Regulacja zawieszenia w Passat B3

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

lewy85
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Regulacja zawieszenia w Passat B3

Post autor: lewy85 » ndz maja 04, 2008 22:01

Witam. mam pytanie. czy po za ustawieniem zbierznosci da sie regulowac w jakis sposób przednie kola-dokladnie rozchodzi mi sie o kierunki-przod-tyl??. kąt wzgledem podloza mozna ustawic np przy montazu amortyzatorów a "przod tyL"??
Ostatnio zmieniony ndz maja 04, 2008 22:07 przez lewy85, łącznie zmieniany 1 raz.

Jarowo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Jarowo » ndz maja 04, 2008 22:36

W VW typu B3 z przodu da się regulować kąty pochylenia i zbieżność. Nie da się zmieniać kąta wyprzedzenia, a przynajmniej fabryka tego nie przewidziała. Z tego co napisałeś zrozumiałem że przód tył to miało być wyprzedzenie i gdyby Ci chodziło o pochylenie to byś napisał do środka i na zewnątrz. A tak przy okazji to przy montażu amorków zmienia się kąt pochylenia, który przez swoją zmianę pociąga zmianę zbieżności.

JaroW

lewy85
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: lewy85 » ndz maja 04, 2008 23:03

wydaje mi sie ze zbierznosc sie wtedy nie zmienia, poniewaz jest to troche inne nachylenie tj kola nie "uciekaja" do srodka ani na zewnatrz a zmienia jedynie nachylenie wzgledem podloza co jednak i tak jest niekorzystne w czasie jazdy i niszczy opony... bardziej chodzilo mi jednak o regulacje przod tyl czyli kat wyprzedzenia ktory w moim aucie jest zmieniony w wynikju stluczki)jedno kolo mam 4 cm do przodu wzgledem drugiego i zastanawiam sie nda przyczyna)

Jarowo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Jarowo » ndz maja 04, 2008 23:30

Zmienia się możesz być pewny, a co do wyprzedzenia to jak zmierzyłeś te 4 cm, bo tak linijką to ciężko, a najdokładniej to na diagnostyce. Jeżeli było bum to dobrze wiedzieć w co auto dostało bo zmiana kąta wyprzedzenia może być spowodowana skrzywieniem belki przedniej, wahacza, amora, zwrotnicy lub nadwozia (przesunięte punkty mocowania belki lub przesunięte gniazdo amorka w nadkolu) W najlepszym dla Ciebie wypadku mogła sie belka przednia przesunąć względem nadwozia.

JaroW

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”