Gaz do Golfa III 96r 1,6 AEE - instalacja III generacji ??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Gaz do Golfa III 96r 1,6 AEE - instalacja III generacji ??
Witam, temat gazu sporo wałkowany ale mam pytanie czy ktoś próbował w takim silniku instalację III generacji, czyli wtrysk gazu??
Jest to silnik z jednopumktowym wtryskiem i chyba na plastikowym kolektorze, ma sondę lambda.
Gdzie w Warszawie/okolicach założyć gaz by nie było problemów.
Co o instalacjach Landirenzo albo innych firm do tego silnika?
Czy instalacja III generacji nie wymaga wymiany świec, kabli tak często jak do zwykłego wtrysku, bo ten silinik chyba ma plastikowy kolektor?
Dzięki i pozdrawiam.
Jest to silnik z jednopumktowym wtryskiem i chyba na plastikowym kolektorze, ma sondę lambda.
Gdzie w Warszawie/okolicach założyć gaz by nie było problemów.
Co o instalacjach Landirenzo albo innych firm do tego silnika?
Czy instalacja III generacji nie wymaga wymiany świec, kabli tak często jak do zwykłego wtrysku, bo ten silinik chyba ma plastikowy kolektor?
Dzięki i pozdrawiam.
- Lothar
- Car programmer
- Kontakt:
- pkirylcz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Wydaje mi sie ze instalacja III generacji to jednak instalacja na sekwencyjny wtrysk gazu.
Co do wtrysku, to jest to wielopunktowy wtrysk gazu.
Jesli zas chodzi o ceny, to po 60tys km drozszy gaz sekw zwroci sie w stosunku do zwyklego, poniewaz spalanie jest tu o 5% wieksze, zwyklego zas do 20%.
Sekw. nie straci tez na mocy.
Co do wtrysku, to jest to wielopunktowy wtrysk gazu.
Jesli zas chodzi o ceny, to po 60tys km drozszy gaz sekw zwroci sie w stosunku do zwyklego, poniewaz spalanie jest tu o 5% wieksze, zwyklego zas do 20%.
Sekw. nie straci tez na mocy.
Pozdrawiam,
Piotrek
Piotrek
Ostatnio słyszałem od mechanika, że mam "dużą" głowicę na silniku więc mam 8 zaworowy jednopunktowy wtrysk a nie tak jak mówi "AEE" 16 zaworowy wielopunktowy.
Jak kupowałem samochód to w miękkim dowodzie i w umowie było oznaczenia silnika AEE.
Czy były AEE z 8 zaworami jednopunktowym wtryskiem ?
Chcę założyć gaz i już lekko się gubię, każdy mówi co innego.
Jest to golf wyprodukowany po czerwcu 96r.
Jak kupowałem samochód to w miękkim dowodzie i w umowie było oznaczenia silnika AEE.
Shadow pisze:Ostatnio słyszałem od mechanika, że mam "dużą" głowicę na silniku więc mam 8 zaworowy jednopunktowy wtrysk a nie tak jak mówi "AEE" 16 zaworowy wielopunktowy.
Ja mam 1,6 AEE na pełnym wtrysku 8 zaworów i plastikowy kolektor. Mój jest z kwietnia 96. A ten silnik z tego co się orientuję wychodził od lipca 1995 do grudnia 1997.
Wstawiłem instalację firmy BRC - Sequent 24, koszt 3100PLN butla w kole. Przejechałem już 2700km w ciągu niecałego miesiąca. Instalacja w porządku. Na początku silnik chodził dobrze. Jak wymieniłem płyn od chłodnicy to przez godzinę wariował i gasł na wolnych obrotach. Przyczyną chyba było zapowietrzenie instalacji obiegu wody. Po przejechaniu kilkunastu kilometrów usterka się nie pojawiała. Pali od 1 do 1.5 litra gazu więcej niż paliwa a nie tak jak mówi reklama 5% więcej. No i jednak czuć różnicę, że się jedzie na gazie. Na benzynie jest dużo zrywniejszy i rozkręca się z niższych obrotów niż na gazie.
Ogólnie chodzi dobrze - ale rewelacji takich jakie opisują, że nie ma różnicy mocy i pali 5% więcej gazu niż paliwa - nie zauwazyłem. Jedno co się w oczy rzuca to, że jeżdzę taniej :).
Ogólnie chodzi dobrze - ale rewelacji takich jakie opisują, że nie ma różnicy mocy i pali 5% więcej gazu niż paliwa - nie zauwazyłem. Jedno co się w oczy rzuca to, że jeżdzę taniej :).
- blackwhite
- Użytkownik
- Kontakt: