Tragedia po wymianie paska rozrządu.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Też mnie to dziwi ,bo jest to prosty rozrząd ,gdzie mając podstawową wiedzę można bez znaków ustawić go ,po prostu mechanik ,a niestety jest takich coraz więcejflanel pisze:Kurcze ale jak może sie o 5 zębów nie zgadzac rozrzad wogóle tego nie rozumiem jak sie ustawia to sie robi znaki lakierem lub flamastrem i jest oki. Z kad sie ci wszyscy ludzie biora to ja nie wiem.
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Masz chyba źle ustawione znaki ,pamiętam że znak od wałka rozrządu jest na kole rozrzaduod tyłu i zgrywa się go z krawędzią głowicyPioneer pisze:Ja mam ustawione na znakach na wale na 12 i na wałku rorządu na 12 tak jak zanki pokazuja wiec problem tkwi w tym że moj golf teraz ciagnie 130 i nie pojdzie wiecej wiec w czym moze problem tkwic pomocy
Mówili żeby na znaki ustawić wiec ustawiłem na plastikach są narysowane strzałki więc tak ustawiłem koło rozrządu co nanim jest taka kropka i wału nie wiem czego jest to przyczyna bo założyłem między czasie gaz w samochodzie ,czy to jest wina paska czy nie dostaje mieszanki zbytnio ci co mi zakladali gaz to koles dobierał wartość mieszanki na komputerze problem się zaczyna że dojdzie do 4 tys tak na biegu 3 i 4 jest problem nie chce się krecić dalej obrotomierz predkość dochodzi bardzo powoli do 130 i dziękuje
Widocznie ten mechanik nie robił nigdy wymiany paska w takim silniku. Miałem taki przypadek że mechanik stwierdził iż koło na wałku rozrządu jest nie orginalne i znak jest przesunięty o 7 ząbków. Ustawiali rozrząd kilka razy zanim silnik odpalił. Nie chodził jednak jak należy i auto trafiło przypadkowo do mnie. Rozebrałem rozrząd przy właścicielu, założyłem na orginalny znak i fura śmiga jak należy. Jak sie okazało wcześniejszy mechanik ustawiał wałek na znak, który jest po zewnętrznej stronie kółka a w tym silniku jest też znak po wewnętrznej stronie i to na niego sie ustawia. Przesunięcie między tymi znakami jest chyba 6 ząbków.