nie działający klakson

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

reju2
Nowicjusz
Nowicjusz

nie działający klakson

Post autor: reju2 » sob sie 30, 2008 21:58

borykam się z pewnym problemem w swoim golfie 3 1.6 '97 101 KM który spędza mi sen z powiek. Mianowicie nie działa mi klakson. Samo urzadzenie sprawdzalem i działa więc wnioskuje ze to chyba "prądzik" do niego nie dochodzi. Co mam zrobic, pomóżcie?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob sie 30, 2008 22:04

Zajrzyj najpierw do kierownicy, jak nie masz poduszki sprawa prosta, wyjmujesz przycisk i pod nim zobaczysz kabel co się mógł przełamać, jak masz poduszkę - szukaj na forum o bezpieczbnym rozbieraniu kiery. Potem zerknij na przekaźnik w pozycji 11 (czy cyka ja włączasz sygnał) może być zamiast niego tylko zworka

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
krisch
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: krisch » czw wrz 04, 2008 21:08

Siemka
Kupiłem nowy (sprawny) klakson, gdyż stary nie działał, no ale niestety prąd do niego nie dochodzi. Bezpiecznik 13 jest cały (reszta też;) natomoiast na pozycji 11 nie mam żadnego przekaźnika ani zworki (a podobno powinna być w kształcie litery "L"), więc zrobiłem ją sam ze starego bezpiecznika (połamałem plastki wygiełem i włożyłem) Być może kabel jest gdzieś urwany, bo juz nie mam pomysłów i chciałbym zrobić test ciągłości przewodu. Czy orientuje się ktoś, gdzie wychodzi i ewentualnie kablem jakiego koloru przewód zaznaczony na zdjęciu ?
Obrazek

A może macie jakiś inny pomysł dojścia do problemu ?

Zapomniałem dodać, fota zaporzyczona z forum, bo baterie w aparacie mi padły
Ostatnio zmieniony czw wrz 04, 2008 21:11 przez krisch, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw wrz 04, 2008 21:21

tak tą zworkę zrobiłeś? Oczywiście w pozycji 11 a nie 10 ?Obrazek

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
krisch
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: krisch » sob wrz 06, 2008 12:24

U mnie wygląda to tak:

Obrazek

[ Dodano: 06 Wrz 2008 12:27 ]
Acha i gdzie można znaleźć rodzaje przekaźników stosowanych w VW, bo np. 53 Paweł Marek, ma na pozycji 11, a ja na 9

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”