czym ściągnąć stacyjkę w golfie 2 lub 3 ?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

arek
Ma gadane
Ma gadane

czym ściągnąć stacyjkę w golfie 2 lub 3 ?

Post autor: arek » czw lis 03, 2005 01:02

macie jakies sciagacze do tego ?

Golf Mk2 TDI 110KM Max Voll :)

T_E_D_I
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: T_E_D_I » śr lis 09, 2005 10:56

Nie rozumiem pytania.Przecież stacyjka schodzi bez ściągacza.Wystarczy ją odkręcic i przekręcic kluczyk w stacyjce żeby cofnęła się blokada.

Awatar użytkownika
czyś
Forum Master
Forum Master

Post autor: czyś » śr lis 09, 2005 11:04

Chyba, że chodzi o wyjęcie wkładu ("bębenka") z aluminiowego korpusu stacyjki. Wymaga to wywiercenia otworu ok. 2-3 mm średnicy i wciśnięcia przez ten otwór blaszki blokującej wkład w korpusie. Żaden ściągacz nie pomoże, bo siłowo można tylko uszkodzić wkład i korpus.
Cały problem to zlokalizowanie miejsca, gdzie tą dziurkę trzeba wywiercić. Widziałem kiedyś dokładny schemat, z wymiarami i zaznaczonym dokładnym położeniem, ale już nie pamiętam, czy to było na forum, czy przy innej okazji. Musisz poszperać, albo ktoś go ma i zarzuci na forum.

pawciopolice

Post autor: pawciopolice » śr lis 09, 2005 11:05

cala stacyjka to ta metalowa oslona lozysko wklad zamka i kostka ztacyjki, pewnie ci chodzi zeby wyciagnac zamek ze stacyjki.to niestety sam kluczyk nie pomoze trzeba w odpoiwednim miejscu nawiercic bo tam znajduje sie blaszka zabezpieczajca wyciagniecie wkladki.

arek
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: arek » śr lis 09, 2005 11:15

No wlasnie chopdzi mi o to wszystko aby ściagnąć z kolumny, bo cały korpus u siebie chce wymienić bo mam luzy na tym łożysku w nim, przepraszam , że tak dziwnie to wyżej opisałem widocznie zmęczony byłem :kac: :grin:

malolat
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: malolat » śr lis 09, 2005 12:29

jak caly korpus to przekrecasz kluczyk, od spodu po lewej masz ampul 6 i musi zejsc... tyle

Awatar użytkownika
Groszek
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Groszek » śr lis 09, 2005 14:22

Kolego ściąga się to ściągaczem. Poszukaj było już o tym wiele razy pisane.

arek
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: arek » śr lis 09, 2005 15:05

Groszek pisze:Kolego ściąga się to ściągaczem. Poszukaj było już o tym wiele razy pisane.
No wlasnie tez to slyszalem , a w archiwum nie moge znalezc :grrr:
Gdzie taki ściagacz kupie i jak to sie fachowo nazywa ?

T_E_D_I
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: T_E_D_I » śr lis 09, 2005 19:18

Groszek,co się ściąga ściągaczem ? Na pewno nie stacyjkę.Robiłem to wiele razy i w dwójce i w trójce.Jedyne co potrzebuje ściągacza to redukcja wieloklina kierownicy.

arek
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: arek » śr lis 09, 2005 19:34

T_E_D_I pisze:Groszek,co się ściąga ściągaczem ? Na pewno nie stacyjkę.Robiłem to wiele razy i w dwójce i w trójce.Jedyne co potrzebuje ściągacza to redukcja wieloklina kierownicy.
To ja juz nie wiem , widziałem z rok temu jak kolega w mk3 ściągał stacyjke i od spodu duzym młotem w nią musiałwalić i zeszła ledwo co :crazy:

Awatar użytkownika
Groszek
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Groszek » śr lis 09, 2005 22:34

T_E_D_I pisze:Groszek,co się ściąga ściągaczem ? Na pewno nie stacyjkę.Robiłem to wiele razy i w dwójce i w trójce.Jedyne co potrzebuje ściągacza to redukcja wieloklina kierownicy.
No pewnie nie stacyjke tylko kierownice ściąga się ściągaczem, jak już miałeś rozbieraną to może schodziło Tobie ładnie ale orginał tak łatwo nie schodzi. A przyżad nazywa się ściągacz do łożysk, ale masz różne rozmiary popytaj się znajpmych może ktoś ma bo szkoda kupować.

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... a+stacyjki

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... a+stacyjki
Ostatnio zmieniony śr lis 09, 2005 22:43 przez Groszek, łącznie zmieniany 1 raz.

arek
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: arek » śr lis 09, 2005 22:40

Groszek pisze:
No pewnie nie stacyjke tylko kierownice ściąga się ściągaczem, jak już miałeś rozbieraną to może schodziło Tobie ładnie ale orginał tak łatwo nie schodzi. A przyżad nazywa się ściągacz do łożysk, ale masz różne rozmiary popytaj się znajpmych może ktoś ma bo szkoda kupować.
Kierownica zeszła mu normalnie , tylko walił od spodu w tą całą obudowę od stacyjki co siedzi na tej kolumnie. No nic bede sie bawil za jakis czas :crazy:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”