Witam.
Właśnie rozwiązałem u siebie ten problem więc pisze na gorąco póki jeszcze ciśnienie mi nie zeszło.... ( w Golfie IV full elektryka)
Robiłem wg wskazówek sredniaq i trochę rozwinę ten temat:
Po zdjęciu tapicerki (jak dostaniemy się do blachy) należy odkręcić szybę. Podłączyć panel od sterowania szyb, zdjąć dwie czarne zaślepki z sporej wielkości (8 cm) otworów i opuścić szybę tak, żeby mieć dostęp do śrubek na zaciskach. Odkręcić je . (inaczej można zbić szybę próbując zdjąć blache ). Potem odkręcić wszystkie śruby i powypinać wszystkie wtyczki (głośnik, od centralnego, od regulacji lusterek...) włącznie ze zdjęciem silniczka do szyb. Ja musiałem powypinać też kable z zaczepów żeby mieć dostęp do zamka ( były za krótkie żeby odstawic na bok blache). Blache należy delikatnie pociągnąć i podnieść ku górze żeby najpierw wyszedł dół a potem reszta. ( prowadnice do szyby są zamatowane wysoko i szarpiąc sie z blachą można je powyginać/połamać). Jeżeli mamy już dostęp do zamka do juz jest indywidualna sprawa co komu mogło się zaciąć/ zepsuć. W moim przypadku była niedokręcona śrubka w nakładce koło zamka ( ktoś nie dokręcił bo gwint był zjechany) Ona zahaczała o linke z klamki zewnętrznej i troche wykrzywiła blaszkę do kt. jest zamocowana. Więc ciągnięcie za linki we wszystkie strony, wsadzanie palców gdzie sie da i naciskanie wszystkich ruchomych części nie pomagało. Dopiero jak przypadkiem popchnąłem tą blaszke ( na wysokości zamka w klamce zewnętrznej) w bok ( w kierunku słupka, tyłu samochodu ) to usłyszałem ciche pyknięcie i wtedy drzwi otworzyłem. Wygiąłem ją delikatnie w przeciwną stronę i wymieniłem śrubke i działa. Ze składaniem jeżeli ktoś rozkładał sam to nie będzie problemu. Dobrze jest tylko przed założeniem tapicerki podłączyć panel sterowania szyb i sprawdzić czy wszystko działa poprawnie....
Pozdr. Error.