Kat sie posypal, wycinac?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Kontroler
- Nowicjusz
- Kontakt:
Kat sie posypal, wycinac?
Rozsypał mi się katalizator w Golfie Mk2 1,6 PN. W tej chwili jest tylko pusta puszka.
Czy można wyciąć katalizator i jeździć bez niego, skoro i tak jest pusty a w tym modelu nie ma sondy?
Jeśli tak, to od jakiego modelu pasują rury od wydechu, żeby wstawić je bez problemu?
Czy można wyciąć katalizator i jeździć bez niego, skoro i tak jest pusty a w tym modelu nie ma sondy?
Jeśli tak, to od jakiego modelu pasują rury od wydechu, żeby wstawić je bez problemu?
Ostatnio zmieniony śr kwie 11, 2007 17:04 przez Kontroler, łącznie zmieniany 1 raz.
Sonde lambda masz na pewno w tym silniku, a z katalizatorem smialo go mozesz wyciac tylko zamiast rury mozesz zalozyc w to miejsce tlumnik rozprezajacy. U mnie jest tak juz 3 lata i chodzi, w spawanie rury nie zawsze przynosi porzadane efekty. Co sie tyczy przegladow jeden diagnosta zwroci uwage a drugi nie ale w dowodzie rejestracyjnym powinienes miec wpisane VW Golf 1.6 Kat.
Hmmm ja mam katalizator i w aucie i w dowodzie Mam 1,6 RF Kat, ale sondy nigdzie nie znalazlem. Jeśli napewno jest to niby gdzie? wydaje mi sie że nie bedzie mimo tego że jest katalizator bo RF przecież jest na gaźnikuSlawek 11 pisze:Jak masz katalizator to musisz miec sonde. Ten silnik PN ma napewno, sam mam taki.
- Paweł Marek
- V.I.P.
nieprawda. W tym okresie jak weszły golfy dwójki można było prawie do każdego gaźnikowca i wtrysku zamówić fabrycznie montowany katalizator. Tyle że był nieregulowany, bo sondy nie było i sypał się jak tylko gaźnik czy wtrysk zaszwankował.Slawek 11 pisze:Jak masz katalizator to musisz miec sonde.
Fakt że 1.6 PN z 2EE miały sondę.
Ostatnio zmieniony śr kwie 11, 2007 16:50 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
PN jest tez na gazniku i ma komputer na poszybiu od strony kierowcy. Ci co maja ten silnik znaja dobrze temat a wszczegolnosci Pierburg 2EE, ktory zostal w prowadzony gdy zaczeto myslec o ekologii. Ten gaznik jest sterowany elektronika i na 200% jest w nim sonda lambdadlugi_ pisze:Hmmm ja mam katalizator i w aucie i w dowodzie Mam 1,6 RF Kat, ale sondy nigdzie nie znalazlem. Jeśli napewno jest to niby gdzie? wydaje mi sie że nie bedzie mimo tego że jest katalizator bo RF przecież jest na gaźnikuSlawek 11 pisze:Jak masz katalizator to musisz miec sonde. Ten silnik PN ma napewno, sam mam taki.
- Leon_Wechtel
- Forum Master
- Kontakt:
Każdy RF nie posiada sondy Lambda,ale juz PN miec powinna seryjnie,oczywiście można zmienic kolektor albo usunac sonde i juz po kłopocie.
Faktem jest że 1,6 nie posiada komputera typowo do sterowania pracą silnika więc usunięcie sondy nie przynosi większych negatywnych skutków.Na pewno odradzam wspawanie strumienicy w miejsce kata,jeśli juz to w miejscu środkowego tłumika lub w połowie układu ale to porzecież oczywiste ,jesłi nie to proponuje lekture artykułow np www.tuningbaja.pl
Faktem jest że 1,6 nie posiada komputera typowo do sterowania pracą silnika więc usunięcie sondy nie przynosi większych negatywnych skutków.Na pewno odradzam wspawanie strumienicy w miejsce kata,jeśli juz to w miejscu środkowego tłumika lub w połowie układu ale to porzecież oczywiste ,jesłi nie to proponuje lekture artykułow np www.tuningbaja.pl
:arrow:[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=65307&postdays=0&postorder=asc&start=0][size=150]MÓJ MK2[/size][/url]
- marcinne-vr6
- Mały gagatek
- Kontakt:
skoro , jest pusta puszka to po co wycinać, ja bym sie zatanowił gdzie znajduja sie te resztki kata, ostatnio miałem ten problem , mechanik wyciął kata , wstawił rurę ale nie potrafił odkręcic sondy i w koncu rozwalił ją, na koniec wziąl 50 zł i powiedział zebym kupił drugą, bo ta jest zepsuta. Tyle, żę ty nie masz tam sondy, tak więc decyzja należy do ciebie , pozdrawiam