Silnik wpada w obroty.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Silnik wpada w obroty.
Witam.
Wiem że takich tematów jest dużo i poczytałem ich trochę, ale żaden z nich nie jest związany z moim problemem, tak do końca.
Jeśli chodzi o moją bryczkę. to po odpaleniu, silnik od razu wskakuje na obroty, min 3000 i tak non stop.
Wczoraj jak go tak dłużej włączonego przytrzymałem (5 min),
to sie ostro nagrzał.
Otwieram maskę, a tam płyn chłodniczy podgrzany aż wrzał, jak za czołem po woli odkręcać pojemnik, prawie mi korek wystrzelił.
I zastanawiam się czy to problem z silniczkiem krokowym, a może ze ssaniem, czy z gaźnikiem.
Nie wiem
Proszę o pomoc.
Pozdro
Wiem że takich tematów jest dużo i poczytałem ich trochę, ale żaden z nich nie jest związany z moim problemem, tak do końca.
Jeśli chodzi o moją bryczkę. to po odpaleniu, silnik od razu wskakuje na obroty, min 3000 i tak non stop.
Wczoraj jak go tak dłużej włączonego przytrzymałem (5 min),
to sie ostro nagrzał.
Otwieram maskę, a tam płyn chłodniczy podgrzany aż wrzał, jak za czołem po woli odkręcać pojemnik, prawie mi korek wystrzelił.
I zastanawiam się czy to problem z silniczkiem krokowym, a może ze ssaniem, czy z gaźnikiem.
Nie wiem
Proszę o pomoc.
Pozdro
Ostatnio zmieniony śr lip 23, 2008 18:55 przez mureks45, łącznie zmieniany 1 raz.
Bardzi\o chciał bym to wiedzieć, ale niestety jestem począdkujacy jeśli chodzi o mechanikę.
Dorwałem książkę. i starałem się znaleźć model silnika.
Bez skutecznie, ale jest to wersja1,6 GL z 1989r więc wydaje mi sie że to powinien być silnik EZ.
Moze fotka cos pomoze, przepraszam za jakosc komurkową
Dorwałem książkę. i starałem się znaleźć model silnika.
Bez skutecznie, ale jest to wersja1,6 GL z 1989r więc wydaje mi sie że to powinien być silnik EZ.
Moze fotka cos pomoze, przepraszam za jakosc komurkową
mureks45 pisze:ale niestety jestem począdkujacy jeśli chodzi o mechanikę.
To na początek pierwsza rada- nie odkręca się korka jak płyn ma wysoką temperaturę. Uwierz mi, już niejeden sobie ręce na tym poparzył.mureks45 pisze:jak za czołem po woli odkręcać pojemnik, prawie mi korek wystrzelił.
Pozdro
Co do grania się silnika. Chyba nie dziwne, że szybko i mocno się grzeje jak silnik działa cały czas na 3000 obrotów. Zwłaszcza jeśli stoi w miejscu.
- Gashkas
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Pierburg 2e2 Panowie jesli to na bank EZ.
Tam chyba nie ma zadnego silniczka krokowego itp. wiec moze linka sie klinuje gdzies lub mechanizm gdzie jest podpieta na gazniku albo przepustnica?
Od dawna sie tak dzieje?
Jak zapalisz i bedzie mial takie wysokie obroty to poruszaj gaznikiem - czy ma jakies luzy, moze nie dokrecony itp.
Tam chyba nie ma zadnego silniczka krokowego itp. wiec moze linka sie klinuje gdzies lub mechanizm gdzie jest podpieta na gazniku albo przepustnica?
Od dawna sie tak dzieje?
Jak zapalisz i bedzie mial takie wysokie obroty to poruszaj gaznikiem - czy ma jakies luzy, moze nie dokrecony itp.
Ostatnio zmieniony śr lip 23, 2008 23:32 przez Gashkas, łącznie zmieniany 1 raz.
vw - the best drug in the world. more u taste it u get more addicted. dont even try to let it go. u just cant. addictiVWe thing.
A trzyma cały czas dokładnie 3000 obr?? tak na początek może być uszkodzony 'aktywator przepustnicy' lub zawór termiczno czasowy - trzeba zaglądnąć z lewej strony patrząc od przodu auta, czy po odpaleniu (po kilku sekundach, jeżeli zimno na dworze) cofa się trzpień "podpierający" przepustnice. I trzeba poszukać serwisówki do tego gaźnika (chyba jest na forum).
to chyba coś jeszcze jest 'spsute' w układzie chłodzenia... płyn 'którędy' paruje??
i co pokazuje wskaźnik temperatury?. Co do obrotów, musisz trochę dokładniej opisać zachowanie gaźnika czyli: pobierz dokumentację gaźnika (powinien być 2E2 - sprawdź). Powinno być tak: po odpaleniu w temperaturze otoczenie powyżej 4C trzpień aktywatora przepustnicy (co to jest: patrz dokumentacja) powinien cofnąć się do pozycji wolnych obrotów, ale 'zderzak' przepustnicy nie powinien na nim leżeć. ze wzrostem temperatury powinien zbliżać się do trzpienia, po nagrzaniu do temperatury pracy ma się na nim opierać. Reasumując, na początek sprawdź zachowanie aktywatora przepustnicy. jeżeli cały czas jest maksymalnie wysunięty (nie cofa się po uruchomieniu silnika) masz przyczynę (pierwszej) usterki.
no chyba, że to faktycznie problem z regulacją linki ( opis jak ją ustawić jest w serwisówce gaźnika),
i co pokazuje wskaźnik temperatury?. Co do obrotów, musisz trochę dokładniej opisać zachowanie gaźnika czyli: pobierz dokumentację gaźnika (powinien być 2E2 - sprawdź). Powinno być tak: po odpaleniu w temperaturze otoczenie powyżej 4C trzpień aktywatora przepustnicy (co to jest: patrz dokumentacja) powinien cofnąć się do pozycji wolnych obrotów, ale 'zderzak' przepustnicy nie powinien na nim leżeć. ze wzrostem temperatury powinien zbliżać się do trzpienia, po nagrzaniu do temperatury pracy ma się na nim opierać. Reasumując, na początek sprawdź zachowanie aktywatora przepustnicy. jeżeli cały czas jest maksymalnie wysunięty (nie cofa się po uruchomieniu silnika) masz przyczynę (pierwszej) usterki.
no chyba, że to faktycznie problem z regulacją linki ( opis jak ją ustawić jest w serwisówce gaźnika),
Ostatnio zmieniony pt lip 25, 2008 10:34 przez pawelek_, łącznie zmieniany 1 raz.