co z akumulatorem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- andrzej9876
- Mały gagatek
co z akumulatorem
czesc, co to moze byc, rozladowal mi aku, naladowalem, kilka dni bylo ok i znowu lipa, czy moze to byc poprostu wina slabego akumulatora czy szukac czegos glebiej, np zwary ?
- andrzej9876
- Mały gagatek
- Dyziu14021991
- Ma gadane
- Kontakt:
moze juz byc zasiarczony... zobacz dokladnie w samochodzie czy nie swieci ci przypadkiem jakas zaroweczka albo jest pobor pradu przez cos innego. Odłacz klemy sprawdzi napiecie na aku i za 30min albo 1h znowu zobacz i zobaczysz o ile jest spadek jezeli bedzie i sprawdzi sobie jeszcze napiecie ladowania
RAJEK
[img]http://images30.fotosik.pl/156/d42d884289b89218.jpg[/img]
[img]http://images30.fotosik.pl/156/d42d884289b89218.jpg[/img]
- andrzej9876
- Mały gagatek
- maryjan
- Gadatliwa bestia
Najprostsza zasada sprawdzenia akumulatora :
- naładować i zmierzyć napięcie na aku,
- pozostawić na 2h,
- ponownie zmierzyć aku,
Jeżeli różnica podczas sprawdzania wyniesie powyżej wartości 0,5V - aku do wyrzucenia
Druga sprawa to luźne klemy, stawiam na nie doładowanie samego aku podczas jazdy i stąd moga pojawiać się problemy z ponownym naładowaniem aku czego następstwem będzie jego rozładownie.
- naładować i zmierzyć napięcie na aku,
- pozostawić na 2h,
- ponownie zmierzyć aku,
Jeżeli różnica podczas sprawdzania wyniesie powyżej wartości 0,5V - aku do wyrzucenia
Druga sprawa to luźne klemy, stawiam na nie doładowanie samego aku podczas jazdy i stąd moga pojawiać się problemy z ponownym naładowaniem aku czego następstwem będzie jego rozładownie.
Dziki
Cęgi prądowe prawdę powiedzą (tylko takie dla DC) - pomierzysz ładowanie i ew. pobór prądu na wyłączonym zapłonie. Naprawdę działa. Dwa pomiary i wiesz - ładowanie, "ucieczka" prądu, bateria - wyrok zapada od razu. Musisz tylko znaleść w okolicy kogoś, kto ma taki sprzęt. Osobiście mam, ale nieco daleko. Cąż ki kosztują od dwóch stówek wzwyż, więc na jeden pomiar szkoda kupować.
jasne - wszystko co pokaże ci opór w pobliżu 0 Ohm na "gwoździu" to jest OK
a tak na serio to chodziło mi o to że do pomiaru napięcia w granicach 14 V bynajmniej nie potrzeba sprzętu za 200 pln, błąd pomiaru taki miernikiem z tesco za 15-20 pln wynosi ok 0,1-0,2 - czyli wystarczająco żeby stwierdzić na ile napięcie ładowania odbiega od 14V ...
a tak na serio to chodziło mi o to że do pomiaru napięcia w granicach 14 V bynajmniej nie potrzeba sprzętu za 200 pln, błąd pomiaru taki miernikiem z tesco za 15-20 pln wynosi ok 0,1-0,2 - czyli wystarczająco żeby stwierdzić na ile napięcie ładowania odbiega od 14V ...
TDPower
Ale mierzycie napięcie - ja zmierzę również natężenie - to mówi o stanie aku i alternatora. Pisałem, że na jeden pomiar nie opłaci się kupować.
Ostatnio zmieniony czw kwie 24, 2008 21:03 przez kleki, łącznie zmieniany 1 raz.