czujnik otwarcia tylnej klapy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
czujnik otwarcia tylnej klapy
Jako iż jestem nowy na forum pragnę sie serdecznie przywitać
Przygnał mnie tutaj następujący problem...
Otóż ostatnio zacząłem sie bawić regulacją dyszy tylnego spryskiwacza co zaowocowało stratą 3L płynu oraz problemami z czujnikiem otwarcia klapy.
Zabawę rozpocząłem dwa dni temu, po czym komputer zaczął informować mnie iż "klappen offen" i ikonka otwartrych drzwi czy to po przekręceniu kluczyka w stacyjce czy już podczas jazdy.
Wiadomym jest że w jakiś sposób zalałem ten czujnik który zgaduje znajduje sie w zamku.
Za każdym razem na chwilkę pomagało wysuszenie szmatką zamka, ale po kilku minutach problem sie pojawiał z powrotem. Prysnąłem tam WD40 co generalnie nie bardzo pomogło no ale cóż.
Oczywiście podczas zamykania autka i uruchomienia fabrycznego alarmu po kilku chwilach wył z uwagi na ten czujnik tak wiec zamykałem go nie uzbrajając alarmu.
Dzisiaj rano oczywiście ta sama sytuacja, wysuszenie zamka na chwile pomagało a potem powrót problemu. Spokojnie wiec oddaliłem sie do pracy.
Po powrocie z pracy odpalam autko i znowu ten sam problem tak wiec szmatka i komunikat o otwartej klapie zamilkł i niestety wychodzi że na dobre, gdyż pod domem nawet otwarcie klapy nie powoduje wyświetlenia komunikatu i ikonki niedomkniętych drzwi
Po długawym wstępie wreście pytanie:
1.Czy padł czujnik?? Jesli tak to jak mogę go wymienić oraz jak sie dobrać do tylnej klapy, gdyż odkręciłem 2 śrubki plastikowej osłony a ona dalej trzyma niemiłosiernie.
2. Jesli nie padł czujnik to może jakiś błąd wyskoczył w komputerze który wystarczy zwyczajnie wykasować.
Bardzo prosze o jakieś wskazówki co dalej robić i czy ewentualnie nie uszkodziłem alarmu.
Pozdrawiam
Qube
Przygnał mnie tutaj następujący problem...
Otóż ostatnio zacząłem sie bawić regulacją dyszy tylnego spryskiwacza co zaowocowało stratą 3L płynu oraz problemami z czujnikiem otwarcia klapy.
Zabawę rozpocząłem dwa dni temu, po czym komputer zaczął informować mnie iż "klappen offen" i ikonka otwartrych drzwi czy to po przekręceniu kluczyka w stacyjce czy już podczas jazdy.
Wiadomym jest że w jakiś sposób zalałem ten czujnik który zgaduje znajduje sie w zamku.
Za każdym razem na chwilkę pomagało wysuszenie szmatką zamka, ale po kilku minutach problem sie pojawiał z powrotem. Prysnąłem tam WD40 co generalnie nie bardzo pomogło no ale cóż.
Oczywiście podczas zamykania autka i uruchomienia fabrycznego alarmu po kilku chwilach wył z uwagi na ten czujnik tak wiec zamykałem go nie uzbrajając alarmu.
Dzisiaj rano oczywiście ta sama sytuacja, wysuszenie zamka na chwile pomagało a potem powrót problemu. Spokojnie wiec oddaliłem sie do pracy.
Po powrocie z pracy odpalam autko i znowu ten sam problem tak wiec szmatka i komunikat o otwartej klapie zamilkł i niestety wychodzi że na dobre, gdyż pod domem nawet otwarcie klapy nie powoduje wyświetlenia komunikatu i ikonki niedomkniętych drzwi
Po długawym wstępie wreście pytanie:
1.Czy padł czujnik?? Jesli tak to jak mogę go wymienić oraz jak sie dobrać do tylnej klapy, gdyż odkręciłem 2 śrubki plastikowej osłony a ona dalej trzyma niemiłosiernie.
2. Jesli nie padł czujnik to może jakiś błąd wyskoczył w komputerze który wystarczy zwyczajnie wykasować.
Bardzo prosze o jakieś wskazówki co dalej robić i czy ewentualnie nie uszkodziłem alarmu.
Pozdrawiam
Qube
Taki mam właśnie zamiar ale odkręciłem 2 śrubki mocujące plastik klapy tylnej i nie chce zejść a wolałbym tego ustrojstwa nie urwać. Tam znajdują sie jeszcze jakieś zatrzaski czy cuś?
Ewentualnie może popracować trochę suszarką koło zamka i zobaczyć efekt.
Teraz brak mi tego komunikatu i cieżko go sobie wytłumaczyć inaczej jak -padł czujnik
Ewentualnie może popracować trochę suszarką koło zamka i zobaczyć efekt.
Teraz brak mi tego komunikatu i cieżko go sobie wytłumaczyć inaczej jak -padł czujnik
no chyba jaja sobie robisz - jakie styki przeczyści w mikrostyku o wym. 3mm x 15mm x 5mm?lipskikrk pisze:o jest bardzo proste czyści sie styki papierem ściernym i po kłopocie
tak - metalowe - szarpnij raz a porządnie i odpięteQube-pl pisze:Tam znajdują sie jeszcze jakieś zatrzaski czy cuś?
[ Dodano: Sro Maj 21, 2008 9:16 pm ]
no pewnie styki we wtyczce mikrostyku zaśniedziałyQube-pl pisze:Niepokoi to że przestało wyświetlać "klapen offen"
Ostatnio zmieniony śr maja 21, 2008 21:16 przez greg, łącznie zmieniany 1 raz.
tylko psiknij "kontaktem" a nie "wd40"
taka sama robota tez mnie czeka bo czujnik nie dziala.
nie wykrywa otwarcia, nie zapala oswietlenia a kiedys bylo gorzej bo powodowal falszywe nocne alarmy
moze ktos ma fotki co tam w srodku siedzi i jak dziala?
[ Dodano: 21 Maj 2008 23:17 ]
to tu trzeba sie dobrac?
taka sama robota tez mnie czeka bo czujnik nie dziala.
nie wykrywa otwarcia, nie zapala oswietlenia a kiedys bylo gorzej bo powodowal falszywe nocne alarmy
moze ktos ma fotki co tam w srodku siedzi i jak dziala?
[ Dodano: 21 Maj 2008 23:17 ]
to tu trzeba sie dobrac?
Krzycho, black new beetle 2.0i apk>aqy '99
www.newbeetle.pl
www.newbeetle.pl
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Dziękuje wszystkim za podpowiedzi. Dzisiaj sie do niego dobiore i zobaczymy
Pewnie tak czy siak musze sie dobrać do tego zamka.
A chciałem sobie tylko spryskiwacz wyregulować
tzn? jak mam to zrobić. Kleme ściągnąc aku? czy podpiąć sie pod kompa i wykasować błedy.beetle pisze:to dlatego że komputer złapał blenda i go trzeba odpiąć na 20 sec od zasilania i bendzie chuloc
Pewnie tak czy siak musze sie dobrać do tego zamka.
A chciałem sobie tylko spryskiwacz wyregulować
Ostatnio zmieniony czw maja 22, 2008 07:44 przez Qube-pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak wiec udało mi sie rozebrać klape, oczywiście jeden z uchwytów zostal ułamany ale to standard w moim przypadku:).
Styki rzeczywiście zaśniedziałe , przeczyściłem, wysuszyłem i dalej nie działa.
Jutro spróbuje tym płynem kontakt i zobaczymy.
Dodatkowo zauważylem iż nie świeci sie lampka podświetlenia w bagażniku.
ciekawe czy bede musiał wymienić cały zamek czy wystarczy wykasowć błedy z komutera( wolałbym to drugie).
[ Dodano: 27 Maj 2008 11:58 ]
Tak wiec sprawdzone wsio, błedów w komie niema, czyli musze zmienić cały zamek
Styki rzeczywiście zaśniedziałe , przeczyściłem, wysuszyłem i dalej nie działa.
Jutro spróbuje tym płynem kontakt i zobaczymy.
Dodatkowo zauważylem iż nie świeci sie lampka podświetlenia w bagażniku.
ciekawe czy bede musiał wymienić cały zamek czy wystarczy wykasowć błedy z komutera( wolałbym to drugie).
[ Dodano: 27 Maj 2008 11:58 ]
Tak wiec sprawdzone wsio, błedów w komie niema, czyli musze zmienić cały zamek