Z tego co piszesz wydaje mi się, ze masz trochę racji. Zauważyłem dzisiaj przy wymianie oleju i filtra, że czujnik na filtrze jest taki sam jak kupiłem do głowicy: biały i pisało na nim ciśnienie 1,8 - 2,0. Kolego jeżeli możesz napisz mi jaki powinienem kupić czujnik do głowicy bo ten właśnie był palnięty. Mój silnik MK2 GT Special 1,8 benzyna.bugalon pisze:Ehh znow mnostwo wypowiedzi a żadnego konkretu.... porażka.
Czujniki ciśnienia oleju masz dwa. Pierwszy w głowicy a drugi w podstawce filtra oleju. Każdy z nich zachowuje się inaczej. Ten z głowicy przy braku cisnienia oleju daje zwarcie do masy. Jak cisnienie się pojawi, to rozwiera obwód. Ten przy filtrze oleju działa dokładnie odwrotnie. Zwiera do masy jak jest cisnienie a rozwiera gdy cisnienia nie ma. Po tym co napisałeś to kupiłeś niewłaściwy czujnik.
Po zachowaniu kontrolki wnioskuję, że wymieniałeś tylko czujnik w głowicy i do tego na niewłaściwy (czyli prawdopodobnie w głowicę wkręciłeś czujnik, który powinien znajdować się w podstawce filtra oleju). Kup właściwy czujnik, wymień i sprawdz co będzie działo sie dalej.
Klepiące zawory wskazują wyraźnie na utratę cisnienia oleju (o ile nie było tego wcześniej). Jeśli zabawa z czujnikami nie pomoże, zacząłbym od pompy (może być dobra używka). Jeśli zmiania pompy nie pomoże to motor na śmietnik i szukać drugiego trzeba.
Co do zaworów jeżeli jest dobry olej to nie ma problemu bo klekota chwilę przy odpaleniu a później przestaje.