Wymiana filtrow - gdzie jaki jest?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

domsuw
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Wymiana filtrow - gdzie jaki jest?

Post autor: domsuw » śr maja 23, 2007 00:43

Witam
Z góry chciałbym przeprosić jeżeli coś pokręcę albo napisze coś głupiego, oczywistego lub śmiesznego.
Jestem całkowitym laikiem tak zwanym TOTALNYM leszczem w sprawach samochodowych.
i prawdopodobnie nie jestem na ten temat partnerem do rozmowy dla żadnego z forumowiczów, ponieważ moja wiedza jest nędzna jeśli o samochody chodzi.
To tyle w woli wstępu.

Chciałbym samemu wymienić filtry w moim GOLFie ( bo słyszałem że to "łatwe")
Chodzi mi o filtr powietrza . paliwa , oleju i pyłkowy.
(pewnie niektóre z nich to te same tylko inna nazwa
bo nie sądzę żeby było aż tyle filtrów heh)

Czy mógłby mi ktoś w chwili gdy będzie cierpiał na nudę napisać co gdzie jak itd ?
Ja wiem że to nie koncert życzeń ale najlepiej to z rysunkaaaaami :)

Dodam, że moja wiedza jest porównywalna z wiedzą typowej blondynki (nie ubliżając blondynkom) umiem sprawdzić i dolać olej, płyn do chłodnicy i do spryskiwacza, ostatnio zmieniłem też wycieraczki i pomagałem przy zmianie klocków - to WSZYSTKO, niestety)

Za wszelkie odpowiedzi będę bardzo wdzięczny !
Ostatnio zmieniony czw maja 24, 2007 11:52 przez domsuw, łącznie zmieniany 1 raz.

domsuw

KTO PYTA (jak sie nie wstydzi), NIE BŁADZI

Awatar użytkownika
Kisiel
Forumowy spamer :)

Post autor: Kisiel » śr maja 23, 2007 01:44

filtr oleju wymienia sie razem z olejem, jesli wymieniles olej a nie wyminiles filtru to wymien go teraz, jest to dziecinnie proste, odkrecasz go rekoma lub jesli nie dasz rady to np przez papier scierny i wkrecasz nowy, pamietaj ze z filtru poleci troche oleju, wlej go spowrotem do silnika przez otwor wlewu

Obrazek

filtr pyłkowy znajduje sie w podszybiu, odkrecasz wkrety w miejscach 1, 2, 3 i 4 i po lewej strronie stojac przed maska bedzie ten filtr w obudowie, filtr powietrza wymieniasz przez sciagniecie zatrzaskow w miejscach 5 i 6

Obrazek

filtr paliwa znajduje sie na belce z tyłu auta po prawej stronie, przy prawym tylnim kole, pamietaj ze poleci Ci troche plaiwa jak go odkrecisz, odkreca sie gorne i dolne jego mocowanie i sie wymienia :) Obrazek :bigok:

[size=200][b][color=black][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=97453]Moja Czarna Perła[/url][/color][/b][/size] <--- SPRZEDANA
Obecnie Audi A3 8L 1.9 TDI 110PS
[img]http://images31.fotosik.pl/48/6a443d0601dd6d22.jpg[/img]

domsuw
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: domsuw » śr maja 23, 2007 09:49

Dziękuje bardzo ! Naprawdę jest to dla mnie pomocne.
A jeśli moge jeszcze spytać a co z filtrem powietrza? czy to to samo co któryś z tamtych ?

domsuw

Awatar użytkownika
Jerzas
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Jerzas » śr maja 23, 2007 09:54

Filtr powietrza to filtr powietrza. Jest on w dużej czarnej skrzynce za prawym reflektorem pomiędzy strzałkami 5 i 6 na drugim zdjęciu dokładnie tak jak Kisiel opisał.

[ Dodano: 23 Maj 2007 09:56 ]
Filtr powietrza filtruje powietrze które zasysa silnik w czasie pracy, a filtr przeciwpyłkowy (pyłkowy) filtruje powietrze które wpada przez nawiewy do wnętrza kabiny.
Także to są dwa różne filtry.

Awatar użytkownika
Kisiel

Post autor: Kisiel » śr maja 23, 2007 10:49

domsuw, opisalem filtr paliwa razem z pylkowym, tak jak pisze Jerzas, sa to 2 rozne filtry, po prostu umiescilem je na jednej fotoporadzie :)

[size=200][b][color=black][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=97453]Moja Czarna Perła[/url][/color][/b][/size] <--- SPRZEDANA
Obecnie Audi A3 8L 1.9 TDI 110PS
[img]http://images31.fotosik.pl/48/6a443d0601dd6d22.jpg[/img]

domsuw
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: domsuw » śr maja 23, 2007 13:43

Aaaa, no to dzięki panowie.
Pooglądam i pozmieniam w następny weekend jak sie uda to dam znać co i jak poszło :)

DZiękuje . Pozdrawiam

domsuw

Yanooo
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Yanooo » ndz cze 03, 2007 04:03

A czy do wymiany filtra pyłkowego jest wymagane sciagniecie wycieraczek? Jezeli tak to jak to zrobic? Odkrecilem dzisiaj sruby mocujące od gory wycieraczki ale nic to nie dalo, wycieraczki nie schodza.

Bąku
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Bąku » ndz cze 03, 2007 08:03

nietrzeba wycieraczek zdejmować :jezor:

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz cze 03, 2007 09:01

Bąku pisze:nietrzeba wycieraczek zdejmować
ani nawet odpinać plastyku podszybia, wystarczy ścignąć uszczelkę na grodzi, i można uchylić oslonę platykową na tyle żeby filtr (o ile jest typowy płaski) wymienić.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
lolo_golf
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: lolo_golf » ndz cze 03, 2007 09:58

Paweł Marek pisze:
Bąku pisze:nietrzeba wycieraczek zdejmować
ani nawet odpinać plastyku podszybia, wystarczy ścignąć uszczelkę na grodzi, i można uchylić oslonę platykową na tyle żeby filtr (o ile jest typowy płaski) wymienić.
Dokładnie, ja tak zawsze zmieniam :grin: Tylko trzeba uważac zeby nie złamać plastiku :chytry:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”