(Mk III) Chyba łożysko
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
(Mk III) Chyba łożysko
Witam wszystkich
Problem polega na tym że, coś wyje strasznie z przodu samochodu myślałem że to może opony (15x50x195) pojechałem do wulkanizatora a on podniusł auto i rozpędził koła do około 130 km/h i stwierdził że to nie opony lecz skrzynia wyje ale według mniue jest to chyba łożysko koła tylko nie wiem którego bo bardzo przenosi sie to wycie .
mam pytanie jak stwierdzić czy to napewno łożysko, potem które i ile może kosztować wymiana
z góry dzięki za pomoc
Problem polega na tym że, coś wyje strasznie z przodu samochodu myślałem że to może opony (15x50x195) pojechałem do wulkanizatora a on podniusł auto i rozpędził koła do około 130 km/h i stwierdził że to nie opony lecz skrzynia wyje ale według mniue jest to chyba łożysko koła tylko nie wiem którego bo bardzo przenosi sie to wycie .
mam pytanie jak stwierdzić czy to napewno łożysko, potem które i ile może kosztować wymiana
z góry dzięki za pomoc
Jak sprawdzić, czy to łożysko? Mój znajomy mechanik po prostu chwycił za górną część koła (lewy przód) i pociągnął do siebie. Koło lekko się odchyliło i dało się usłyszeć "bliżejnieokreślony" dźwięk;) Po drugiej stronie nic takiego nie miało miejsca. A łożysko wymieniłem, ponieważ przy prędkości powyżej 110 kmph wyraźnie coś mi szumiało w lewym kole. Koszt łożyska ok. 80 zł + wymiana.
Miałem to samo!!!wiesz co jak bedziesz jechał to przy np 120km na godzine jak bedzie yło skrec w tkóras strone podczas jazdy i wtedy *#cenzura#* czy buczy ..jak przestanie to znaczy ze masz do wymiany to łozysko w ktora strone skrecasz bo je odciazasz,....ja tak u sinie sprawdzalem i wymieniłem i mam cisze!!!
ALPINE CDA-7894RB
RAINBOW SAC 465.20
STEG K4.02
RF P3D410
DLS A6
RAINBOW SAC 465.20
STEG K4.02
RF P3D410
DLS A6
ćwikła pisze:Miałem to samo!!!wiesz co jak bedziesz jechał to przy np 120km na godzine jak bedzie yło skrec w tkóras strone podczas jazdy i wtedy nasł*** czy buczy ..jak przestanie to znaczy ze masz do wymiany to łozysko w ktora strone skrecasz bo je odciazasz,....ja tak u sinie sprawdzalem i wymieniłem i mam cisze!!!
kolega powyzej ma racje ... przy wiekszym skrecie upewnisz sie czy to lozysko i z ktorej strony
- andrz3j
- Mały gagatek
- Kontakt:
Jesli się nie myle to "działa to w przeciwna stronę". Jest to tak jak z przegubem. Jesli skręcasz w lewą strone jadac np 100 km/h i dźwiek sie nasila ta znaczy ze jest to prawe łożysko w kole, poniewaz cały cięzar auat wedruje na tą własnie strone i obciąza je. Jeśli skrecasz w prawo i sie nasila i wyje to winne jest lewe łozysko.ćwikła pisze:Miałem to samo!!!wiesz co jak bedziesz jechał to przy np 120km na godzine jak bedzie yło skrec w tkóras strone podczas jazdy i wtedy nasł*** czy buczy ..jak przestanie to znaczy ze masz do wymiany to łozysko w ktora strone skrecasz bo je odciazasz,....ja tak u sinie sprawdzalem i wymieniłem i mam cisze!!!
mam to samo u siebie w tygodniu musze wymienic, u mnie jest to prawe łozysko na 100% i wyje podczas zakretów w lewo
- flatron316
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Cześć
Jeżeli z lewej strony to może być też mech różnicowy .Ja tak miałem w pasku .Wycie przenosiło sie na cały przód (kupiłem go po dzwonie w lewą stronę i tak jezdziłem przez 1,5 roku a to narastało -po prostu przez półoś różnicowy dostał i powoli coraz gorzej się robiło)Czego ja nie robiłem -po kolei wymiana przegubu zewnętrznego-łożysko-półoś -przegub wewnętrzny-i na końcu cała skrzynka(naprawa różnicowego jest nieopłacalna).
Czego Ci Kolego oczywiście nie życzę.
pozdro f
Jeżeli z lewej strony to może być też mech różnicowy .Ja tak miałem w pasku .Wycie przenosiło sie na cały przód (kupiłem go po dzwonie w lewą stronę i tak jezdziłem przez 1,5 roku a to narastało -po prostu przez półoś różnicowy dostał i powoli coraz gorzej się robiło)Czego ja nie robiłem -po kolei wymiana przegubu zewnętrznego-łożysko-półoś -przegub wewnętrzny-i na końcu cała skrzynka(naprawa różnicowego jest nieopłacalna).
Czego Ci Kolego oczywiście nie życzę.
pozdro f
buczenie przy 70 km/h
Witam,
Wszystko było ok, wracam sobie znad morza i nagle słyszę jakieś buczenie ale tylko przy 70 km/h, do 70 i powyżej 70 jest ok. Jak to w końcu sprawdzić, skręcić w prawo i jak buczy to będzie lewo łożysko czy to samo czyli prawe???
Wszystko było ok, wracam sobie znad morza i nagle słyszę jakieś buczenie ale tylko przy 70 km/h, do 70 i powyżej 70 jest ok. Jak to w końcu sprawdzić, skręcić w prawo i jak buczy to będzie lewo łożysko czy to samo czyli prawe???
- flatron316
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
- andrz3j
- Mały gagatek
- Kontakt:
Dobrze jest tez sparwdzic na podnossniku. Dzisiaj sprawdzałem i to tak jak mówiłem w lewo jak skrecałem to chuczało i to prawe łozysko szwankuje .
łozysko SKF 190 pln a wymiana 50 pln (polskie łozysko do GTI ok 90 pln) czas wymiany w "serwisie" w ZG 1,5h - 2 h .
łozysko SKF 190 pln a wymiana 50 pln (polskie łozysko do GTI ok 90 pln) czas wymiany w "serwisie" w ZG 1,5h - 2 h .
Jeśli ktoś mnie wyprzedza tzn. że jedzie za szybko...
- flatron316
- Gadatliwa bestia
- Kontakt: