Problem ze Światłami
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem ze Światłami
Witam
W swoim golfie 2 mam nastepujący problem
Chodzi mi o światła przednie mijania . Lewe Światło mijania nie działa ale długie działa poprawnie nie jest to napewo wina żarówki ani bezpieczników bo sa sprawne w 101% , . Nie mam większego doświadczenia w tych sprawach i to jest mój problem . Wszystkie inne światła działają .
Dzieki i czekam na odpowiedzi
W swoim golfie 2 mam nastepujący problem
Chodzi mi o światła przednie mijania . Lewe Światło mijania nie działa ale długie działa poprawnie nie jest to napewo wina żarówki ani bezpieczników bo sa sprawne w 101% , . Nie mam większego doświadczenia w tych sprawach i to jest mój problem . Wszystkie inne światła działają .
Dzieki i czekam na odpowiedzi
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Tak są to żarówki 100W ale to mi sie dzieje z jedną lampą a nie z dwoma .Grzesiekk1982 pisze:major147, zapewne przełącznik mijania/drogowe w dźwigni kierunkowskazu. Czy jeździłeś może na żarówkach 100W? Wtedy tak się dzieje.
Gdyby przewody były przerwane to by mi niedziałały również światla długie ale one działająTOM - K-Jetronic pisze:Witam mogę doradzić żebyś sprawdził czy przewody dochodzące do lampy są nie przerwane, zobacz jeszcze włącznik świateł czy jest dobry. Przeczyścił bym jeszcze styki.
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Sam sobie odpowiedziałeś -100W żarówki to zabójstwo dla przełączników. W przełączniku są 2 styki osobne dla lewej i prawej strony. Dlatego mogła paść najpierw jedna, druga niebawem także może przestać świecić. Ratunkiem(dla wszystkich posiadaczy VW-AUDI) jest instalacja przekaźników do świateł. Nie dość, że zabezpieczają przełączniki(doś kosztowne) przed uszkodzeniem(wypaleniem lub wytopieniem), znacząco poprawiają jakość oświetlenia. Na metrach tych cienkich przewodów i niezbyt dobrych przełącznikach występują duże spadki napięcia, przez co drastycznie spada jasność żarówek. A co do przewodów, osobne idą do mijania i osone do długich. Wspólny jest masowy.
1.Wymień przełącznik(po sprawdzeniu czy główny czy też od krótkie/długie)
2.Zamontuj przekaźniki
3. Ciesz się nowymi, jaśnejszymi światełkami
1.Wymień przełącznik(po sprawdzeniu czy główny czy też od krótkie/długie)
2.Zamontuj przekaźniki
3. Ciesz się nowymi, jaśnejszymi światełkami
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Racja, nie doczytałem. Przy żarówkach 100W płynie znacznie większy prąd a materiał z którego zrobiono przełącznik, po prostu topi się . Styki to 2 malutkie blaszki, które nie mają szans przetrwać (są za małe i jest za słaby docisk). W chwili, gdy styki nagrzewają się od płynącego prądu, materiał w którym są zamontowane wraz ze sprężynkami zaczyna się topic. W takim przypadku wszystko przestaje współpracować. Lekarstwo jest w mojej porzedniej odpowiedzi. Porada - przełączniki,,podróbki" są bardzo marnej jakości. Niektóre wytrzymuja krócej, niż używane ale sprawne orginały. Przekaźniki to koszt max 50 zł za wsztskie materiały. Wstawiałem to w wielu samochodach i wszystcy są zadowoleni. Robię zawsze na 4 przekaźnikach w osobnej skrzynce w komorze silnika. 1 bezpiecznik na zasilaniu bezpośrednio od akumulatora + 4 bezpieczniki na odejściach z przekaźników do lamp.Stara instalacja jest tylko do sterowania przekaźników - praktycznie bezprądowo w porównaniu do prądu pobieranego przez żarówki.
Octavia III -1.4 DSG ---[/i]