problem z amortyzatorami

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
MaReDzO
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

problem z amortyzatorami

Post autor: MaReDzO » sob wrz 01, 2007 12:09

witam, mam pytanie odnosnie amortyzatorow, otoz kupilem auto na zawieszeniu (podobno) 60/40, amortyzatory zolte sprezyny czerwone. ostatnio patrzac u gory na kielichy zauwazylem ze gorne talerzyki podnosza sie na nierownosciach w gore o nawet ok 1.5 cm, i talerzyki obracaja sie gdy krece kolami( obracaja sie razem z kolami), mam pytanie co moze byc przyczyna, a moze ma tak byc:/?? z gory dzieki, pozdrawiam

Slavwek.ie
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Slavwek.ie » sob wrz 01, 2007 12:46

Witam.
Tak ma być.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob wrz 01, 2007 14:56

Obracać się mają bo są połączone z amorkiem.
1,5 cm luzu pomiędzy talerzykiem a kielichem to za dużo, jeszcze trochę i ci maskę podniesie :). Pomału rozglądaj się za nowymi łożyskami górnymi amorków.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
MaReDzO
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: MaReDzO » sob wrz 01, 2007 21:21

ahha, czyli po wymianie łożysk( razem z talerzykami i gumami je wymieniac) trzeba bedzie robic geometrie??

gopiter
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: gopiter » sob wrz 01, 2007 21:25

Tak po takim zabiegu trzeba robic geometrie.

Było MK3 - obecnie w trakcie poszukiwań następcy...

Awatar użytkownika
MaReDzO
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: MaReDzO » ndz wrz 02, 2007 12:15

ahha, mam jeszcze jedno pytanie- jezeli mam seryjna zawieche( amortyzatory+ sprezyny) to czy moge na seryjne amory zalozyc te czerrwone sprezynki?? czy tak sie da i czy nie bedzie zadnych problemow podczas jazdy?? podobno to zaiweszenie jest 60/40 , ale przy silniku 1.4 przod z waskim hokejem sti mi 7 cm od ziemi a to troszke za nisko jest wg mnie:/

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz wrz 02, 2007 13:47

Niby się przyjmuje że do -40 można używać seryjnych amorków. Ale dla mnie łączenie sportowych spręzyn i zwykłych amorów to totalny bezsens. Albo albo.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » ndz wrz 02, 2007 15:28

MaReDzO pisze:ahha, mam jeszcze jedno pytanie- jezeli mam seryjna zawieche( amortyzatory+ sprezyny) to czy moge na seryjne amory zalozyc te czerrwone sprezynki?? czy tak sie da i czy nie bedzie zadnych problemow podczas jazdy??
możesz (ale tylko do -40), auto bedzie ciut twardsze ale zachowa jeszcze komfort jazdy
Paweł Marek pisze:Ale dla mnie łączenie sportowych spręzyn i zwykłych amorów to totalny bezsens
nie zgodzę się, sprężyny ( do -40) mają tylko kilka zwoji caśniej zwinietych tak więc nie są to typowo sportowe sprężyny (są mniej progresywne)

:-k ...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”