Po odpaleniu wywala wode, bardzo sie grzeje

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

piotrus23

Po odpaleniu wywala wode, bardzo sie grzeje

Post autor: piotrus23 » wt lip 15, 2008 12:00

tesciu ma problem z sinikiem a mianowice jak go odpali to wywala wode strasznie sie grzeje póki jest w miare zimny to jedzie a jak sie zagrzeje to słąbnie i staje dodam ze jak odpale silnik to wywala wode z zbiornika jak gejzer aha silnik to 1.8abs
Ostatnio zmieniony wt lip 15, 2008 12:15 przez piotrus23, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » wt lip 15, 2008 12:38

walnięta jest uszczelka pod głowicą, spaliny z komory spalania dostają się do układu chłodzenia, napewno masz bardzo twarde przewody od chłodnicy, poza tym bankowo bombelkuje w zbiorniczku wyrównawczym, możliwe, że jeszcze będziesz miał maź (kawa z mlekiem) pod korkiem wlewu oleju.
Sprawdź to, jeżeli wszystko okaże się prawdą to bank uszczelka pod glowicą do wymiany. - sam to już przerabiałem.
Ostatnio zmieniony wt lip 15, 2008 12:39 przez prezesik25, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
Obrazek

piotrus23

Post autor: piotrus23 » wt lip 15, 2008 12:45

powiem tak w zbiorniku jest taki osad jak by po spalinach weze nie sa twarde a wode wywala jak gejzer jak tylko odpale silnik,na tłokach zauwazyłem wode

Awatar użytkownika
2RaZ
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: 2RaZ » wt lip 15, 2008 13:48

Pewnie Termostat za pózno uruchamia wentylator, finałem tego jest wywalona uszczelka jak wspomniał kolega wcześniej. Też mi się to przytrafiło...Głowica do planu itp itd...
Sprawdz też czy auto dymi na biało, to też oznaka dostania się płynu do oleju...
Pozdro!

moje fotki: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1716783#1716783
moja stara MK2
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=104331
George is my friend!

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » wt lip 15, 2008 14:08

piotrus23 pisze:w zbiorniku jest taki osad jak by po spalinach
olej w układzie chłodzenia - uszczelka pod głowicą OUT.
Tylko przy wymianie uszczelki zakup także nowe śruby (szpilki) trzymające głowicę, ja dałem te same i 3 mi się lekko "przekręciły", ale na razie jest OK.
Ostatnio zmieniony wt lip 15, 2008 14:10 przez prezesik25, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
Obrazek

piotrus23

Post autor: piotrus23 » wt lip 15, 2008 14:31

dymi na baiało

Awatar użytkownika
2RaZ
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: 2RaZ » czw lip 17, 2008 00:22

No to wiesz, musisz kołować uszczelkę pod głowicę tylko rozkmin najpierw ile materiału zdejmą z głowicy i dobierzesz sobie grubość uszczelki pod to. Większa lipa jeżeli okaże się że głowica jest pęknięta, ale nie sądze żeby tak było....
Elo!

moje fotki: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1716783#1716783
moja stara MK2
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=104331
George is my friend!

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » czw lip 17, 2008 01:07

2RaZ pisze:Sprawdz też czy auto dymi na biało, to też oznaka dostania się płynu do oleju...
prezesso pisze:piotrus23 napisał/a:
w zbiorniku jest taki osad jak by po spalinach

olej w układzie chłodzenia - uszczelka pod głowicą OUT.
chłopaki diagnoza z uszczelką jak najbardziej trafna ale co Wy z tym:
płynem w oleju i olejem w układzie chłodzenia
- przecież piotrus23 nie napisał, że ma ślady oleju w zbiorniczku wyrównawczym ani że widać emulsję na korku wlewu oleju lub bagnecie,
poszła uszczelka ale tylko pomiędzy cylindrem a kanałem wodnym a nie kanałem olejowym.

Obrazek

Awatar użytkownika
krxychu
z Dorotką
z Dorotką

Post autor: krxychu » czw lip 17, 2008 08:22

u mnie sprawa wyglada tak wymieniałem wąż którym przepływa plyn , wiadomo cały płyn spuściłem. Po załozeniu węża nalałem płyn chłodzacy.i co sie działo ( zreszta nie pierwszy raz przy tym "zabiegu :)" golf silnik chodził grzał sie woda sie gotowała a termostat nie chciał sie otworzyc ( chłodnica pod wentylatorem zimna ) w koncu po 3-4 probach w koncu sie otworzył.Od tamtej pory dolewam wode tak do max ale po przejechaniu paru KM i zatrzymaniu sie np na stacji zaczyna mi wybijac wode ze zbiorniczka ( tym bocznym otworkiem.I teraz pytanie do Was czy bedzie to uszczelka czy moze za duzo wody leje nigdy tak nie wybijało

Sprawa druga czy wymienić termostat
PS Golf 2 1.8 Special 90 KM
Ostatnio zmieniony czw lip 17, 2008 08:24 przez krxychu, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » czw lip 17, 2008 16:48

krxychu pisze:moze za duzo wody leje
jeżeli wlejesz na mx lub ponad max to zawsze nadmiar płynu wyleci i wyrówna się do ok. 2/3 między MIN a MAX
krxychu pisze:Sprawa druga czy wymienić termostat
koszt niewielki - a to napewno było pierwsze co mogło się przyczynić do pierwszego przegrzania silnika, czyli zepsuty termostat. Termostat w silniku to m. in. podstawa sprawnego działania silnika. Termostat kup WAHLER koszt ok 60 zeta, nie kupuj za to VERNETA, bo kosztuje tylko ok. 20 zeta i jest często wadliwy.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
hormon
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: hormon » czw lip 17, 2008 17:13

sprawdz sobie jeszcze czy nie masz czasami walnietego oringa(tej uszczelki)co znajduje sie w korku zbiorniczka wyruwnawczego przez to tez czasem wode wywala to tak przy okazji

[b]:: VW Golf II, VW Golf III, VW Touran, VW Passat B5 Kombi (nadal jest), VW T-ROC, Škoda Kodiaq Sportline -Aktualnie :hmm:[/b] :banghead:

piotrus23

Post autor: piotrus23 » czw lip 17, 2008 17:19

korek jest na bank dobry bo wczesniej tam był inny silnik i było dobrze włorzyłem 1.8abs dwa dni jezdził dobrze a potem ie cyrki zaczeły dziac

[ Dodano: 25 Lip 2008 12:31 ]
noi jest tak zrobilem kompletny remont głowicy,nowa uszczelka itd i jest to samo gotoje sie wywala płyn co to moze byc?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”