Luzy ukladu kierowniczego
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Buniek85
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Luzy ukladu kierowniczego
witam mam zamiar naprawic uklad kierowniczy gdyz mam luzy, wiem ze koncowki drazkow sa do wymiany, mam zamiar tez cale drazki wymienic. teraz mam takie pytanko czy to wyeliminyje w 100% luzy wyczuwalne na kierownicy czy cos jeszcze trzeba byloby wymienic ?? (uklad kierowniczy bez wspomagania)
-
- Ma gadane
- Kontakt:
co sie dzieje z układem kierowniczym, czesto słychać stuki podczas jazdy czy jest luz??
w przypadku stuków trzeba wymienić łożyska w kolumnie kierowniczej (takie badziewie z paroma kulkami okrągłą blaszką i plastykiem), u mnie występują właśnie te stuki podczas skręcania i to właśnie wina tych lożysk.
co do wymiany całych drążków to nie wiem czy jest sens.
w przypadku stuków trzeba wymienić łożyska w kolumnie kierowniczej (takie badziewie z paroma kulkami okrągłą blaszką i plastykiem), u mnie występują właśnie te stuki podczas skręcania i to właśnie wina tych lożysk.
co do wymiany całych drążków to nie wiem czy jest sens.
-
- Ma gadane
- Kontakt:
jak kręcisz kierownicą i są niewielkie luzy to nic złego.
a jak ruszasz na boki to słychać stuki które występują w kolumnie kierowniczej (nie maglownicy)to te łożysko. znajduje się ono w rurze metalowej przez którą przechodzi kolumna kierownicza pod deską rozdzielczą. łożysko te znajduje się na samym dole tej rurki nad pedałami. Trzeba odkręcić kierownicę, odkrecić krzyżak łączący kolumnę z maglownicą wyciągnąć kolumnę i łożysko może samo wypadnie( albo jego resztki) a jak nie wypadnie to wsadzić palucha i wyciągnąć.
a jak ruszasz na boki to słychać stuki które występują w kolumnie kierowniczej (nie maglownicy)to te łożysko. znajduje się ono w rurze metalowej przez którą przechodzi kolumna kierownicza pod deską rozdzielczą. łożysko te znajduje się na samym dole tej rurki nad pedałami. Trzeba odkręcić kierownicę, odkrecić krzyżak łączący kolumnę z maglownicą wyciągnąć kolumnę i łożysko może samo wypadnie( albo jego resztki) a jak nie wypadnie to wsadzić palucha i wyciągnąć.