Jaki cichy końcowy tłumik
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
Aphex, wejdź na stronę Ultera www.ulter.com.pl, będziesz miał do wyboru dedykowane i uniwersalne. Każdy model ma swój nr fabryczny Ultera co ułatwia poźniejszy zakup.
Dedykowane czyli dobierzesz sobie właściwy tłumik pod swój model auta, silnik, moc. Istotne jest także to żę masz już w takim tłumiku wszystkie uchwyty montażowe, odpowiednio ukształtowaną i odpowiedzniej długości rurę dolotową. Tak więc nic nie trzeba przerabiać dospawywać itp. No i końcówka wystaje spod auta na odpowiednią długość. Nie ma problemu z wyborem kształtu końcówki w tłumiku - jest kilkanaście wariantów.
Uniwersalne czyli właściwie można założyć do każdego modelu, silnika, mocy. Trudno przewidzieć jaki będzie efekt końcowy tzn. barwę dźwięku, czy nie będzie przenosić wibracji i powodować drżenia wszytkiego w środku auta. No i niestety trzeba dospawywać uchwyty mocujące i chyba kombinować z rurą dolotową. To co jest na allegro to właśnie tłumiki uniwersalne.
Ja swój zakupiłem w hurtowni motoryzacyjnej ARPOL w Toruniu ( www.arpol.com.pl )>Kosztował mnie niestety sporo 450 zł (cena identyczna jak u kolegi Martinez76). Na razie jestem zadowolony i nie żałuję wydanej kasy. Jeżeli w trakcie eksploatacji wyjdą jakieś wady to będę informował o tym na forum. Aczkolwiek czytając opinie o tych tlumikach nie sądzę żeby coś było nie tak.
Pozdrawiam wszystkich
Dedykowane czyli dobierzesz sobie właściwy tłumik pod swój model auta, silnik, moc. Istotne jest także to żę masz już w takim tłumiku wszystkie uchwyty montażowe, odpowiednio ukształtowaną i odpowiedzniej długości rurę dolotową. Tak więc nic nie trzeba przerabiać dospawywać itp. No i końcówka wystaje spod auta na odpowiednią długość. Nie ma problemu z wyborem kształtu końcówki w tłumiku - jest kilkanaście wariantów.
Uniwersalne czyli właściwie można założyć do każdego modelu, silnika, mocy. Trudno przewidzieć jaki będzie efekt końcowy tzn. barwę dźwięku, czy nie będzie przenosić wibracji i powodować drżenia wszytkiego w środku auta. No i niestety trzeba dospawywać uchwyty mocujące i chyba kombinować z rurą dolotową. To co jest na allegro to właśnie tłumiki uniwersalne.
Ja swój zakupiłem w hurtowni motoryzacyjnej ARPOL w Toruniu ( www.arpol.com.pl )>Kosztował mnie niestety sporo 450 zł (cena identyczna jak u kolegi Martinez76). Na razie jestem zadowolony i nie żałuję wydanej kasy. Jeżeli w trakcie eksploatacji wyjdą jakieś wady to będę informował o tym na forum. Aczkolwiek czytając opinie o tych tlumikach nie sądzę żeby coś było nie tak.
Pozdrawiam wszystkich
Aphex, pogadaj z ze sprzedawcami na allegro może wystawią dla ciebie taki na aukcji, popatrz też na stronie Ultera, są tam podane sklepy, które współpracują z Ulterem. może jakiś jest w okolicy gdzie mieszkasz.
w Arpolu gdzie kupowałem nie mieli w stałej sprzedaży takich tłumików, ale dla mnie sprowadzili. Popytaj w wiekszych sklepach i hurtowniach może sprowadzą na zamówienie.
Pozdrawiam
w Arpolu gdzie kupowałem nie mieli w stałej sprzedaży takich tłumików, ale dla mnie sprowadzili. Popytaj w wiekszych sklepach i hurtowniach może sprowadzą na zamówienie.
Pozdrawiam
Wymiana tłumika
Nie nerwujcie się na mnie, ale nie znalazłem w szukajce zadowalającej odpowiedzi...
Otóz kupiłem sobie tłumik do MK3 i zastanawiam się czy da rade go wymienić na włąsną rękę, mam też stosowną obejmę.
Czy da się to wykonać bez kanału, - a za pomocą lewarka
Otóz kupiłem sobie tłumik do MK3 i zastanawiam się czy da rade go wymienić na włąsną rękę, mam też stosowną obejmę.
- Paweł Marek
- V.I.P.
da się ale jest bardzo niewygodnie, trzeba włożyć sporo siły w rozdzielanie części tłumików (młotek, meizel,), powinno się mieć pastę do uszczelniania połączeń, coś do ucięcia starej obejmy bo zawsze koroduje i nowe wieszaki gumowe.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Re: Wymiana tłumika
Da radę, właśnie tego dokonałem na parkingu pod blokiem. Ale koniecznie po podniesieniu podłuż coś pod auto żeby nie spadło. Ja miałem łatwo bo ugniła mi rura dolotowa. Wystarczyło odkręcić mocowanie przy zderzaku i wyjąć tłumik w zasadzie to sam wypadł. Następnie trzeba było odkręcić obejmy po starym kłumiku i zdjąć kawałek rurki który pozostał na rurze od łumika środkowego. Nasmarować miejsce łączenia pastą uszczelniającą, ja zrobiłem to towotem i zamontować tłumik. Jedna z łatwiejszych napraw jakie sam wykonywałem.N-dru pisze: Otóz kupiłem sobie tłumik do MK3 i zastanawiam się czy da rade go wymienić na włąsną rękę, mam też stosowną obejmę.
GT III
Sieeee ludziska chce sobie wymieniec w golfie 3 tłumik na sportowy nie wiem co wybrac a chce zeby ładnie grał mozecie mi cos polecic.Zastanawiam sie nad Mugenem ale nie wiem czy to dobry wybór pomóżcie
Ostatnio zmieniony sob cze 28, 2008 12:45 przez Maniek87, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki,Paweł Marek pisze:da się ale jest bardzo niewygodnie, trzeba włożyć sporo siły w rozdzielanie części tłumików (młotek, meizel,), powinno się mieć pastę do uszczelniania połączeń, coś do ucięcia starej obejmy bo zawsze koroduje i nowe wieszaki gumowe.
Mój tłumik też przerdzewiał w miejscu spawu przy wejściu do tłumika końcowego, więc się huśta na mocowaniu...
Czyli jest to pewne ułatwienie, nie wiem za bardzo jak wygląda sprawa z pastą uszczelniającą - ile to mniej więcej kosztuje i jaka ilość jest potrzebna ?
Dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam,