skrzynia biegow - ciezko wchodza biegi
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
skrzynia biegow - ciezko wchodza biegi
Witam,
Od pewnego czasu ciężko wchodzą mi biegi od 2 do 5. 1 i wsteczny wchodza ok.
Problem jest zarowno jak silnik jest zimny i jak goracy, dodatkowo podczas wrzucania 2 i 3 czasem zgrzyta.
Dodam, ze ok 5 000 km temu wymienilem olej (75W-90) - czy to mozliwe , ze olej jest winny wszystkiemu? Wczesniej nie mialem takich klopotow z biegami, wchodzily bardzo lekko.
Jakies inne pomysly ??
Problem jest zarowno jak silnik jest zimny i jak goracy, dodatkowo podczas wrzucania 2 i 3 czasem zgrzyta.
Dodam, ze ok 5 000 km temu wymienilem olej (75W-90) - czy to mozliwe , ze olej jest winny wszystkiemu? Wczesniej nie mialem takich klopotow z biegami, wchodzily bardzo lekko.
Jakies inne pomysly ??
thomas_pl - golf MK 3
Re: skrzynia biegow - ciezko wchodza biegi
tak sie nieraz konczy wymiana oleju dlatego nigdy nie polecam tego tylko dolewkathomas_pl pisze:Witam,
Jakies inne pomysly ??
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Dokładnie tak jak pisze Jacenty80 prawdopodobnie wlałeś GL-5 i synchronizatory szlag trafił.Olej do skrzyni można zalać tylko GL-4 ewentualnie GL-5 ale musi byc wyraźnie napisane na butelce że spełnia tez normę GL-4 np. Mobil1 75W90.Ja wlałem taki u siebie i jak do tej pory (ponad 40000km) nie mam żadnych problemów ze skrzynią.
Ostatnio zmieniony czw kwie 24, 2008 23:53 przez gopiter, łącznie zmieniany 1 raz.
Było MK3 - obecnie w trakcie poszukiwań następcy...
Czy zmiana teraz na np: mobil1 75W-90 syntetyk pomoze cos? Jaki wplyw na sychronizatory ma inny (zly) olej ?
Ostatnio zmieniony pt kwie 25, 2008 08:14 przez thomas_pl, łącznie zmieniany 1 raz.
thomas_pl - golf MK 3