Ile oleju powinien brać TDI?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Ile oleju powinien brać TDI?
Witam mam golfa 4 2003 r, 126 tys km, silnik TDI 101KM
bierze mi oleju około 0,5l na 5000km
czy to normalne w tych silnikach, czy za duzo?
bierze mi oleju około 0,5l na 5000km
czy to normalne w tych silnikach, czy za duzo?
Moim zdanie nie jest to jakaś tragedia. Ja wymieniam olej co 10000 km i nie dolewam prawie nic. Proponuję poszukać przyczyn nie koniecznie coś w silniku raczej stawiałbym na turbinę. Może puszczać olej. Rozkręć węże od turbinki do interculera i sprawdż czy znajduje się tam olej oraz najlepiej sprawdź sam interculer czy jest tam olej. Jak jest tam go sporo to turbinka puszcza i jest do roboty.
ale się ubawiłem - zapraszam do firmy w której brat pracuje - kilka golfów variant TDI (pompowtryski 101KM) - wszystkie kupione w tym samym okresie - wszystkie biorą olej(około 1 litra pomiędzy wymianami - biorą od samego początku tyle samo) - w ciągu 2 lat zrobione prawie po 200tys na każdym i w każdym bez wyjątku trzeba dolewać olej - żeby było jasne nie jest to wina sposobu jazdy bo przed tym każdy z tych samych kierujących miał focusy kombi TD - każdy zrobił po 300tys i żaden nie brał oleju (nie jestem zwolennikiem forda ale w tym przypadku wygrał )bugalon pisze:TDI nie powinno brać w ogole oleju
[ Dodano: Wto Wrz 09, 2008 8:54 am ]
bugalon, to ze twój nie bierze oleju to tylko się cieszyć - chodzi mi o to że te na pompowtryskach niestety biorą i tyle - nie ma co walczyć
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
no chyba każdy twój :green_fuck:Mirek39m pisze:każdy silnik bierze olej
[ Dodano: Wto Wrz 09, 2008 10:36 ]
Mirek39m, masz podejście jak miras_ma9, w tym temacie :
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=187510
poczytaj
a nawiasem mówiąc to drugi temat o tym samym tego samego użytkownika !!
moze ktoś to sklei w całość ? albo wywali jeden.
-
- Nowicjusz
hmm
Mówicie że kazdy bierze olej??
Wczesniej jezdziłem seicento to na 15 tys km dolewałem mu 1 litr oleju, ale auto miało przecieki i był to fiat.
W przypadku VW Golfa i to raptem 5 letniego spodziewałem się czegoś więcej po nim. Myslałem ze oleju wystarczy między zmiana oleju.
Mam wlany olej long którzy jest przewidziany na 30 tys km, a kosztuje jego liter aż 80zł.
Mam pytanie czy z wymiana czekac do 30 tys km, czyli około 2 lata jazdy. Czy wymienic oleju po roku na olej zwykły na 15 tys km.
Ile silnik 1,9 TDI potrzebuje oleju?
Wczesniej jezdziłem seicento to na 15 tys km dolewałem mu 1 litr oleju, ale auto miało przecieki i był to fiat.
W przypadku VW Golfa i to raptem 5 letniego spodziewałem się czegoś więcej po nim. Myslałem ze oleju wystarczy między zmiana oleju.
Mam wlany olej long którzy jest przewidziany na 30 tys km, a kosztuje jego liter aż 80zł.
Mam pytanie czy z wymiana czekac do 30 tys km, czyli około 2 lata jazdy. Czy wymienic oleju po roku na olej zwykły na 15 tys km.
darek_działosz, jezeli auto masz od neidawna czyli olej wymieniany za poprzednika możesz wymienić olej teraz - tylko co to znaczy
Do wymiany oleju potrzebujesz bańkę 4 litry.
. Dzisiaj był właśnie brat u mnie - przebieg jego golfa 210tys i nadal bierze ciągle tyle samo tj od nowości po ok 1 litr od wymiany do wymiany.darek_działosz pisze:Czy wymienic oleju po roku na olej zwykły na 15 tys km.
Do wymiany oleju potrzebujesz bańkę 4 litry.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
nieprawda, lub raz na dwa lata albo w zależności od wskazańMirek39m pisze:winstrukcji pisze 30 000 lub raz w roku
[ Dodano: 09 Wrz 2008 16:03 ]
może w twoim MK3 na pompie VP tak, ale nie na PDbugalon pisze:Taaak, norma producenta to litr oleju na 1000 więc tym bym sie nie sugerował. TDI nie powinno brać w ogole oleju. Moj AFN z przebiegiem 310 tysięcy nie bierze ani grama pomiędzy wymianami
[ Dodano: 09 Wrz 2008 16:09 ]
to zależy ile robisz rocznie kilometrów, jak nie przekraczasz 20 tyś. to przeszedłbym ze zmiennych na stałe przeglądy. Ja też mam olej typu LL (Castrol) i zgodnie z instrukcją wymienia się go według wskazań komputera lub 30 tyś. km albo co dwa lata ale radziłbym wymieniać częściej np. co 25 tyś km - wszystko zależy ile jeździsz, ja robię ponad 40 tyś. km więc się mi to kalkuluje chociaż wiele osób radzi aby po tuningu wycofać się z systemu LL - zastanawiam się czy tego nie uczynićdarek_działosz pisze:Mam wlany olej long którzy jest przewidziany na 30 tys km, a kosztuje jego liter aż 80zł.
mój AXR popija troche oleju, zrobiłem 8 tyś i dolałem może 1/2 litra (lepiej kontrolować, niż później zostać z ręką w nocniku), lepiej niech sie wypowiadają osoby które jeżdżą autami z konkretnymi silnikami, będzie prościej i więcej informacji
ale greg, ma 100% racje
pozdrawiam
ale greg, ma 100% racje
pozdrawiam
Jeżeli miewasz problemy z kobietami, to miej na uwadze to, że z problemami trzeba się czasem przespać.
PL
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
PL
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
-
- Nowicjusz