zapytanie na temat sondy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
wladimirro
Nowicjusz
Nowicjusz

zapytanie na temat sondy

Post autor: wladimirro » pt maja 18, 2007 13:36

Witam serdecznie.. Prosiłbym o wytłumaczenie mi kilku rzeczy bo już się w tym pogubiłem...
mam golfika 1.4 ABD i nie mam pojęcia dlaczego ale silnik zaczął pracować nierówno dopuki sie nie rozgrzeje (mnie też to dziwi). Na podstawie tego co poczytałem na forum doszedłem do wniosku że to może być sonda lambda. (chociaż spalanie wydaje mi się poprawne 6-7l/100km)
W końcu gdy zgasł mi silnik na mieście wqu.. (zdenerwowałem się :) ) i odłączyłem przewody dochodzące do sondy... Odpaliłem silnik i jak ręką odjął. Czy ktoś miał taki problem, czy mogę jeździć bez podłączonej sondy (czy nic w elektronice się nie uszkodzi). Jak wtedy wygląda spalanie? A w ogóle to po co jest ta sonda?

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » pt maja 18, 2007 13:44

Rola sondy Lambda:
Zadaniem sondy jest pomiar zawartości tlenu w spalinach i przesłanie tej informacji do ""kalkulatora,"" który na tej podstawie określa ilość benzyny dozowanej do silnika, aby otrzymać mieszankę o optymalnym składzie.
po jakims zcasie komp (ecu) nałapie błędów i bedzie duzo problemów z prawidłowa pracą silnika

Awatar użytkownika
wladimirro
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wladimirro » pt maja 18, 2007 14:26

Dzięki.. Wnioskuję że wszystko będzie ok. Z tego co pamiętam (jeżeli się nie mylę) to żeby wykasować błędy z ECU w moim autku wystarczy zdjąć klemę z akumulatora.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”