Witam.
Przymierzam się do regeneracji tylnych zacisków.
Jest taki link, w którym wszystko jest ładnie opisane:
http://www.audi80.pl/viewtopic.php?t=86 ... t=r%EAczny
Niestety ja mam inny typ zacisków.
O taki:
Jak się dobrać do takiego zacisku?
Czy zestaw uszczelek jest taki sam jak do tamtych zacisków (Autofren D4083)?
Z góry dzięki za pomoc.
Zaciski tylne 10.91-09.92, regeneracja
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
d4083 bedzie pasował na 100%
dobrac sie trzeba w ten sposób ze rozpinasz pierscien seegera który jest w srodku zacisku i wtedy ośka wyjeżdza ze srodka na zewnątrz a z dugiej strony wychodzi dzwignia recznego.
[ Dodano: Pon Lut 25, 2008 19:35 ]
aha do składania potrzeba mnóstwo cierpliwosci bo sprezynę trzeba scisnac zeby wlozyc seegera spowrotem a to jesli nie mamy specjalnego urzadzenia lub wlasnego pomyslu jest baaardzo trudne
dobrac sie trzeba w ten sposób ze rozpinasz pierscien seegera który jest w srodku zacisku i wtedy ośka wyjeżdza ze srodka na zewnątrz a z dugiej strony wychodzi dzwignia recznego.
[ Dodano: Pon Lut 25, 2008 19:35 ]
aha do składania potrzeba mnóstwo cierpliwosci bo sprezynę trzeba scisnac zeby wlozyc seegera spowrotem a to jesli nie mamy specjalnego urzadzenia lub wlasnego pomyslu jest baaardzo trudne
Czyli najlepiej zakupić sobie szczypce do wewnętrznych segerów, tak?sas_gti pisze:aha do składania potrzeba mnóstwo cierpliwosci bo sprezynę trzeba scisnac zeby wlozyc seegera spowrotem a to jesli nie mamy specjalnego urzadzenia lub wlasnego pomyslu jest baaardzo trudne
Jakie te szczypce? Dlugie, krótkie? Proste czy zagięte?
- Paweł Marek
- V.I.P.
długie i proste. Dodam że ja szukałem odpowiednich w sklepie narzędziowym, i znalazłem, za ponad....100 zeta. Wszystkie tanie nie pasowały. Więc wyjąłem seger używając dwóch zaostrzonych szpikulców z twardego drutu.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ja kupiłem najtansze szczypce seegera, dwie sztuki, rozmiar 6" i 8"
Trzeba w nich spiłowac te różki.
Ostanio zauważyeł mze seegera w mk2 i w mk3 maja inny wpust.
Szczypce 6" pasują zarówno do zaiskó w mk2 i mk3 a 8" tylko do mk3.
W kazdym razie ja po zakupie szypcow 6 i 8 (koszt w sumie 22 zł) i spiłowaniu jestem w stanie nimi rozpiąc te seegery w zaciskach jednak musze go sobie najpierw odpowiednio ustawic, bo czasem nie ma dojcia pod pewnymi kątami.
[ Dodano: Sro Lut 27, 2008 11:17 ]
NIe wiem czy "siłowo" wyrobisz bo one sa dosc mozna rozprezone te pierscienie. No i wiem czy w ogole podpasują :p
[ Dodano: Sro Lut 27, 2008 11:23 ]
o takie, proste wewnetrzne http://wimaspj.pl/gfx/uploadedimages/29406.jpg
Trzeba w nich spiłowac te różki.
Ostanio zauważyeł mze seegera w mk2 i w mk3 maja inny wpust.
Szczypce 6" pasują zarówno do zaiskó w mk2 i mk3 a 8" tylko do mk3.
W kazdym razie ja po zakupie szypcow 6 i 8 (koszt w sumie 22 zł) i spiłowaniu jestem w stanie nimi rozpiąc te seegery w zaciskach jednak musze go sobie najpierw odpowiednio ustawic, bo czasem nie ma dojcia pod pewnymi kątami.
[ Dodano: Sro Lut 27, 2008 11:17 ]
no moze aczkolwiek zobacz jakie masz przlozenia sily w nozycach (dlugie ramiona tnące, a krotka dziwgnia, co daje słabe przełozenie sily ) a jakie w szczypchac (dokłądnie odwrotnie)Jerzas pisze:A może nożyczkami z wąskimi końcami da się zcisnąć ten seger, co?
Jak myślicie?
NIe wiem czy "siłowo" wyrobisz bo one sa dosc mozna rozprezone te pierscienie. No i wiem czy w ogole podpasują :p
[ Dodano: Sro Lut 27, 2008 11:23 ]
o takie, proste wewnetrzne http://wimaspj.pl/gfx/uploadedimages/29406.jpg