Na gazie chodzi dobrze a na benzynie nierówno i gaśnie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Na gazie chodzi dobrze a na benzynie nierówno i gaśnie
Gasl mi na benzynie albo bardzo nierowno chodzil a jak sie przelaczy na gaz to chodzi rowniutko. Odlaczylem akumulator na kilkanascie minut. Po podlaczeniu zapalil normalnie i chodzil tak samo rowno na benzynie. Zgodnie ze wskazowkami czekalem az na luzie rozgrzeje sie do wlaczenia witraka. Niestety przy temperaturze miedzy 70 a 80 stopni zaczal znowu nierowno chodzic - nie zgasl ale obroty zaczely skakac i nie czekalem juz do wlaczenia wiatraka tylko przelaczylem go na gaz.
Od czego zaczac sprawdzanie co jest nie tak?
ABU 1.6 MK3
Od czego zaczac sprawdzanie co jest nie tak?
ABU 1.6 MK3
rav9, ja bym zaczal od pompy paliwa i regulatoru cisnienia paliwa skoro na benie tylko zle chodzi
[size=200][b][color=black][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=97453]Moja Czarna Perła[/url][/color][/b][/size] <--- SPRZEDANA
Obecnie Audi A3 8L 1.9 TDI 110PS
[img]http://images31.fotosik.pl/48/6a443d0601dd6d22.jpg[/img]
Obecnie Audi A3 8L 1.9 TDI 110PS
[img]http://images31.fotosik.pl/48/6a443d0601dd6d22.jpg[/img]
Kisiel, chyba z pompa jest wszytko w porzadku bo slychac jak sie zalacza a poza tym zaraz po odpaleniu auta chodzi w porzadku, dopiero jak sie rozgrzeje to zaczyna nierowno chodzicKisiel pisze:rav9, ja bym zaczal od pompy paliwa i regulatoru cisnienia paliwa skoro na benie tylko zle chodzi
[ Dodano: Czw Kwi 10, 2008 06:46 ]
dzieki, sprawdze i dam znac - a czy to prawda ze z sondy zaczyna czytac dopiero po rozgrzaniu do temperatury ok 70 stopni i dlatego dopiero jak sie rozgrzeje to zaczyna nierowno chodzic?norek111 pisze:odłacz sonde i zobacz czy sie poprawiło
[ Dodano: 09 Kwi 2008 09:30 ]
jesli nie pomoglo to podmien czujnik temp. silnika
Poza tym nie zauwazylem negatywnych objawow a propos sondy, nie pali mi wiecej, nie kopci...
Czy moge odlaczyc sonde przy zapalonym silniku czy musze go wylaczyc, odlaczyc sonde i jeszcze raz uruchomic silnik?
[ Dodano: Czw Kwi 10, 2008 06:53 ]
tylko ze ja po resecie nie moge doczekac do wlaczenia wiatraka bo po rozgrzaniu do 70 stopni zaczyna nierowno chodzic i zanim dojdzie do 80 stopni to obroty spadaja do ok 700.007gucio pisze:ja mam identyczną sytuacje...
z tym, że po resecie kompa czekam do włączenia wiatraka na benzynie i...wszystko jest ok - niestety przez parę dni...na gazie wszystko git...
(na biegu jalowym)
Natomiast w czasie jazdy na razie od ostatniego resetu jezdze tylko na benzynie i mi w miare rowno chodzi, nie gasnie no ale jeszcze w korku nie stalem to nie wiem jak sie zachowa jak sie mocno rozgrzeje
W trakcie jazdy jak sie rozgrzewa do 70-80 stopni to nadal rowno chodzi.
Tylko ze podejrzewam jak przelacze na gaz to znowu bedzie problem.
Ostatnio zmieniony czw kwie 10, 2008 06:58 przez rav9, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Na gazie chodzi dobrze a na benzynie nierówno i gaśnie
Sprawdz, czy kable od sondy lambda nie są przerwane. Miałem kiedyś podobne objawy i okazało sie, ze kabel od sondy sie urwał. ze starości kable zrobiły sie "drewniane" i kruszyły sie.rav9 pisze:Gasl mi na benzynie albo bardzo nierowno chodzil a jak sie przelaczy na gaz to chodzi rowniutko.
ABU 1.6 MK3
Na zimnym silniku sterownik nie bierze sygnału z sondy. Pracuje w trybie rozruchowym na tzw. "ssaniu"