Obroty, obroty i jeszcze raz obroty
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- zbik83
- Grupa Śląsk
- Kontakt:
Obroty, obroty i jeszcze raz obroty
Witam..
Przeczytałem bardzo dużo postów na forum dotyczących obrotów, ale ze swoim problemem nie mogę się uporać..
Przedstawię pokrótce co się dzieje..
Pewnego dnia samochód zaczął wariować, obroty skakały jak głupie, a samochód na biegu jałowym gasł i w ogóle nie miał siły i był mułowaty..Wymieniłem wtedy palec, kopułkę, świecę(wszystko BEru) i ponieważ dużo palił to jeszcze sondę lambdę..No i okej poprawiło się, ale na jakiś czas..Później auto znów traciło obroty na luzie, a po pewnym czasie narzeczona po przejażdżce powiedziała że jak zdejmie nogę z gazu to samochód sam przyśpiesza, a na "jałowym" sam gazuje i rzeczywiście się tak działo..Więc wymieniłem krokowca (Bosch) i wszystko ustało, dosłownie wszystko..Ale do czasu, po dwóch dniach samochód znów zaczął wariować na luzie, w sumie mniej niż zawsze ale jednak, obroty spadają a po chwili powracają do normy, i tak co jakiś czas, no i znów zaczyna go mulić bardzo..
Aha zapomniałem doać mój silnik 1.6 ABU, i dzieje sie tak zarówno na gazie i benzynie..
Więc już nie wiem co może być i dlatego proszę Was o pomoc...
P.S. sorry za list, ale chciałem wszystko jak najlepiej wyjaśnić, bo naprawdę już mam dość..
Przeczytałem bardzo dużo postów na forum dotyczących obrotów, ale ze swoim problemem nie mogę się uporać..
Przedstawię pokrótce co się dzieje..
Pewnego dnia samochód zaczął wariować, obroty skakały jak głupie, a samochód na biegu jałowym gasł i w ogóle nie miał siły i był mułowaty..Wymieniłem wtedy palec, kopułkę, świecę(wszystko BEru) i ponieważ dużo palił to jeszcze sondę lambdę..No i okej poprawiło się, ale na jakiś czas..Później auto znów traciło obroty na luzie, a po pewnym czasie narzeczona po przejażdżce powiedziała że jak zdejmie nogę z gazu to samochód sam przyśpiesza, a na "jałowym" sam gazuje i rzeczywiście się tak działo..Więc wymieniłem krokowca (Bosch) i wszystko ustało, dosłownie wszystko..Ale do czasu, po dwóch dniach samochód znów zaczął wariować na luzie, w sumie mniej niż zawsze ale jednak, obroty spadają a po chwili powracają do normy, i tak co jakiś czas, no i znów zaczyna go mulić bardzo..
Aha zapomniałem doać mój silnik 1.6 ABU, i dzieje sie tak zarówno na gazie i benzynie..
Więc już nie wiem co może być i dlatego proszę Was o pomoc...
P.S. sorry za list, ale chciałem wszystko jak najlepiej wyjaśnić, bo naprawdę już mam dość..
Ostatnio zmieniony czw lip 17, 2008 13:28 przez zbik83, łącznie zmieniany 2 razy.
witaja
A sprawdzales przepływomiez powietsza?? czy jest ok
bo ja mialem u sie bie podobnie ze mi wariowal i tez [pozmieniale dokladnie to samo co ty wraz zkrokowcem a przyczyna tkwila w przepływce byla walnieta membrana.
Bo wyczytalem ze masz gaz wiec sprawdz przeplywke jak mozesz to dogadaj sie z kims zeby ci uzyczyl na 1 dzien i pojezdzisz i zobaczysz jak bedzie ok to masz przyczyne ja tak mialem przeplywka zostala zmieniona i wszystko ok
Moje GTI
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=161546
A sprawdzales przepływomiez powietsza?? czy jest ok
bo ja mialem u sie bie podobnie ze mi wariowal i tez [pozmieniale dokladnie to samo co ty wraz zkrokowcem a przyczyna tkwila w przepływce byla walnieta membrana.
Bo wyczytalem ze masz gaz wiec sprawdz przeplywke jak mozesz to dogadaj sie z kims zeby ci uzyczyl na 1 dzien i pojezdzisz i zobaczysz jak bedzie ok to masz przyczyne ja tak mialem przeplywka zostala zmieniona i wszystko ok
Moje GTI
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=161546
tez z tym walcze ale w 1.8 adz
- czyszczenie przepustnicy
- lewe powietrze - podstawa pod wtryskiem, przedowy dolotowe
- kiedy zmieniales filtr powietrza?
po sprawdzeniu tych rzeczy mozna szukac dalej
dzieki gopiter
- czyszczenie przepustnicy
- lewe powietrze - podstawa pod wtryskiem, przedowy dolotowe
- kiedy zmieniales filtr powietrza?
po sprawdzeniu tych rzeczy mozna szukac dalej
dzieki gopiter
Ostatnio zmieniony czw lip 17, 2008 16:28 przez kedzior, łącznie zmieniany 1 raz.
sprawdzcie sobie takze czujnik temp na kruccu wody przy glowicy w mojej mk2 trez wariowaly mi obroty iwymienilem i wrocilo wszystko do normy a terazmam mk3 i mialem problem zobrotami (wieszal sie)i okazalo sie ze jeden kabelek przy wtyczce do krokowca nie mial styku i zle dane podawal do kompa
[b]:: VW Golf II, VW Golf III, VW Touran, VW Passat B5 Kombi (nadal jest), VW T-ROC, Škoda Kodiaq Sportline -Aktualnie :hmm:[/b] :banghead:
A czy te poprawy na jakiś czas nie są czasem poprzedzone odłączeniem akumulatora,odłącz akumulator na kilka minut odpal na benzynie(niech trochę pochodzi) i napisz co się dzieje (miałem podobnie u siebie i narazie wygrywam a problemem jest emulator w instalacji LPG)
Jak coś piszę to znaczy,że wiem (albo mi się wydaje)!
- zbik83
- Grupa Śląsk
- Kontakt:
lasot, ja kupiłem oryginał Boscha za 500 złotych..MWSAP, robiłem tak wcześniej to pomagało, ale ostatnio nawet to nie pomaga i dalej chodzi nierówno...
Ostatnio zmieniony sob lip 19, 2008 13:44 przez zbik83, łącznie zmieniany 1 raz.
Ostatnie co mi przychodzi do głowy sprawdzenie lub podmiana cewki z modułem zapłonu ale osobiście polecam zakup na allegro całego aparatu zapłonowego za ok.65-70zł ,choć zaraz zostanę wyśmiany,że to chińszczyzna to w moim przypadku to rozwiązało problem mułowatości i problemów z uruchamianiem(aparat jest naprawdę zadziwiająco dobrej jakości i precyzyjnie wykonany)a gdyby okazało się,że to nie to nie wydasz znowu kupy kasy jak na krokowca a zyskasz kilka części zamiennych za grosze(kopułka,palec,hallotron,oring) Jeżdżę na takim rok i mój golf przeżywa drugą młodość.Pobaw się jeszcze kabelkami od krokowca i czujnika temp. płynu,może trochę WD-40 to często pomaga bo niby czyste a jednak coś nie przewodzi!!!
Jak coś piszę to znaczy,że wiem (albo mi się wydaje)!
- d.milas
- Użytkownik
- Kontakt:
zbik83, jeżeli gaśnie Ci od razu po odpaleniu obstawiam na lewe powietrze. Miałem identycznie jak Ty opisujesz, z tym, że ja w 2litrówce, przelywke krokowiec wsio posprawdzałem, okazało się, że w dolocie łapie lewe powietrze i dlatego przyśpiesza sam. Skoro piszesz ze krokowiec nowy, ja bym dokładnie przejazł dolot wszystkie łączenia itd.
"Jak kraść to miliony, jak "kochać" to księżniczki, jak auto to VW!"
Cały MK3 1.8 i MK3 GTI na czesci:
Pisać na gg, pw ;-)
Cały MK3 1.8 i MK3 GTI na czesci:
Pisać na gg, pw ;-)