MKIII .......szyberdach ale konkretnie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

MarioVR6
Nowicjusz
Nowicjusz

MKIII .......szyberdach ale konkretnie

Post autor: MarioVR6 » pt lip 08, 2005 08:34

witam, ,

wczoraj wiziolem sie za skladanie szyberka ... dorobilem penkniety elemencik polaczony z linka i fajnie... na "sucho" tzn bez silniczka chodzi ... elegancko gora dol jedna i druga strona ... zaloze silniczek i co nastepuje ---> uchyla sie i zamyka , nastepnie wysowa sie ale juz jest problem aby lewa strona wrocila. Tzn rozlancza sie element z linka od sownicy ( nieznam fachowych nazw ) .

Wyjme silniczek , wyjme cala prowadnice zloze jeszcze raz i sie powtaza ---> bez silniczka super z pupa . :panna:

Jako fachowcy ktorzy bawili sie w naprawe daszku moze wiecie jaka jest przyczyna ......... bo mnie normalnie powoli zaczyna rozrywac :kac: :crazy: :kac:

Awatar użytkownika
achamerski
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: achamerski » pt lip 08, 2005 12:55

ja tez mialem ten problem. Masz prawdopodobnie tylny ślizg troche wykrzywiony i dlatego ta zapadka puszcza. Brakuje mi czasu, zeby dokonczyc naprawe, ale jak skoncze to postaram sie zamiescic pare fotek.
Ja też zacząłem od dorobienia tego pękniętego ślizgu z linką, ale niestety nic nie pomogło. Reszta usterki to tylny ślizg: wykrzywiona ośka na której jest osadzona zapadka. Poza tym ta zapadka posiada takie małe kółeczko i ono było popękane. Moim zdaniem to własnie spowodowało, ze pewnego dnia zapadka puscila i szyba gdy była pod dachem zaczela sie podnosic zamiast wysuwac. W moim przypadku powykrzywialo parę elementów i dopiero padł ślizg z linką.

MarioVR6
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: MarioVR6 » pt lip 08, 2005 14:35

DOKLADNIE TAK SIE DZIEJE - SZYBA POD DACHEM SCHOWANA I ZAMIAST SIE WYSOWAC TO SIE UNOSI LEWA SRONA .... MOZE KTOS ZNA RZWIAZANIE ](*,)

Awatar użytkownika
achamerski
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: achamerski » pt lip 08, 2005 14:58

Mozna probować odgiąć tą ośkę na dół, ale koniecznie trzeba wyciągnąć ślizg z prowadnicy szyberdachu. Ja probowałem bez wyciągania i mi pękł. Musiałem kupić nowy. Jeśli chodzi o to kółeczko to dorobiłem na tokarce z tworzywa wykorzystywanego w kołach zębatych w sprzęcie AGD, wiec będzie na pewno chulać.

Zilly
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Zilly » pt lip 08, 2005 16:33

Panowie u mnie szyber działa lux tylko ostatnio się zgubił cały w dachu, tzn jak go otwierałem to nie zatrzymał się tylko pojechał tam dalej :| Zaciął się, potem go trochę poszarpałem i wylaz o co chodzi?

MarioVR6
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: MarioVR6 » pt lip 08, 2005 17:44

ja tez probowale podgiac i ....pekl :crazy:
ile cie kosztowal nowy?????

moze "zatyczek ( ogranicznikow)" nie masz

Awatar użytkownika
achamerski
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: achamerski » pt lip 08, 2005 17:53

Nie kupiłem całkiem nowego, tylko od gościa, który miał niekompletny szyber na częsci i ta akurat jeszcze była OK. Nie wiem, czy da się tanio kupić nową. W ASO sprzedają cały zestaw naprawczy z zapadką i sprężynką za ponad 200 zl. Pozostaje tylko szukać używanego

MarioVR6
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: MarioVR6 » pt lip 08, 2005 17:58

wlasnie dryndalem do serwisu ... 220,- :panna:

moze ktorys z kolegow ma uszkodzony szyberek :-)

Awatar użytkownika
Unicron
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Re: MKIII .......szyberdach ale konkretnie

Post autor: Unicron » pt lip 08, 2005 18:10

MarioVR6 pisze:witam, ,

uchyla sie i zamyka , nastepnie wysowa sie ale juz jest problem aby lewa strona wrocila. Tzn rozlancza sie element z linka od sownicy ( nieznam fachowych nazw ) .
przyczyną jest to, że płetwa od prowadnicy może być ułąmana albo wygięta, to jest żeliwne i już raczej wyprostować się tego nie da - gołym okiem wygięcia nie jesteśćie zazwyczaj w stanie zobaczyć. Ja miałem to samo, przez pół dnia myślałem dlaczego się to rozłancza, aż pewien spec mnie świcił. U mnie w Poznaniu na Sycowkiej koloeś za naprawe bierze 150zł.

Pozdrawiam
Unicron

GG: 51 39 714
[email protected]

Awatar użytkownika
tomek26106
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Re: MKIII .......szyberdach ale konkretnie

Post autor: tomek26106 » pt lip 08, 2005 20:32

dobrze chłopak radzi, miałem to samo.

GHOSTRIDER

Post autor: GHOSTRIDER » sob lip 09, 2005 23:30

moj kolega zawodowy frezer podjal sie wykonania pewnej ilosci tych slizgaczy,jak tylko wypusci pierwsze sztuki i je przetestuje napewno dam znac.Sam wlasnie zaczalem walke z szyberkiem

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”