sterowanie przepustnica?? duzy problem!!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
karolekw
Mały gagatek
Mały gagatek

sterowanie przepustnica?? duzy problem!!

Post autor: karolekw » pt cze 06, 2008 19:44

Witam posiadam golfa 3 GTI motor ADY, od tygodnia czasu mam problem, po adaptacji przepustnicy zaczely sie problemy. Po wlaczeniu zaplonu (silnik nie pracuje) przepustnica wydaje dziwne tykanie, to znaczy rusza sie przod tyl, tak jakby sie ustawiala,samochod ogolnie ma duzego muła, nie jedzie w ogole,dusi sie, rano ciezko zapalic bo zaraz gasnie, zrobilem adaptacje i nic to nie dalo, dla spokoju wykombinowalem druga przepustnice i to samo jest na drugiej wiec odpada wina przepustnicy, bledow w komputerze nie ma, wszystko sprawne (kable, swiece,koluplka, palec) myslalem ze na pasku przeskoczyl, ale patrzylem znaki i wszystko OK, nie wiem gdzie moze byc przyczyna, pewnie gdzies w elektronicznej stronie! jak ktos wie co moze sie z tym dziac to prosze o pomoc!!

pozdrawiam i dzieki

---- NIUNIA BLACK GTI EDITION ----
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images32.fotosik.pl/156/feb55197571916ba.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
Fahoo
TDI Power
TDI Power
Kontakt:

Post autor: Fahoo » pt cze 06, 2008 19:56

pewnie nie własciwie przeprowadzona adaptacja wykonaj ja ponownie

Wykasuj błedy. Najlepiej VWtool.Sprawdź czy za mocno linka od gazu nie jest naciągnięta.
To jest instrukcja z VAGA osbiście do "użytku domowego"poleca Vw Tool
Aby prawidłowo przeprowadzić procedurę adaptacji przepustnicy, muszą zostać spełnione następujące warunki:
> Brak błędów a pamięci sterownika silnika.
> Napięcie akumulatora przynajmniej 11.5 V
> Przepustnica w pozycji: "Bieg jałowy" (noga z gazu).
> Przepustnica czysta!
> Wyłączone urządzenia elektryczne pobierające dużą ilość energii elektrycznej (ogrzewanie szyb, foteli, klimatyzacja, oświetlenie zewnętrzne)
> Temperatura płynu chłodzącego pomiędzy 5 a 95ºC

PROCEDURA ADAPTACJI PRZEPUSTNICY W POJAZDACH Z TRADYCYJNĄ LINKĄ GAZU
(ale bez zaworu regulacji biegu jałowego):
Zapłon włączony, silnik nie pracuje!
[Wybór]

[01 - Silnik]
[Bloki pomiarowe - 08]
Wybierz grupę "098" (lub grupę "001" w niektórych pojazdach wyposażonych w sterowniki SIMOS
i Marelli np. silniki ADY i AEE).
[Idź!]
[Przełącz na Nastawy - 04]
Po przełączaniu na Nastawy podstawowe w górnym, prawym polu ekranu pojawi się informacja:
"Adapt. trwa" i rozpocznie się proces adaptacji. Można będzie również usłyszeć pracę przepustnicy i zauważyć jak zmieniają się pewne wartości wyświetlane przez program VAG-COM.
System należy pozostawić w nastawach podstawowych przez około 30 sekund, po czym można ponownie przełączyć na :
[Bloki pomiarowe - 08]
...i gotowe.
PODCZAS WYKONYWANIA POWYŻSZEJ PROCEDURY NIE WOLNO DOTYKAĆ PEDAŁU GAZU I SILNIK NIE MOŻE BYĆ URUCHOMIONY.

PROCEDURA ADAPTACJI PRZEPUSTNICY W POJAZDACH Z PRZEPUSTNICĄ DBW
(Sprawdź czy komunikacja z silnikiem jest realizowana przez protokół KWP-1281 - informacja widoczna w lewym, górnym rogu ekranu "Odczyt z sterownika"). Niektóre przykłady pojazdów, w których sterownik silnika wykorzystuje KWP-1281 ( rok prod. 2000 + ): Golf / GTi / Bora / Jetta / Nowy Beetle / Audi TT 1.8 T
[Wybór]
[01 - Silnik]
[Bloki pomiarowe - 08]
Wybierz grupę "060".
[Idź!]
[Przełącz na Nastawy - 04]
Po przełączaniu na Nastawy podstawowe w górnym, prawym polu ekranu pojawi się informacja:
"Adapt. trwa" i rozpocznie się proces adaptacji. Można będzie również usłyszeć pracę przepustnicy i zauważyć jak zmieniają się pewne wartości wyświetlane przez program VAG-COM.
System należy pozostawić w nastawach podstawowych przez około 30 sekund, po czym można ponownie przełączyć na :

[Bloki pomiarowe - 08]
...i gotowe.
PODCZAS WYKONYWANIA POWYŻSZEJ PROCEDURY NIE WOLNO DOTYKAĆ PEDAŁU GAZU I SILNIK NIE MOŻE BYĆ URUCHOMIONY.

PROCEDURA ADAPTACJI PRZEPUSTNICY W POJAZDACH Z PRZEPUSTNICĄ DBW (protokół KWP-2000)
(Sprawdź czy komunikacja z silnikiem jest realizowana przez protokół KWP-2000 - informacja widoczna w lewym, górnym rogu ekranu "Odczyt z sterownika"). Niektóre przykłady pojazdów, w których sterownik silnika wykorzystuje KWP-2000 ( rok prod. 2002 + ): / A4 / Passat / Touareg.

[Wybór]

[01 - Silnik]
[Nastawy podst. - 04]
Wybierz grupę "060".
[Idź!]
Na górze ekranu powinna pojawić się informacja: Nastawy podstawowe: OFF. Kliknij przycisk:
[ON/OFF/Dalej]

Powinien pojawić się komunikat: Nastawy podstawowe: ON.

System należy pozostawić w nastawach podstawowych przez około 30 sekund, po czym ponownie kliknąć:

[ON/OFF/Dalej] wyłączając w ten sposób Nastawy podstawowe.

Na górze ekranu powinna pojawić się informacja: Nastawy podstawowe: OFF
[Gotowe, powrót]

https://www.facebook.com/fahoo.jedker
Kupię klape tył Golf IV/Bora Variant PW

Awatar użytkownika
karolekw
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: karolekw » pt cze 06, 2008 22:06

wszystko tak robilem, tylko nie ma tego napisu ADAPTACJA TRWA, tylko lata jakis kursor w gornym lewym rogu i to wszystko, a przepustnica dalej cyka i cyka!!

---- NIUNIA BLACK GTI EDITION ----
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images32.fotosik.pl/156/feb55197571916ba.jpg[/img][/url]

jorgus7
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jorgus7 » pt cze 06, 2008 22:13

kurcze na wtorek jestem umowiny na czyszczenie i adaptacje przepustnicy u mechanika i po tym Twoim poscie az sie boje :crazy: tez mam ady

rufik83
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: rufik83 » sob cze 07, 2008 15:39

w moim GTI tez cyka i to bardzo długo, problem mam podobny od roku, gdyż faluja mi obroty i czasem szarpnie autem u mechanika wyszedł bląd polożenia przepustnicy i prawdopodobnie jest do wymiany czujnik połozenia przepustnicy (ok 300zł) wiec mysle ze u ciebie moze byc podobnie. aha wczesniej sam sobie czysciłem przepustnice i chyba temu cos spierdzieliłem bo jej nie adoptowałem wiec tak na przyszłosc nie róbcie jak ja. Mi pomaga kasowanie błędu ale to na 2 tygodnie i zas sie powtaza:(

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”