Kontrolka Oleju + Brzęczyk NIETYPOWO ? Golf III 1.4
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Kontrolka Oleju + Brzęczyk NIETYPOWO ? Golf III 1.4
Golfik III 1.4 92r. 146 tys. km na 100 % orginalny przebieg, stan idealny od 1-szego wł. z niemiec. Jedno ALE:
Podczas dłuższych tras (min 100 km) czasem mruga kontrolka oleju i włącza się brzęczyk.
Co mnie dziwi i nurtuje nigdy sytuacja taka nie ma miejsca np. w korkach (temp. wody wg. wskaźnika ok. 105 st. C), czy w momencie gdy auto porządnie zostanie "przegonione" nawet na bardzo wyskokich obrotach, a w takich sytuacjach chyba ciśnienie powinno dawac o sobie znać jeśli byłoby coś nie tak ?
To jest moje pierwsze nimieckie auto (dotąd jeździłem Mazdami) i byc może jest jakieś proste rozwiazanie np. jakaś inspekcja olejowa ? <wszystkie podstawowe procedury wykonałem : olej i filter wymieniłem, zmierzyłem cisnienie w cylindrach-Ok, analizator spalin przy przeglądzie OK, Co jeszcze mogę zrobić ?? > Za wszelkie info z góry dziękuję.
Podczas dłuższych tras (min 100 km) czasem mruga kontrolka oleju i włącza się brzęczyk.
Co mnie dziwi i nurtuje nigdy sytuacja taka nie ma miejsca np. w korkach (temp. wody wg. wskaźnika ok. 105 st. C), czy w momencie gdy auto porządnie zostanie "przegonione" nawet na bardzo wyskokich obrotach, a w takich sytuacjach chyba ciśnienie powinno dawac o sobie znać jeśli byłoby coś nie tak ?
To jest moje pierwsze nimieckie auto (dotąd jeździłem Mazdami) i byc może jest jakieś proste rozwiazanie np. jakaś inspekcja olejowa ? <wszystkie podstawowe procedury wykonałem : olej i filter wymieniłem, zmierzyłem cisnienie w cylindrach-Ok, analizator spalin przy przeglądzie OK, Co jeszcze mogę zrobić ?? > Za wszelkie info z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony wt kwie 27, 2010 12:43 przez ksaweri, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam. Ja mam to samo w golfie III 1.8/ 70 koni. Jest to bardzo dziwne bo objawy mam takie same jak Ty.
Słyszałem różne opinie na ten temat:
- kiepski olej (ja jeźdźę na Lotosie 10W40), nie wiem może zmienię na zachodni
- jeden czujnik ciśnienia oleju wymieniłem został mi jeszcze jeden
- mechanik mówił że to może być wiele przyczyn, od zaworu zwrotnego w pompie, do samej pompy. W poniedziałek będę wiedział, bo oddaję autko do magika, to dam znać co było.
Słyszałem różne opinie na ten temat:
- kiepski olej (ja jeźdźę na Lotosie 10W40), nie wiem może zmienię na zachodni
- jeden czujnik ciśnienia oleju wymieniłem został mi jeszcze jeden
- mechanik mówił że to może być wiele przyczyn, od zaworu zwrotnego w pompie, do samej pompy. W poniedziałek będę wiedział, bo oddaję autko do magika, to dam znać co było.
Tymoteusz
witam. mam mkIII 90 KM. Objawy podobne. Po dłuższym przeciągnięciu auta czasami brzęczy kontrolka. Czasem jest też tak że się nie odezwie. Wymienione: 2x olej, obydwa czujniki, pompa oleju i nic. Dalej to samo. Na razie jeżdżę bo nei mam chwilowo kasy na dalsze grzebanie. Pozdrawiam
Pełen sandał, gaz w podłodze...
Zrobiłem chyba już wszystko !!!
Zrobiłem chyba już wszystko co moża było, ciśnienie oleju sprawdziłem mechanicznie wszystko OK. A kontrolka dalej się włącza i brzęczy, choć ostatnio dosyć rzadko. Czy może to byc spowodowane awarią np. licznika ??