Wyświetlacz zegarka szwankuje
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- jablo81
- Mały gagatek
- Kontakt:
Wyświetlacz zegarka szwankuje
Witam, mam problem. kiedy jest zimno wyswietlacz nie pokazuje pelnych cyferek, zas jak jest cieplo wszystko wraca do normy. Jednakze od pewnego czasu znow przestal wyswietlac pelne cyferki, co jest bardzo denerwujace. co to moze byc i jak to naprawic?? zegary to Motormeter '95r tzw. szybkie.
Ostatnio zmieniony ndz maja 13, 2007 12:51 przez jablo81, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Witam
jako elektryk (niestety nie samochodowy) mogę tylko powiedziec że wyświetlacze LCD bardzo nie lubią niskich temperatur. Niskie temperatury powodują dosyć często uszkodzenia wyświetlacza. Tak samo jest w telefonach komórkowych, odtwarzaczach itp. Gdy mój samochód stał na mrozie też działo się cos takiego ale wszystko wróciło do normy wraz z wstawieniem samochodu do garażu.
Pozdrawiam
jako elektryk (niestety nie samochodowy) mogę tylko powiedziec że wyświetlacze LCD bardzo nie lubią niskich temperatur. Niskie temperatury powodują dosyć często uszkodzenia wyświetlacza. Tak samo jest w telefonach komórkowych, odtwarzaczach itp. Gdy mój samochód stał na mrozie też działo się cos takiego ale wszystko wróciło do normy wraz z wstawieniem samochodu do garażu.
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Kontakt:
A wg mnie, ktoś grzebał ostro przy licznikach i po prostu nie ma dobrego styku pomiędzy wyświetlaczem a podstawą. Po nagrzaniu materiał rozszerza się minimalnie i powoduje prawidłowy kontakt elektryczny. LCD nie lubią za bardzo niskich temperatur, jednak dotyczy to zwłaszcza kolorowych wyświetlaczy. Jestem zawodowo elektrykiem i amatorsko elektronkiem. Takie przypadłości zdarzają się w radiach samochodowych, telefonach komórkowych i każdym innym sprzęcie, gdzie zastosowano taki typ połączenia LCD z elektroniką. Najczęście winne są małe zatrzaski mocujące urządzenie w całość. Przy nieumiejętnym rozmontowaniu czasem jakiś lub nawet kilka wyłamie się, potem już nie ma dobrego docisku i powstają takie niespodzianki. Lekarstwo - rozebrać, sprawdzić i nie pachać łapek wszędzie tam, gdzie korci
Octavia III -1.4 DSG ---[/i]
hmm ogolnie wersja licznika jaka masz jest najgorszym typem licznika do rozebrania, rozkrecasz licznik - zostaje ci elektronika wraz z tarczami - potem sciagasz wskazowki i tarcze, teraz zostaje ci elektronika z bialym plastikiem z przodu i tu jest najgorsze, nie idzie tego plaskitu sciagnac bez wylutowania wyswietlaczy poniewaz ten plastik jest jakby podstawka na ktorej opieraja sie wyswietlacze ktore sa przylutowane dwustronnie (tzn z tylu plyty i z przodu) i tu jest dosc duzy problem zeby sie dostac do przeniej strony plyty, a dlaczego trzeba by sie dostac do przedniej strony plyty?? bo tam sa wszystkie uklady
liczniki motometer sa nie tylko najbardziej klopotliwe w rozbieraniu ale takze dosc awaryjne, a konkretnie wlasnie nieszczesne wyswietlacze czesto przestaja swiecic lub swieta nie pelnie,
ja mam 2 liczniki do tdi jeden VDO i drugi MM i w tym MM mialem problem z tym ze nie wyswietlal mi ostatniej cyfry przebiegu, napisu TRIP oraz przecinka
winna tego jest na 100% zimny lut, czesto w tych licznikach "padaja" przeplotki z jednej strony plyty na druga, lub styli wyswietlacza, moze w tym przypadku pomoc wygrzanie plyty od obydwu stron,
liczniki motometer sa nie tylko najbardziej klopotliwe w rozbieraniu ale takze dosc awaryjne, a konkretnie wlasnie nieszczesne wyswietlacze czesto przestaja swiecic lub swieta nie pelnie,
ja mam 2 liczniki do tdi jeden VDO i drugi MM i w tym MM mialem problem z tym ze nie wyswietlal mi ostatniej cyfry przebiegu, napisu TRIP oraz przecinka
winna tego jest na 100% zimny lut, czesto w tych licznikach "padaja" przeplotki z jednej strony plyty na druga, lub styli wyswietlacza, moze w tym przypadku pomoc wygrzanie plyty od obydwu stron,
Pozdrawiam Bizak
ja mam podobny problem jednak z ta roznica ze moje wola zimno bo jak jest cieplej odrazu zaczynaja znikac ... wystarczy wtedy wlaczyc nawiew zimnego powietrza i po pewnym czasie wszystko wraca do normy ...
moze w tej kwesti ktos sie wypowie co jest grane ...
moze w tej kwesti ktos sie wypowie co jest grane ...
Wielu trzyma się uparcie raz obranej drogi, lecz tylko nieliczni dążą konsekwentnie do swego celu.-- Friedrich Nietzsche