TPS, MAP sensor i problem z wolnymi obrotami
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
TPS, MAP sensor i problem z wolnymi obrotami
W szukajce nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Sprawa wygląda tak, że podczas gwałtownego wciśnięcia pedału gazu na wolnych obrotach silnik przydławia się i później normalnie wkręca się na obroty. Jeśli już obroty są wyższe to gwałtowne wciśnięcie pedału gazu powoduje normalne zwiększanie obrotów silnika. Dodatkowo przy zimnym silniku zdarza się, że gaśnie na wolnych obrotach. VAG wywala błąd MAP sensora (brak sygnału). Wężyki podciśnienia sprawdzałem i wyglądają, że są w porządku. Sam MAP daje napięcie zmieniające się w zależności od obrotów. Dziś zauważyłem, że po odpięciu TPS'u objaw z dławieniem się przy wciskaniu gazu jest znacznie nasilony. Reasumując jak sprawdzić "domowym" sposobem poprawność działania czujnika TPS?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Napięcie pomiędzy brązowo-białym i czerwono białym 5V
Opór pomiędzy pinami od tych przwodów po wyjęciu wtyczki 400-500 omów.
Napięcie na czerwononiebieskim sygnałowym (podłączona wtyczka) ma się płynnie zmieniać od ok 0-5V. Bez skoków, które świadczyłyby o uszkodzeniu potencjometru.
Opór pomiędzy pinami od tych przwodów po wyjęciu wtyczki 400-500 omów.
Napięcie na czerwononiebieskim sygnałowym (podłączona wtyczka) ma się płynnie zmieniać od ok 0-5V. Bez skoków, które świadczyłyby o uszkodzeniu potencjometru.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Dzięki wielkie. Jutro wezmę multimetr w łapę i sprawdzę.Paweł Marek pisze:Napięcie pomiędzy brązowo-białym i czerwono białym 5V ...
Zgadza się No tak właśnie mi się wydawało, że Chmiela kojarzę z jakiś zdjęć. Pozdrówkadjtom pisze:sorry za OT - to Ty zaczepiłeś wczoraj mnie i Chmiela na Nowolipkach?
Dziś sprawdzałem. Co prawda kolory się trochę nie zgadzały ale ... między pinami środkowym i jednym skrajnym (tymi na których napięcie zmienia się) wynosi ~1k ohm. Napięcie zmienia się między tymi pinami płynnie w zakresie 0.2-5V. Między skrajnymi nie mierzyłem napięcia ale suma napięć między skrajnymi, a środkowym wynosi 5V więc by się zgadzało. Wygląda na to, że TPS działa chyba poprawnie.Paweł Marek pisze:Napięcie pomiędzy brązowo-białym i czerwono białym 5V ...
Re: TPS, MAP sensor i problem z wolnymi obrotami
Rozkręciłeś kompa i mierzyłeś na płytce?BigBlack pisze:VAG wywala błąd MAP sensora (brak sygnału). Wężyki podciśnienia sprawdzałem i wyglądają, że są w porządku. Sam MAP daje napięcie zmieniające się w zależności od obrotów.
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
Nie wiadomo czy istnieje odpowiednik o identycznych parametrach, ale pisałeś że na czujniku zmienia się napięcie w funkcji ciśnienia, jedyna nadzieja w tym iż wskazania są niewłaściwe wtedy wymiana czujnika mogłaby załatwić problem.
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
Nad ranem: