Wymiana plynu hydraulicznego wpomagania kierownicy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

nykenen
Nowicjusz
Nowicjusz

Wymiana plynu hydraulicznego wpomagania kierownicy

Post autor: nykenen » śr lip 04, 2007 00:06

Witam

Przegladam forum i cos nie moge znalezc. A chodzi mi o opdowiedzi na 2 zasadnicze pytania:
1
Musialem wymienic maglownice i mekanik nalal mi jakis czerowny plyn. Wiem ze podobno powinien byc zielony np febi m6162. Obecnie nie wiem czy jezdzac na czerwonym nie uszkodze sobie pompy. Moze zatem mi poradzicie czy jednak nie czekac i zmieniac.

2
Czy ktos moglby fachowo powiedzic w jaki sposob wymienic ten plyn krok po kroku z informacja nt, w ktorym miejscu zdjac przewod (moze jakis obrazek) aby zlac plyn i jak sie przeplukuje
PS
Mam nadziej ze wystarczy mi do tej operacji ze 2 litry plynu bo chyba wchodzi 0.9.

Z gory dzieki

zyggy
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: zyggy » śr lip 04, 2007 09:13

spoko :okej: na czerwonym możesz śmiało pomykać, też mam czerwony i ole pamiętam Dextron II lub III, jest to płyn do skrzyń automatycznych

pzdr
zyggy

michal0604
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: michal0604 » śr lip 04, 2007 09:25

Potwierdzam , śmigaj na czerwonym, tylko w razie dolewek dolewaj też czerwony. Kup sobie butelkę Dextronu, i będziesz zabezpieczony na przyszłość. :bajer: :bajer:

michal0604

Awatar użytkownika
bary_24
Nowicjusz
Nowicjusz

Absolutnie!

Post autor: bary_24 » śr lip 04, 2007 23:43

Faktycznie powinieneś jeździć na zielonym płynie, ponieważ on jest dedykowany pod auta z grupy VAG. Jeżeli jeździsz na czerwonym płynie bardzo możliwe że szybko padnie ci listwa wspomagania lub pompa. Ja w miarę na czas wymieniłem płyn i uratowałem wspomaganie.

michal0604
Użytkownik
Użytkownik

Re: Absolutnie!

Post autor: michal0604 » czw lip 05, 2007 00:14

bary_24 pisze:Faktycznie powinieneś jeździć na zielonym płynie, ponieważ on jest dedykowany pod auta z grupy VAG. Jeżeli jeździsz na czerwonym płynie bardzo możliwe że szybko padnie ci listwa wspomagania lub pompa. Ja w miarę na czas wymieniłem płyn i uratowałem wspomaganie.
A od czego ma mu paść wspomaganie??? Od oleju wyższej jakości??? Ja od 80tyś km. latam na czerwonym, i zero problemów. Zielony jest dobry, ale jeżeli cały GM, BMW, Honda(więcej marek nie jestem pewien) stosuje czerwony, to VW ma się rozlecieć??? Nie przesadzaj. :bajer: :bajer:
Ostatnio zmieniony czw lip 05, 2007 00:18 przez michal0604, łącznie zmieniany 3 razy.

michal0604

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”