Witaj
czesio1
Masz dokładnie ten sam problem co ja też MK3 1,6 ABU benz + gaz. Koleś wymienił mi w warsztacie uszczelkę pod głowicą, jakieś uszczelniacze, czujnik oleju, olej wraz z filtrem itp. i po przejechaniu ok 10km czujka wraz z brzęczykiem daje się we znaki. Wymieniałem czujnik już 2 razy w ramach gwarancji i dalej to samo. Przeczytaj też poniższy wątek, w którym opisałem to "zjawisko"mniej więcej w połowie tematu.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0
Wina może leżeć po stronie filtra oleju, ponadto jak zdecydujesz się wymieniać czujnik to sprawdź uprzednio ciśnienie oleju najlepiej w stanie jak będzie ci piszczeć w byle jakim zakładzie, 5 min roboty i grosze kosztuje. Jak wreszcie znajdę czas to podjadę z tym problemem do warsztatu, ale pewnie nie prędzej jak w weekend. Daj znać jak coś z tym uda ci się zrobić (chyba, że prędzej rozwiąże ten problem to ja ci dam znać).
I mała rada, jak zabrzęczy ci kontrolka, to wciśnij sprzęgło podczas jazdy i przygazuj, mi to pomaga czasem na parę sekund czasem na dłużej.
A co do gaśnięcia to jedź na regulację instalacji, 50zł z wymianą filterka średnio kosztuje i powinno rozwiązać problem, ewentualnie spuść syf z parownika (na dole jest taka nakrętka)