jak zimny na Pb odpala.. ale po minucie pracy gasnie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

boordziu69
Nowicjusz
Nowicjusz

jak zimny na Pb odpala.. ale po minucie pracy gasnie

Post autor: boordziu69 » ndz mar 09, 2008 21:24

witam.
jak odpale silnik 1.8 SF monowtrysk w moim golfie to przez około minute chodzi dobrze
a potem silnik gasnie.

na LPG pracuje bez zarzutów.
I jak w czasie jazdy przełącze na benzyne i dam gazu to silnik szarpnie (złapie na chwile) i znów gasnie... jak puszcze gaz i znowu wcisne to to samo i gasnie. przełącze na LPG i chodzi bez zarzutu.

[ Dodano: 10 Mar 2008 21:24 ]
zauważyłęm tez wieksze spalanie gazu. wczesniej około 10-12 l po miescie a teraz 16-18.. :grrr:

tak mi sie kojarzy ze to od momentu remontu silnika i problemu z przekaznikiem od benzyny
problem opisany w tym poście http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=151066

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » wt mar 11, 2008 10:59

jezeli chodzi o LPG to wydaje mi sie ze wystarczy regulacja i bedzie gicior
jezeli chodzi o benzyne to moim zdaniem jest to cos z zasilaniem silnik w paliwo
moze uszkodzil ci siee komp gdy nie bylo na nim masy
sprawdz przekaznik od pompy, moze jeest uszkodzony, sprobuj wymienic na inny
przekaznik jest zasilany + z stacyjki i - z komputra, sprawdz czy + jest caly czas gdy auto zgasnie na benzynie, jezeli jest to bedzie to cos z kompem lub cos w polaczeniu kompa z przkaznikiem.
posprawdzaj wtyczki w skrzynce z bezpicznikami i przy kompie
mozesz tez wstawic zwore zamiast przekaznika od pompy i zobaczyc wtdy czy zgasnie-jzli nie zgasnie to przekaznik a jak zgasnie to komp lub przewody
zamiast zwory mozesz rozebrac przekaznik od pompy i go zewrzec palcem

pompa dziala tylko przy wlaczeniu zaplonu przez jakies 3 sek a potem sie wylacza, wlacza sie dopiero kiedy komputer dostanie impuls z modulu zaplonowego na komputer
o ile pamietaam to pin nr1 w gniezdzie od modulu zaplonowego podaje impuls do komputera-spraawdz to gniazdko

boordziu69
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: boordziu69 » wt mar 11, 2008 22:43

jutro spruboje to sprawdzic. dzieki za podpowiedz

Awatar użytkownika
Triceq
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Triceq » wt mar 11, 2008 23:39

Podobno błędy kasują się gdy zetknie się klemę + i - razem (oczywiście obie zdjąć z akumulatora :helm: ) , a z odłączeniem tylko jednej nie pomaga i nie kasuje błędów.

Mam podobnie z tym, że u mnie pali jakby co 2 cykl pracy tłoka.. czy jakoś tak :), a przez minutę po uruchomieniu jest ok, później zaczyna się kaszanić, podobno to komp.

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » śr mar 12, 2008 10:05

ja kasuje sciagajac jedna kleme na jakies 10 min i to wystarcza
w mk3 podobno w ten sposob nie wykasuje sie bledow bo i tak zostana w kompie
mozliwe ze to wina kompa u ciebie bo w mk3 zaplon jest juz puszczony przez kompa a w mk2 do odpalenia samochodu, np na gazie nie potrzebny jest w ogole komp

boordziu69
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: boordziu69 » ndz mar 16, 2008 13:18

czy przyczyną tak duzego spalania moze być zle ustawiona przepustnica??? czy mogło sie cos przestawić po remoncie silnika?? (uszczelka pod głowicą, pierscienie, panewki)?? wtrysk tez był rozbierany..
byłem na regulacji, podobno miał mniej palić.. ale spalanie wyszło ok. 15 litrów cykl mieszany.

jezeli ktoś moze mi podesłać jak wyregulować przepustnice w razie cego... bo tego na forum nie moge znalezc do mojego silnika 1.8 sf monowtrysk.
porade o jej sprawdzeniu juz przeczytałem..
ale z racji ze dziś palmowa to nie bede nic grzebał :D

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » pn mar 17, 2008 21:35

przy przepustnicy jest tylko wkret do ustawienia od silniczka krokowego, jezeli nie byl ruszany to powinno byc ok
moze siadla ci lambda i przez to pali wiecej gazu i benzyny

Awatar użytkownika
ppoll27
Forum Master
Forum Master

Post autor: ppoll27 » wt mar 18, 2008 09:30

SF coż to za silnik ? monowtrysk w G2 to RP
czy nagrzewa się normalnie ? tzn w jakieś 5-6 minut i wskazówka stoi w pionie ?
kolejna sprawa to niebieski czujnik temperatury w króćcu przy glowicy - sprawdź jego opór na zimnym silniku (ok 2-3 kOhm) i na ciepłym (ok 200-300 Ohm) i jego wtyczkę - on odpowiada za "ssanie"
pozatym musisz mieć full sprawny i ustawiony zapłon i rozrząd i szczelną gumową podstawę pod wtryskiem - i wtedy zbadaj go kodami błyskowymi

TDPower

boordziu69
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: boordziu69 » wt mar 18, 2008 20:34

doczytałem ze sf był montowany w audi 90, moj golf to składak... :goof:

nie ma włąsnie czasu zeby podjechać gdzies do fachmana... rozrzad to i sam bym sprawdził ale tez nie ma kiedy.....

[ Dodano: 18 Mar 2008 19:37 ]
co do tego nagrzewania to bardzo tak nie zwracałem uwagi w ile czasu... ale w miare szybko wkazówka stoi w pionie

Awatar użytkownika
ppoll27
Forum Master
Forum Master

Post autor: ppoll27 » śr mar 19, 2008 10:30

OK, silnik SF jest fabrycznie składany z gaźnikiem Keihin - sprawdź czy rzeczywiście taki masz, bo mógł ktoś wsadzić Pierburga 2e2 - należałoby przyjrzeć się jego automatyce rozruchu, bo tam niebieskiego czujnika raczej nie ma ;)
tak czy siak na dobry początek możesz sprawdzić czy wszystkie rurki od podciśnienia są na swoim miejscu i czy żadna nie jest dziurawa ... pozatym przyjrzyj się pompie paliwa/filtrowi paliwa - może już wyzionęła ducha - jest na bloku tuż nad filtrem oleju ...
:bigok:

TDPower

boordziu69
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: boordziu69 » pt mar 21, 2008 22:08

golfik zaczyna robić psikusy :crazy:
od dwóch dni chodzi na benzynie bez zarzutu...... :chytry:

tylko dziś rano nie chciał bardzo odpalić.. tzn. na Pb go odpalam teraz.i po odpaleniu zaczął przerywać . na jałowym gasł ... po przełłączeniu na gaz mniej odczuwalne było przerywanie . postałem minute pod domem trzymając go na obrotach i wróciło do normy... samochód był jezdzony co jakieś 3 h w coiągu dnia i problem sie nie powtózył...

czy to moze przewody???

a co do nagrzewania silnika .to jezdząc po mieście w miare dynamicznie po 12 minutach wskazówka była całą za pierszą kreską.. czyli ze nie stałą w pionie. nawet po dłuższej jeżdzie nie dochodzi do pionu...

Awatar użytkownika
ppoll27
Forum Master
Forum Master

Post autor: ppoll27 » pt mar 21, 2008 23:46

nie to nagrzewanie raczej ok ... mogą być przewody WN/palec/kopułka - warto się im przyjrzeć ... że jak się rozgrzeją to gra ... jak nie wiesz ile mają to możesz je wymienić (BERU) tak jak i np. świece (NGK) , zwłaszcza jeśli jeszcze chwilę zamierzasz tym autkiem jeździć ... :bigok:

TDPower

boordziu69
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: boordziu69 » sob mar 22, 2008 11:55

dzis rano go odpaliłem na Pb.. i chodził przez 5 sek łądnie. od razu na obroty i na Lpg. i zgasł.. powtónie na Pb i zapalił.. i zaczał chwilke przerywać .. dosłownie przez 5 sek.. przejechałem chwile na Pb i spoko... tak wiec przewody do przeglądu :)
dzieki wszystkim

[ Dodano: 25 Mar 2008 09:26 ]
jednak to nie przewody a kopuła .. wczoraj w swieta :grrr: stanął na miescie. naczął strzelać w wydech nie trzyma obrotów. na przewodach kopie prądęm... zaraz ide robić przerzut. i napisze co i jak

[ Dodano: 26 Mar 2008 09:19 ]
sprawdzałem na zimnym niebieski czujnik na króccu od głowicy. wyszło ok.1.8 - 1.9 kohm,
za 2 h bede jechał w dłuzsza traske to go rozgrzeje i sprawdze na rozgrzanym..
czy ten czujnik ma wpływ na spalanie LPG czy tyllko Pb ??
czy da sie sprawdzic samemu czy Lambda jest sprawna??

[ Dodano: 26 Mar 2008 09:20 ]
samochód mocno dymi na biało zarówno na Lpg jak i na benie.
zanaczam ze nie bierze oleju.

[ Dodano: 26 Mar 2008 11:13 ]
sprawdzony czujnik niebieski na ciepłym. (włączył sie wentylator) wychodziło około 0.8 - 1.3 kOhm. czyli ze walniety

doczytałęm na forum ze lambde tez mozna miernikiem sprawdzić ale nie wiem czy to prawda.
sprawdziłem na Pb i wysżło ok. 1V na nwolnych obrotach a dodając gazu rosło do ok. 1.5 V na ciepłym silniku.

[ Dodano: 26 Mar 2008 11:38 ]
po zdjeciu wtyczny obroty wzrosły znacznie lecz za chwile spadły i były ciut wieksze od obrotów na włączonej wtyczce

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”