czujnik oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
czujnik oleju
witam
mam pytanie czy moge podpiac do masy przewod z dolnego czujnika oleju aby pozbyc sie wlaczania bzyczka i migania kontrolki oleju.
wymienilem juz oleje ,filtry, czujniki a to badziewie dalej sie wlacza.
czy jest moze jeszcze jakis inny sposob na odciecie tego.
mam pytanie czy moge podpiac do masy przewod z dolnego czujnika oleju aby pozbyc sie wlaczania bzyczka i migania kontrolki oleju.
wymienilem juz oleje ,filtry, czujniki a to badziewie dalej sie wlacza.
czy jest moze jeszcze jakis inny sposob na odciecie tego.
rafal.d
jak jest zimny silnik to wszystko jest ok. cyrki zaczynaja sie kiedy silnik jest rozgrzany. zazwyczaj jest to moment tuz przed lub po wlaczeniu sie wenytylatora.mechanior mierzyl cisnieia i mowil ze jest ok. nie wiem jakie byly wartosci.chcialbym sie pozbyc jakos tego buczenia i migania domowym sposobem ze tak powiem.
rafal.d
moim zdaniem powinieneś jeszcze raz podjechać nawet do innego mechanika ,niech wkręci manometr ,rozgrzeje porządnie silnik i zobacz sam co pokaże..rafal.d pisze:mechanior mierzyl cisnieia i mowil ze jest ok. nie wiem jakie byly wartosci
chyba taka narodowa przywarathebishop pisze:Nie wiem dlaczego większość ludzi gdy zaczyna migać kontrolka wymienia czyjniki
rafal.d, pozwól że się podepnę pod Twój temat...
Otóż szukam jakiś książkowych danych na temat ciśnienia oleju w silnikach 1.8l 16v z golfów II.... dziś mierzyłem manometrem ciśnienie w swoim aucie ponieważ przy bardzo rozgrzanym oleju (>104 stopni) załącza mi się brzęczyk... pisałem już o tym na forum ale może z waszą pomocą uda mi się dojść do celu...
Dziś w miejsce białego czujnika ciśnienia oleju wkręciłem manometr i spisywałem poszczególne wartości..a wyglądało to tak:
SILNIK ZIMNY:
bieg jałowy - 4 bary
obroty 2200 - 4,5 bara
obroty >2200 - stopniowo coraz więcej (5 bar itd)
SILNIK ROZGRZANY (temp. oleju około 105 stopni):
bieg jałowy - 0,8 -0,9 bara
obroty 2200 - około 1,8 bara
obroty 2500 - 2,5 bara
Nie wiem co myśleć o tych wartościach. Olej mam nowy mineralny 15W40 Qaker, pompa oleju nówka sztuka, czujnik biały wymieniony na nowy....a brzęczy...
Najgorsze jest to że tak do 2200 obrotów przy dodawaniu gazu manometr bardzo faluje, tzn. nie pokazuje stałej wartości tylko waha się tak w zakresie 0,5 bara w górę i w dół. Dopiero po przekroczeniu 2200 obrotów ciśnienie stabilizuje się a wahanie oscylują wokoło wartości 0,2 bara.... Wiem że czujnik ciśnienia zaczyna działać od 2000 tysięcy obrotów... a ja przy takich obrotach mam nierówne ciśnienie które spada czasem poniżej 1,6 bara.... a mam czujnik którego dolna granica właśnie tyle wynosi.
Dodam że nie słyszę żadnego stukania w silniku, ale nie wiem co myśleć o takim ciśnieniu...
Może więc ktoś ma jakieś spisane wartości dla ciśnienia oleju i mi choć trochę ułatwi diagnozę..
Pozdrawiam
Otóż szukam jakiś książkowych danych na temat ciśnienia oleju w silnikach 1.8l 16v z golfów II.... dziś mierzyłem manometrem ciśnienie w swoim aucie ponieważ przy bardzo rozgrzanym oleju (>104 stopni) załącza mi się brzęczyk... pisałem już o tym na forum ale może z waszą pomocą uda mi się dojść do celu...
Dziś w miejsce białego czujnika ciśnienia oleju wkręciłem manometr i spisywałem poszczególne wartości..a wyglądało to tak:
SILNIK ZIMNY:
bieg jałowy - 4 bary
obroty 2200 - 4,5 bara
obroty >2200 - stopniowo coraz więcej (5 bar itd)
SILNIK ROZGRZANY (temp. oleju około 105 stopni):
bieg jałowy - 0,8 -0,9 bara
obroty 2200 - około 1,8 bara
obroty 2500 - 2,5 bara
Nie wiem co myśleć o tych wartościach. Olej mam nowy mineralny 15W40 Qaker, pompa oleju nówka sztuka, czujnik biały wymieniony na nowy....a brzęczy...
Najgorsze jest to że tak do 2200 obrotów przy dodawaniu gazu manometr bardzo faluje, tzn. nie pokazuje stałej wartości tylko waha się tak w zakresie 0,5 bara w górę i w dół. Dopiero po przekroczeniu 2200 obrotów ciśnienie stabilizuje się a wahanie oscylują wokoło wartości 0,2 bara.... Wiem że czujnik ciśnienia zaczyna działać od 2000 tysięcy obrotów... a ja przy takich obrotach mam nierówne ciśnienie które spada czasem poniżej 1,6 bara.... a mam czujnik którego dolna granica właśnie tyle wynosi.
Dodam że nie słyszę żadnego stukania w silniku, ale nie wiem co myśleć o takim ciśnieniu...
Może więc ktoś ma jakieś spisane wartości dla ciśnienia oleju i mi choć trochę ułatwi diagnozę..
Pozdrawiam
mam to samo u siebie...
tez jak silnik sie rozgrzeje nap jak jade do pracy autostrada jest wsio oki
ale jak juz dojezdzam do zjazdu, zaczyna mi migac i brzeczec...
ostatnio sie wku... i wyciagnalem brzeczyk.. teraz tylko miga ...
tez mialem tak ze powyzej 2200 obr to kontrolka przestawala migac....
czujniki tez wkrecalem inne, kabelki tez powymienialem na nowki i jest to samo....
jezeli macie jakis pomysl jak to raz a dobrze zrobic... piszcie
tez jak silnik sie rozgrzeje nap jak jade do pracy autostrada jest wsio oki
ale jak juz dojezdzam do zjazdu, zaczyna mi migac i brzeczec...
ostatnio sie wku... i wyciagnalem brzeczyk.. teraz tylko miga ...
tez mialem tak ze powyzej 2200 obr to kontrolka przestawala migac....
czujniki tez wkrecalem inne, kabelki tez powymienialem na nowki i jest to samo....
jezeli macie jakis pomysl jak to raz a dobrze zrobic... piszcie
Służę pomocą z VAG