Oświetlenie wewnętrzne
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Oświetlenie wewnętrzne
Witam
Po otwarcu drzwi oswietlenie wewn dziala czasem 30sek a czasem 10minut po tym czasie wylacza sie i juz nie mozna wlaczyc.
Rozebralem bok drzwi kierowcy i miernikiem sprawdzilem ze masa na zarowki idzie dobrze czyli mikrowlacznik podaje. Natomiast cos odcina doplyw plusa do zarowek na przewodzie ro/bl czerwono-niebieski.
Domyślam sie ze to steruje modul komfort.
Co moze byc przyczyna odcinania doplywu plusa.(wiem ze ma fonkcje zeby nie rozladowac aku ale czasem po 30sek odlacza).
Acha mam radio pionier podlaczone ze jak wyjme kluczyk to i radio sie wylacza. nie wiem czy ma to znaczenie.
Prosze o jakies wskazowki oraz sugestie.
Pozdrawiam Eshaton.
Po otwarcu drzwi oswietlenie wewn dziala czasem 30sek a czasem 10minut po tym czasie wylacza sie i juz nie mozna wlaczyc.
Rozebralem bok drzwi kierowcy i miernikiem sprawdzilem ze masa na zarowki idzie dobrze czyli mikrowlacznik podaje. Natomiast cos odcina doplyw plusa do zarowek na przewodzie ro/bl czerwono-niebieski.
Domyślam sie ze to steruje modul komfort.
Co moze byc przyczyna odcinania doplywu plusa.(wiem ze ma fonkcje zeby nie rozladowac aku ale czasem po 30sek odlacza).
Acha mam radio pionier podlaczone ze jak wyjme kluczyk to i radio sie wylacza. nie wiem czy ma to znaczenie.
Prosze o jakies wskazowki oraz sugestie.
Pozdrawiam Eshaton.
-
- Mały gagatek
Z doświadczenia wiem, że czasem brak oświetlenia wnętrza wskazuje na inną usterkę. W moim variancie w ubiegłym roku nie włączała sie lampka oświetlenia bagażnika i to było związane z usterką siłownika zamka w drzwiach tylnych. Może i Twoje objawy to początkowa faza jakiegoś problemu? Może ktoś z Forumowiczów spotkał się z taką sprawą? Sam jestem ciekaw i będę śledził ten wątek. Pozdrawiam!
Grzegorz
A nie jest to czasem wada wyłącznika czasowego, a dokładniej przekaźnika czasowego odpowiedzialnego za wyłączanie światła....??? Może masz nie oryginalny alarm i ktoś kto go zakładał popruł ci całą instalacje tak aby obejść wyłącznik czasowy, a teraz masz z tym problemy...
[b] >>> www.4tun.vel.pl <<< [/b]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1114182#1114182][b] >>> MkIV by regitmc <<< [/b][/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1114182#1114182][b] >>> MkIV by regitmc <<< [/b][/url]
U mnie po zamontowaniu radia Pionieer jaja były z alarmem i brzeczykiem. Wystarczylo w kostce przełożyć zasilanie i wszystko wróciło do normy. Jeśli chcesz sie upewnić czy radio nie jest tego powodem odłącz je łącznie z całą kostką (zostaw tylko instalacje oryginalną bez kostek). Ja właśnie w ten sposób doszedłem do takiego wniosku. Tak dokładniej to przyczyna nie jest samo radio lecz inne oznaczenie kabelków w kostce które idą do samego już radia.
Re: Oświetlenie wewnętrzne
Witam miałem podobny przypadek działa sie podobna sprawa z oswietleniem wew. jak i w bagazniku problem tkwił w zamku tylnej klapy w którym jest wbudowany wł-wył oswietlenia raz łaczy a raz nie wymieniłem problem znikł
-koszt zamka z rozbitka wyniusł mnie 20zł
P.S
Niestety nie da sie wymienic samego wł-wył ponieważ jest wbudowany w srodek zamka a zamek jest zanitowany jedyna deska ratunku to spryskanie go preperatem odrdzewiajacym typu WD-40 jak nnie pomoze to wymiana
P.S
Niestety nie da sie wymienic samego wł-wył ponieważ jest wbudowany w srodek zamka a zamek jest zanitowany jedyna deska ratunku to spryskanie go preperatem odrdzewiajacym typu WD-40 jak nnie pomoze to wymiana
Re: Oświetlenie wewnętrzne
Włącznik tylnej klapy podaje mase dobrze. Inne właczniki w drzwiach też.Lekarz pisze:Witam miałem podobny przypadek działa sie podobna sprawa z oswietleniem wew. jak i w bagazniku problem tkwił w zamku tylnej klapy w którym jest wbudowany wł-wył oswietlenia raz łaczy a raz nie wymieniłem problem znikł
Gdzieś dodatni biegun ktory jest podawany na lampki znika.
Odcina go komfort ale czemu nie włącza ponownie po zamknieciu i otwarciu drzwi tylko trzeba poczkac pol dnia?