kod 2342 w RP

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

kod 2342 w RP

Post autor: guti » śr maja 16, 2007 17:37

Witam forumowiczów, jakims cudem udalo mi sie zczytac jeden kod błyskowy , 2 migniecia diodki, 3 migniecia , 4 migniecia, 2 migniecia. Wychodzi na to ze to jest 2342 co oznacza sonde lambda walnieta, sugerowalem sie wskazaniami dla gaznika 2EE. Zastnawia mnie jedna rzecz, obojetne czy na zalpłonie czy na zapalonym silniku ten jeden jedyny kod wyskakiwał. Kilka tygodni temu wymienialem sonde , pozniej sprawdzalem ja u szpeców i powiedzieli ze ta ktora załozylem dziala ( wczesniej moja nie dawala zadnych oznak zycia) sadzilem ze w ciagu tych kilku tygodni sonda padła , ale wtedy jak radzilem sie szpeców sprawdzalem sam ja mierniczkiem i napiecie teraz przy tym błedzie jest takie samo jak wtedy gdy szpece mi powiedzieli ze jest ok. Pytanie mam dotyczace podłaczenia sondy, wiem ze idzie gdzies do ECU , jest szansa zeby sie doweidziec czy połączenie sonda - ECU jest poprawne ? ktory kabelek mam sprawdzic ? a moze pin w kostce, zeby sprawdzic czy jest połaczenie z sonda ?
Mnie sie wydaje ze te mierniki to sprawdzaja tylko czy sonda dziala na jej najktorczym odcinku, to znaczy jeszcze przed ECU i co z tego ze sygnal dociera do mierniczka jak dalej gdzies ma przerwe i juz do ECU nie wpada.
Co do zachowania auta to obroty ok, nie kopci nie szarpie tylko spalanie podejrzewam ze jest wysokie , wskazówka od PB spada w zastraszajacym tempie ( uwzgledniajac to ze te wskazniki to sa bardzo niedokladne w mk2 to mysle ze troszeczke przesadza) Zalalem PB za 100 zł i moze przejechalem 150 km a wskazowka pokazuje sahare. Nie wiem ile jeszcze przejade. Macie jakies pomysły zeby sprawdzic czy sygnal od sondy dociera do ECU ? Dzieki za wszelaka pomoc.
A jeszcze sobie pomyslalem ze mozna sprawdzic np u gaziarzy , podpinaja sie pod kompa od LPG i widza czy sonda dziala. Tylko nie wiem czy czasem oni nie robia jakiegos mostka i dane z ECU wedruja do kompa LPG ? Juz sam nie wiem. Pozmozcie :)

[ Dodano: Sro Maj 16, 2007 5:41 pm ]
zapomnialem dodac, ze czy sonda podpieta czy nie ( mam na wsówki wiec szybko moge odpiac) nie ma zadnej roznicy w pracy silnika.

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Awatar użytkownika
homsky
VW Baron
VW Baron

Post autor: homsky » śr maja 16, 2007 17:57

guti, jesli masz LPG w aucie to błąd 2341, 2342 , 2343 to normalka, nie przejmuj sie, a jeśli chcesz na 100% sprawdzic czy sonda jest sprawna to najlepiej na oscyloskopie, wtedy wyjdzie czy sonda oscyluje od 0V do 0,8V i jaka czestotliwośc maja te oscylacje, zwykłym woltomierzem nie sprawdzisz sondy czy działa poprawnie

[ Dodano: Sro Maj 16, 2007 17:58 ]
A te duże spalanie to masz na LPG czy na benzynie ????

[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » śr maja 16, 2007 18:08

kolego homsky, bo mialem Ci juz szukac do pomocy jako RPkowca ( piotr2 sie szykuje do anglii wiec nie chcialem przeszkadzac :) ).
No ja niestety zwyklym miernikiem mierzylem , wtedy ta padnieta pokazywala mi jakies 5V !! a ta nie dochodzi do 1 V. Wiem ze takim mierniczkiem to ja sobie moge co najwyzej napiecie zarowki zmierzyc a ne sonde ale ze nie mialem nic pod reka to jakos trzeba było sie ratowac, tylko powiedz mi dlaczego nie ma zadnej roznicy w pracy silnika jak odepne sonde ? nawet obroty sa ok.
Jezeli chodzi o spalanie to jak cisne na kołach 195 to na pełnym baku LPG robie 290 km to wychodzi tak jakos kolo 12 L

jezeli chodzi o spalanie PB to nie mam pojecia bo ta wskazowka to w kulki sobie leci i jej nie ufam juz jak sie zbliza do rezerwy.

[ Dodano: Sro Maj 16, 2007 6:17 pm ]
gdzies znalazlem taki schemat ,wiem ze ten O2 sensor to jest sonda( tu akurat podgrzewana) i juz chcialem biec do auta szukac zielonego kabelka Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
homsky
VW Baron
VW Baron

Post autor: homsky » śr maja 16, 2007 18:26

Guti i dobrze myslisz że votomierzem to se mozna zmierzyc........ , napięcie na sondzie zmienia się od 0 do 0,8V srednio co 1 sekunde , miernik nie nadarzy poprostu odczytywac poprawnie wartosci i bedzie pokazywał jakąs przypadkowa chwilowa wartośc , także najlepiej oscyloskop do sprawdzenia sondy.

Druga rzecz , po odłaczeniu sondy nie widzisz róznicy w pracy sondy i dobrze , jesli silnik jest sprawny wszystko prawidłowo ustawione to sonda dokonuje tylko niewielkie korekty czasu wtrysku ( dawki paliwa) , po odłaczeniu sondy ECU przechodzi w tryb awaryjny i daje usredniona dawke paliwa (w miare optymalną ) i zreguły nie czuc specjalnie różnicy w pracy silnika , róznica byłaby w zuzyciu benzyny bo w trybie awaryjnym ECU podlewa jednak minimalnie więcej paliwka.

Spalanie LPG 12 litrów - nie ma tragedii, jesli to spalanie jest przy kręceniu sie w miescie albo na nie długich odcinkach.

jaka masz instalacje LPG , z komputerem ( jakim ? ) , czy zwykła instalka na śrubę ?

[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » śr maja 16, 2007 18:33

homsky pisze:jaka masz instalacje LPG , z komputerem ( jakim ? ) , czy zwykła instalka na śrubę ?
II gen , landi renzo, juz mnie gazownicy przekleli jak ich co drugi dzien odwiedzalem zeby mi wyregulowali :D

Obrazek

Awatar użytkownika
homsky
VW Baron
VW Baron

Post autor: homsky » śr maja 16, 2007 18:38

guti pisze:II gen , landi renzo, juz mnie gazownicy przekleli jak ich co drugi dzien odwiedzalem zeby mi wyregulowali
Nie bawilem sie w ustawienia tego sterownika, cięzko podpowiedziec co tu zrobic, mysle że regulacja powinna pomódz , a w programie do obsługi landi powinien byc podglad jak pracuje sonda , czyli gazownik powinien doskonale widziec jak sonda pracuje czyli jaki jest jej stan.

Ewentualnie jest jeszcze taka opcja , żeby na próbe załozyć zamiast silniczka krokowego zwykły register , w ten sposób sam bys sobie mógl regulowac dawkowanie gazu i wtedy bys zobaczył czy da rady troche zejśc ze zurzyciem gazu i jednoczesnie nie stracic osiagów auta. Ale mysle że to sprawa tylko i wyłacznie regulacji, bez podgladu jak wygladaja ustawienia i co robi sterownik ( jak dawkuje gaz jak działa sonda itd ) w czasie jazdy to tylko moge powrózyc z fusów niestety.

tdi1982
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: tdi1982 » śr maja 16, 2007 18:38

gyti sprzedaj to padło i kup se coś pożadnego np.1.6 101 koni AFT gorąco polecam wtedy dopiero edziesz płąkał i nażekał

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » śr maja 16, 2007 18:41

homsky, ok dzieki , odwiedze jakis szpecow ktorzy mnie jescze nie znaja.
Na poprzednim ustawianiu gazu powiedzieli ze sonda kaputt jest , zobaczymy co teraz powiedza. Najwazniejsze ze 2342 to mam sie tym nie martwic, juz chcialem pruc izolacje zeby dobrac sie do kabelka idacego do ECU.

Obrazek

Awatar użytkownika
homsky
VW Baron
VW Baron

Post autor: homsky » śr maja 16, 2007 18:46

guti pisze:Najwazniejsze ze 2342 to mam sie tym nie martwic, juz chcialem pruc izolacje zeby dobrac sie do kabelka idacego do ECU.
Ten kod błedu nic nie znaczy jezeli wystepuje po jexdzie na LPG .

jeszcze guti, bym sie tylko na twoim miejscu przekonal czy nie wsytepuje on po jexdzie tylko na benzynie - zrób testa , zresetuj ECU ( odłączenie na chwile akumulatora) i zrób jazde próbna z 10km na samej tylko benzynce , jexdzij w rózny sposób czyli i spokojna jazda ze stałymi obrotami i przez chwile pedal w podłoge , poprostu silnik musi popracowac sobie w róznych warunkach obciażenia i po powrocie z przejażdżki sprawdź czy nie pojawiły sie błedy , jesli jest bład to jednak cos niedobrego dzieje sie i przyczyna tkwi po stronie benzyny , ale jesli błedu nie bedzie to wsio gra , a bład łapany po jeździe na LPG to normalka i olewamy to.

tdi1982
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: tdi1982 » śr maja 16, 2007 18:50

guti jak chesz żeby palił ci 7 litrów przy twojej jeżdzie to kup sobie malucha a nie kombinujesz na gazie zawsze będzie bład sondy a jeśli chcesz to sprawdzić to jedz do gustalika na oscylokapa

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » śr maja 16, 2007 18:50

homsky pisze:jeszcze guti, bym sie tylko na twoim miejscu przekonal czy nie wsytepuje on po jexdzie tylko na benzynie - zrób testa , zresetuj ECU ( odłączenie na chwile akumulatora) i zrób jazde próbna z 10km na samej tylko benzynce , jexdzij w rózny sposób czyli i spokojna jazda ze stałymi obrotami i przez chwile pedal w podłoge , poprostu silnik musi popracowac sobie w róznych warunkach obciażenia i po powrocie z przejażdżki sprawdź czy nie pojawiły sie błedy , jesli jest bład to jednak cos niedobrego dzieje sie i przyczyna tkwi po stronie benzyny , ale jesli błedu nie bedzie to wsio gra , a bład łapany po jeździe na LPG to normalka i olewamy to.
Ecu odepne od wtczki jak zawsze :) a co do mierzenia kodow to tylko raz mi zaczeło mrugac a pozniej jak chcialem zeby powiedzmy inny kod zczytalo to ciagle wyskakiwal ten 2342 a pozniej juz za kolejnym razem diodka sie tylko palila , wiec odepne ECU , przejade sie i jak mi sie uda to zczytam jeszcze raz.

Obrazek

Awatar użytkownika
homsky
VW Baron
VW Baron

Post autor: homsky » śr maja 16, 2007 18:51

tdi1982 pisze:guti jak chesz żeby palił ci 7 litrów przy twojej jeżdzie to kup sobie malucha
No nie przesadzaj , przy porzadnie zestrojonej elektronice LPG RPkiem mozna zejśc w mieście do 10 , a na trasie do 7-8 litrów

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » śr maja 16, 2007 18:52

tdi1982, spamer!!!!

Obrazek

tdi1982
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: tdi1982 » śr maja 16, 2007 18:54

homsky pisze:
tdi1982 pisze:guti jak chesz żeby palił ci 7 litrów przy twojej jeżdzie to kup sobie malucha
No nie przesadzaj , przy porzadnie zestrojonej elektronice LPG RPkiem mozna zejśc w mieście do 10 , a na trasie do 7-8 litrów
No tak tylko ja znam gutiego i wiem jak jeżdzi i napewno nie osiągnie takich rezultatów

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”