termostat - jak dobrze sprawdzić BEZ wyjmowania!!!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

jarry
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

termostat - jak dobrze sprawdzić BEZ wyjmowania!!!

Post autor: jarry » czw mar 27, 2008 23:03

Touran 2005 2.0 TDI BKD

Przy okazji problemów z zapalaniem na ciepłym zacząłem obserwować VAGiem grupę 007 czyli temperatury. Okazało się że mimo iż zakryłem tekturkami większość chłodnicy to silnik przy jeździe miejskiej spokojnej odcinki 7-15 km osiąga maksymalnie 70 stopni :(

dodatkowo żonka narzeka na wolne nagrzewanie wnętrza auta, ale tu to wiecie, dopóki się człowiek nie przejedzie takim samym wozem z takim samym silnikiem w tych samych warunkach to w sumie nie wiadomo czy to TTTM czy usterka

powziąłem jednakowoż podejrzenie czy termostat czasem nie puszcza na duży obieg

po rozgrzaniu silnika do około 55-60 stopni chwyciłem dziarsko za przewód od górnego króćca chłodnicy i się okazało że jest ciepły, na oko 40 stopni, pomyślałem że jest to koronny dowód że termostat nie domyka/za wcześnie otwiera i zamówiłem na jutro nówkę sztukę z zamiarem wymiany

ale dziś po wieczornym jechaniu wziałem latarkę i udało mi się złapać nie tylko rurę górną od chłodnicy ale i dolną, i ku mojemu zaskoczeniu dolna zimniutka była, a górna tak jak poprzednio wyraźnie ciepła, i szczerze mówiąc zgłupiałem :chytry:

może jednak tak jak jest jest dobrze? przecież dolna rura jest za termostatem i to ona chyba powinna być ciepła jak termostat puszcza na duży obieg? a górna może po prostu łapie troszkę grawitacyjnie ciepła z silnika od drugiej strony?

nie znam się na tych wszystkich magicznych rurkach i kabelkach i liczę na sensowną pomoc jak dobrze to sprawdzić?

ja sobie wyobrażam że jak żonka wróci z pracy jutro to podpiąć waga na tym ciepłym silniku (70stopni, pewnie tyle będzie miał) i go zagrzać nawet na postoju (jałowy i 2000 obrotów) do temperatury 85-90 i wtedy jak dolny zimny zacznie się robić ciepły to będzie znak że z termostatem wszystko w porządku, czy dobrze kombinuję czy może inny test będzie lepszy?

proszę o w miarę szybką odpowiedź bo jutro mam do odebrania termostat, mogę zrezygnować z zakupu ale wolałbym to zrobić mając pewność czy mój jest dobry

wymontowanie termostatu (i gotowanie :grin: ) aktualnie nie wchodzi w rachubę...

pozdraVWiam, jarry

Awatar użytkownika
jawel
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jawel » czw mar 27, 2008 23:10

ja sobie wyobrażam że jak żonka wróci z pracy jutro to podpiąć waga na tym ciepłym silniku (70stopni, pewnie tyle będzie miał) i go zagrzać nawet na postoju (jałowy i 2000 obrotów) do temperatury 85-90 i wtedy jak dolny zimny zacznie się robić ciepły to będzie znak że z termostatem wszystko w porządku, czy dobrze kombinuję czy może inny test będzie lepszy?
dobrze kombinujesz
wina może leżeć po stronie czujnika temperatury może zaniżać wskazania no chyba że w aucie jest faktycznie chłodno

one loVWe

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw mar 27, 2008 23:15

jarry pisze:ku mojemu zaskoczeniu dolna zimniutka była
no i na 99 procent masz wszystko ok. Bo masz sprawny silnik diesla ktory wydziela mało ciepla i nie ogrzeje takiego potężnego auta. I nic nie wykombinujesz a radą na zmarznięte nóżki szanownej małżonki jest założenie Webasto

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

jarry
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: jarry » czw mar 27, 2008 23:25

Paweł Marek pisze:
jarry pisze:ku mojemu zaskoczeniu dolna zimniutka była
no i na 99 procent masz wszystko ok. Bo masz sprawny silnik diesla ktory wydziela mało ciepla i nie ogrzeje takiego potężnego auta. I nic nie wykombinujesz a radą na zmarznięte nóżki szanownej małżonki jest założenie Webasto
ale on ma Webasto :) no chyba że ci chodzi o rozbudowę dogrzewacza do postojowego i żeby z wyprzedzeniem rozgrzewać (tak mamy w Oplu Astrze i dobrze działa, w duże mrozy sąsiedzi skrobią lód z szyb a żonka uruchamiała (czas przeszły dokonany ;) ) wyciraczki i było po sprawie :)

teraz jednak myślę o DEFA, ta sama cena a zawsze to bardziej ekologicznie, oczywiście gdzieś tam w głuszy lasu czy innej nie zagrzeję bo gniazdka nie będzie ale 99,99% sytuacji to jest poranne ogrzanie autka po nocy pod domem, i tu powinno się sprawdzić :)

no chyba że jest jakieś wejście w silniku na grzałkę? bo w tym systemie jak przeglądałem montażówki to się przykleja/przykręca grzałkę do miski oleju + ewentualnie farelka do wnętrza

[ Dodano: 27 Mar 2008 22:31 ]
maciek88 pisze:a że słabo grzeje to może nagrzewnica ale dziwne by to było w tym roczniku lecz wszystko sie zdarza.Jeśli nie chce sie zagrzać do 90 może ty tego nie wiesz to po prostu czujnik głupieje.Weż zostaw autko na dworzu na noc sprawdż rano jaka jest temperatura na dworzu potem weż vaga i nie odpalając autka sprawdż jaką temperature pokazuje vag.I masz już sposób na czujnik.
melduję że to już wykonałem, przy zerze na dworze vag pokazał około zera na czujnikach (+- 1 stopień), założyłem że w dolnych zakresach czujniki pokazują dobrze

gwoli wyjaśnienia NIE MA PROBLEMU ZIMNEGO AUTA co do zasady, jak gdzieś jedziemy to jest climatronic i jadę w koszulce w aucie :) problemem czy też problemikiem właściwie jest ODCZUCIE mojej żonki że nieco wolniej się autko rozgrzewa niż Astra którą jeździła do tej pory, JA WIEM że Astra ma mniejszą objętość kabiny pasażerskiej, mniejszy silnik i to wpływa na szybkość rozgrzewania się autka, raczej przypuszczam jak piszecie że TTTM i jedynie dla spokojności sumienia chcę się upewnić czy silniczek wystarczająco długo bryka na małym obiegu :)

pozdraVWiam, jarry

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw mar 27, 2008 23:32

pisze o ogrzewaniu dodatkowym na paliwo ciekle, webasto to najstarsza firma je produkująca i potecznie tak się określa kadą markę jak Defa. Na prąd to tylko na postoju, przed jazdą, niewiem czy warto przy takich zimach jak ostatnia. Sam decyduj, w lesie nieskuteczne całkowicie.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

jarry
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: jarry » czw mar 27, 2008 23:37

Paweł Marek pisze:pisze o ogrzewaniu dodatkowym na paliwo ciekle, webasto to najstarsza firma je produkująca i potecznie tak się określa kadą markę jak Defa. Na prąd to tylko na postoju, przed jazdą, niewiem czy warto przy takich zimach jak ostatnia. Sam decyduj, w lesie nieskuteczne całkowicie.
tak tak, nowoczesne diesle od kilku lat mają Webasto montowane seryjnie, i VW Tourany mają je wszystkie, nawet pod pokrywą maski zawsze jest naklejka Webasto z numerem urządzenia, oczywiście są to urządzenia BEZ ZEGARA i POMPY WODNEJ ELEKTRYCZNEJ stąd działają po odpaleniu silnika jako przyspieszacze rozgrzania silnika, robiłem testy VAGiem Webasto i wygląda że działa prawidłowo

[ Dodano: 28 Mar 2008 21:49 ]
no więc test rozgrzewania przeprowadziłem, i wynik jest taki nie do końca OK :(

przy wskazaniach na VAGu rzędu 85 stopni dolny wąż zaczął się wyraźnie rozgrzewać, po osiągnięciu 86-87 stopni przewód już był gorący

moje wnioski: zasadniczo jest OK, termostat i domyka i otwiera się, niestety takie otwarcie na gorący przewód to chyba powinno być gdzieś przy 93-95 stopniach a nie tak jak jest czyli przy 86-87

czy warto się przejmować tymi kilkoma stopniami?
czy może czujnik temperatury w swoim górnym zakresie oszukuje? (w dolnym przypominam sprawdziłem)

termostat mogę odebrać ze sklepu za 35zł i po wymontowaniu popróbować oba pogotować i zobaczyć w jakich temperaturach działają, tylko ten silnik jest tak pierońsko upakowany że wyjęcie termostatu to nie jest przysłowiowa bułka z masłem

nie wiem czy pisałem, termostat u mnie według specyfikacji powinien działać 87-102 stopnie

doradźcie coś proszę :)
Ostatnio zmieniony pt mar 28, 2008 22:50 przez jarry, łącznie zmieniany 1 raz.

pozdraVWiam, jarry

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”