Regulacja zawieszenia w Passat B3
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Regulacja zawieszenia w Passat B3
Witam. mam pytanie. czy po za ustawieniem zbierznosci da sie regulowac w jakis sposób przednie kola-dokladnie rozchodzi mi sie o kierunki-przod-tyl??. kąt wzgledem podloza mozna ustawic np przy montazu amortyzatorów a "przod tyL"??
Ostatnio zmieniony ndz maja 04, 2008 22:07 przez lewy85, łącznie zmieniany 1 raz.
W VW typu B3 z przodu da się regulować kąty pochylenia i zbieżność. Nie da się zmieniać kąta wyprzedzenia, a przynajmniej fabryka tego nie przewidziała. Z tego co napisałeś zrozumiałem że przód tył to miało być wyprzedzenie i gdyby Ci chodziło o pochylenie to byś napisał do środka i na zewnątrz. A tak przy okazji to przy montażu amorków zmienia się kąt pochylenia, który przez swoją zmianę pociąga zmianę zbieżności.
JaroW
wydaje mi sie ze zbierznosc sie wtedy nie zmienia, poniewaz jest to troche inne nachylenie tj kola nie "uciekaja" do srodka ani na zewnatrz a zmienia jedynie nachylenie wzgledem podloza co jednak i tak jest niekorzystne w czasie jazdy i niszczy opony... bardziej chodzilo mi jednak o regulacje przod tyl czyli kat wyprzedzenia ktory w moim aucie jest zmieniony w wynikju stluczki)jedno kolo mam 4 cm do przodu wzgledem drugiego i zastanawiam sie nda przyczyna)
Zmienia się możesz być pewny, a co do wyprzedzenia to jak zmierzyłeś te 4 cm, bo tak linijką to ciężko, a najdokładniej to na diagnostyce. Jeżeli było bum to dobrze wiedzieć w co auto dostało bo zmiana kąta wyprzedzenia może być spowodowana skrzywieniem belki przedniej, wahacza, amora, zwrotnicy lub nadwozia (przesunięte punkty mocowania belki lub przesunięte gniazdo amorka w nadkolu) W najlepszym dla Ciebie wypadku mogła sie belka przednia przesunąć względem nadwozia.
JaroW