i właśnie od niego sie dowiedziałem o możliwości takiej diagnozy przez Vaga...
To co znalazłem w archiwum..
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.ph ... light=wale
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.ph ... light=wale
[img]http://dvprogram.pl/vw.jpg[/img]
-
- Nowicjusz
- Kapibara
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Dzieki panowie, ostatecznei postawilem dzis na na ten czujnik ale nie jest to pewne na 100%. Dzis autko smigalo dobrze zgaslo raz jak sie nagrzewalo ale odpalilo bez problemu ale jak aptrze na te wszystkie tematy to warto ten czujnik wymienic i oby to wlasnei on byl za wszystko odpowiedzialny. Odezwe się jutro
Kapibara pisze:Dzieki panowie, ostatecznei postawilem dzis na na ten czujnik ale nie jest to pewne na 100%. Dzis autko smigalo dobrze zgaslo raz jak sie nagrzewalo ale odpalilo bez problemu ale jak aptrze na te wszystkie tematy to warto ten czujnik wymienic i oby to wlasnei on byl za wszystko odpowiedzialny. Odezwe się jutro
jak zakończyła się "przygoda" z gasnącym autem ?
mam podobny problem i czeka mnie wymiana czegoś (cewka już wymieniona)
pozdrawiam
- Kapibara
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Witam ponownie,
Wszystko jest w fazie testowania ale neich te zdjęcia będą za odpowiedz:
[ Dodano: Sro Kwi 11, 2007 22:53 ]
Wielkie dzieki dla wszystkich którzy sie tym zainteresowali. mam nadzieje ze to koniec z tym problemem ale narazie za wczesnie na ostateczna opinie. Ten czujnik walu korbowego to naprawde straszny bubel i drogi 216zl
[ Dodano: Sro Kwi 11, 2007 22:58 ]
A teraz z calkiem innej beczki. Ma ktos może taka rureczke, chodzi o tą czarna grubą pordzewiałą, ile cos takiego moze kosztować? No i jakby ktoś mógł mi sprawdzić numer tej rurki w ETCE
Wszystko jest w fazie testowania ale neich te zdjęcia będą za odpowiedz:
[ Dodano: Sro Kwi 11, 2007 22:53 ]
Wielkie dzieki dla wszystkich którzy sie tym zainteresowali. mam nadzieje ze to koniec z tym problemem ale narazie za wczesnie na ostateczna opinie. Ten czujnik walu korbowego to naprawde straszny bubel i drogi 216zl
[ Dodano: Sro Kwi 11, 2007 22:58 ]
A teraz z calkiem innej beczki. Ma ktos może taka rureczke, chodzi o tą czarna grubą pordzewiałą, ile cos takiego moze kosztować? No i jakby ktoś mógł mi sprawdzić numer tej rurki w ETCE