Brak mocy, przerywa, odciecie przy 5tys obrotow

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

psuja
Nowicjusz
Nowicjusz

Brak mocy, przerywa, odciecie przy 5tys obrotow

Post autor: psuja » wt cze 05, 2007 22:32

Witam!
Piszę tutaj o moim problemie, mimo ze nie dotyczy golfa (nie bijcie) ale mam taki sam silnik jak w Waszych autkach...
Mam problem z Seatem Toledo 1997r. Silnik 1,6 na pełnym wtrysku (AFT). Auto nie jest zagazowane.
Problem:
Auto słabe, przerywa, wkręca się do 5000 rpm. Przy tej prędkości obr. następuje odcięcie paliwa.

Wymieniono:
Palec rozdzielacza, kable zapłonowe, świece zapłonowe, przepustnica (była robiona adaptacja), cały układ wydechowy (katalizator sprawny)

Sprawdzono:
Ciśnienie paliwa (2,5)
Mam własny interface VAG, kod błędu 515 (błąd występuje na zgaszonym i odpalonym silniku). Po wykasowaniu błędu powraca ponownie

Mechanik probował ustawiać zapłon, założył aparat od innego silnika - bez zmian... Dodam tylko ze aparat który przekładał widziałem ze był od silnika z monowtryskiem ale wyglądał identycznie jak mój (oprócz koloru kopułki :) )

Panowie macie na to jakąś rade ? Tak sie nie da jeździć... Codziennie dojeżdżam do pracy 80 km.
proszę o szybką odpowiedz bede bardzo wdzięczny
Pozdrawiam
Jacek
Ostatnio zmieniony wt cze 05, 2007 22:36 przez psuja, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Przemo440
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Przemo440 » wt cze 05, 2007 23:15

a filtr paliwa był wymieniany??

psuja
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: psuja » śr cze 06, 2007 07:02

Wymienione wszystkie filtry:
Paliwo, olej, powietrze.
Rozrząd tez wymieniony...

tdi1982
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: tdi1982 » śr cze 06, 2007 17:58

Czołem koledzy.
Kolego z tego co wiem to ustawienie zapłonu w tym autku to nie taka prosta sprawa.Jak ci ten mechanior pogrzebał i próbował z aparatem od mono to życzę powodzenia.A tak swoją drogą to te silniki AFT to totalna kaszana.Miałem golfa z tym motorem i tak mi nerw napsuł że w końcu go opchłem miałem go dość.Najlepsze jest to że nie ma mechaników co by potrafili naprawić ten samochód przynajmniej tam gdzie mieszkam.Jeden właśnie grzebał przy aparacie i po tym ustawianiu samochód był wyrażnie słabszy przestawinie zapłonu o 1mm wiąze się już z niedomaganiem silnika.Żeby to spowrotem ustawić potrzebny jest komp z VAG-em i lampa do ustawiania zapłonu bez tego ani rusz i tu bym u ciebie szukał przyczyny a to że wkreca się do 5 tyś obr. tzn że silnik jest w trybie awaryjnym więc zamiast sam kombinować podjedz do jakiegoś mechaniora z pożadnym sprzętem i niech ci powie co to za bład.Powodzenia

psuja
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: psuja » śr cze 06, 2007 22:21

Witam!
No wiec byłem u takiego jednego mechanika któy ma sprzet i jest ponoć dobry ale materminy straszne...
Vaga mam, moge probawac sam, bo gorzej byc nie moze. Czy ktos ma moze opis ustawienia zapłonu przy pomocy vaga ?
Ten mechanik u którego byłem stwierdził jednoznacznie ze to cos z zapłonem...
Podobno są jakies bloki pomiarowe w VAG-COM urzywane do ustawienia zapłonu.
A jezeli chodzi o AFT to moj ojciec ma identyczny silnik u siebie w aucie i nie robi przy nim absolutnie nic. Tylko leje paliwo. Ma przejechane 200tys. Dlatego sie zdecydowałem na ten motor u siebie w aucie...
Pozdrawiam
Jacek

Awatar użytkownika
Jacenty85
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Jacenty85 » śr cze 06, 2007 22:48

No ale ty sobie sam odpowiedziałeś na swój problem wiec nie rozumiem. Przecież piszesz że masz błąd 515 na zgaszonym i włączonym silniku.
00515 P0340 Czujnik pozycji wału krzywkowego (czujnik efektu hali) – brak sygnału (G40) : sprawdź CPM, jeśli OK., wymień dystrybutor
Popsuł Ci się czujnik halla w aparacie zaplonowym i to odpowiedź na twoje probemy. A u jakiego ty mechanika byłeś że nie rozpoznał podstawowej usterki VW.
Jeśli założył aparat i nie ustawił go tak jak trzeba czyli w nastawach podstawowych i na 6 stopni to oczywiście że efekt bedzie podobny. Jeśli po zmianie i fachowym ustawieniu zapłonu masz błąd to dalej idąc tym tropem pozostaje okablowanie idące od halla do kompa.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”