Witam serdecznie.. Prosiłbym o wytłumaczenie mi kilku rzeczy bo już się w tym pogubiłem...
mam golfika 1.4 ABD i nie mam pojęcia dlaczego ale silnik zaczął pracować nierówno dopuki sie nie rozgrzeje (mnie też to dziwi). Na podstawie tego co poczytałem na forum doszedłem do wniosku że to może być sonda lambda. (chociaż spalanie wydaje mi się poprawne 6-7l/100km)
W końcu gdy zgasł mi silnik na mieście wqu.. (zdenerwowałem się ) i odłączyłem przewody dochodzące do sondy... Odpaliłem silnik i jak ręką odjął. Czy ktoś miał taki problem, czy mogę jeździć bez podłączonej sondy (czy nic w elektronice się nie uszkodzi). Jak wtedy wygląda spalanie? A w ogóle to po co jest ta sonda?
zapytanie na temat sondy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- wladimirro
- Nowicjusz
Rola sondy Lambda:
Zadaniem sondy jest pomiar zawartości tlenu w spalinach i przesłanie tej informacji do ""kalkulatora,"" który na tej podstawie określa ilość benzyny dozowanej do silnika, aby otrzymać mieszankę o optymalnym składzie.
po jakims zcasie komp (ecu) nałapie błędów i bedzie duzo problemów z prawidłowa pracą silnika
Zadaniem sondy jest pomiar zawartości tlenu w spalinach i przesłanie tej informacji do ""kalkulatora,"" który na tej podstawie określa ilość benzyny dozowanej do silnika, aby otrzymać mieszankę o optymalnym składzie.
po jakims zcasie komp (ecu) nałapie błędów i bedzie duzo problemów z prawidłowa pracą silnika
- wladimirro
- Nowicjusz