Mam problem z samochodem - Volkswagen Pasat 1.8 KAT GT na pełnym wtrysku 1990r Kupiłam go w sierpniu ubiegłego roku. Od początku okazało się że auto strasznie dużo pali :/
W trasie jest ok po przejechaniu jakiś 60km wychodzi mi średnio 6,8-7l/100km
niestety ja w trasę rzadko nim jeżdżę , potrzebny mi jest głównie do jazdy po mieście, załatwiania spraw, czasem jakieś wypady za miasto z dziećmi. Zazwyczaj robię nim odcinki 2-4 km. Po zalaniu 10l benzyny jestem w stanie przejechać nim jakieś 40km po mieście :////
Na mieście pali mi coś koło 17-20l/100km.
30.XI.2007 wymieniałam olej, poziom był 2-3 krotnie większy niż powinien, a w trakcie jazdy zaczęła się świecić kontrolka od oleju.
Na warsztacie zlali olej i powiedzieli , że niestety jest w nim benzyna - mnóstwo benzyny.
Dziś po 4 miesiącach znów zaświeciła się kontrolka od oleju, i znów okazało się że poziom oleju przekracza 2-3 krotnie swój stan. I wychodzi na to że znów muszę wymienić olej.
Rozmawiałam z facetem w warsztacie mówił, że samochód ma automatyczne ssanie, i że w sytuacji, gdy jeżdżę małe trasy ono nawet nie zdąży się wyłączyć. I niby dlatego pobór paliwa jest aż taki duży.
Zastanawiam się co robić... W grudniu wymieniłam wszystkie świece, ostatnio wymieniana była kopułka i palec, bo ogólnie ma problem z odpalaniem, łapie dość późno dlatego często dodaje trochę gazu przy odpalaniu , żeby mu pomóc.
Dziś na warsztacie powiedzieli mi , że świece są znów do wymiany

no i wspomnieli że proponują wymianę kabli (kopułka-świece) a jak to nie pomoże to stwierdzili , że prawdopodobnie któryś z wtrysków siedzi a to kosztowna naprawa.
Ogólnie po odpaleniu silnika czuć w samochodzie benzynę. W międzyczasie elektryk , któremu mówiłam o problemie, mówił , że wymieniłby na moim miejscu sondę lambdę.
Coś tam chyba podłączył i sprawdzał , ale jakoś nie był pewien swoich pomiarów.
Czy sonda lambda i dostawanie się benzyny do oleju mogą mieć ze sobą związek ?? Ogólnie w trasie samochód pali prawidłowo. Mój szwagier ma również Volkswagena Passata z tym , że nie GT a CL(standardowa wersja) czy jakoś tak rocznik 1992 , czy można z tamtego samochodu przełożyć kable i przetestować ?? a jak to nie pomoże to sprawdzić na jego sondzie lambdzie ??
Doradźcie co mam robić :/
Nie chcę wymieniać kolejnych rzeczy aż do skutku, bo mnie na to po prostu nie stać

(