Mechanizm zmiany biegów. Potrzebna pomoc!!!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Mechanizm zmiany biegów. Potrzebna pomoc!!!
Witam wszystkich!
mam pytanie czy jest róznica w MK2 odnośnie mechanizmu 4biegowej skrzyni i skrzyni 5biegowej??
bo przekładłem cały silnik ze skrzynia, i teraz mam własnie 5biegową a wczesniej była "czwórka".
Problem tkwi w tym że nie moge tej piatki wrzucic.... czy jest jakas regulacja na to??
na koncu dzwigni lewarka która idzie po podwoziem jest taka opaska na której mozna przesuwac mechanizm od skrzyni w stosunku do dzwigni lewarka idacego pod podowoziem do kabiny.
mógłby ktos pomóc
bo nie mam 1 i 5biegu
nie wiem jak to ustawić.....a chciałbym mieć wszytskie biegi
mam pytanie czy jest róznica w MK2 odnośnie mechanizmu 4biegowej skrzyni i skrzyni 5biegowej??
bo przekładłem cały silnik ze skrzynia, i teraz mam własnie 5biegową a wczesniej była "czwórka".
Problem tkwi w tym że nie moge tej piatki wrzucic.... czy jest jakas regulacja na to??
na koncu dzwigni lewarka która idzie po podwoziem jest taka opaska na której mozna przesuwac mechanizm od skrzyni w stosunku do dzwigni lewarka idacego pod podowoziem do kabiny.
mógłby ktos pomóc
bo nie mam 1 i 5biegu
nie wiem jak to ustawić.....a chciałbym mieć wszytskie biegi
Ostatnio zmieniony czw wrz 11, 2008 13:42 przez kawowy19, łącznie zmieniany 1 raz.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
jest jedna różnica
cięgno krótkie w mk2 5b ma 74 mm długości natomiast
cięgno kótkie w mk2 4b ma 86 mm długośći
oba cięgna widać tutaj
http://allegro.pl/item427703088_zestaw_ ... zynia.html
Da radę wyregulować mechanizm na nieodpowiedniej długosci cięgnie ale to nieco zmiejsza komfort przełączania biegów w kabinie bo biegi są wtedy bliżej siebie.
[ Dodano: Czw Wrz 11, 2008 17:09 ]
Reguluje sie w ten sposób że tę klamrę luzujesz. Wtedy lewarek ustawiasz w kabinie w pozycji luz , na skrzyni wrzucasz luz i skręcasz klamrę z powrotem skręcasz. Niektóre książki napraw podają nawet w milimetrach odległość od drążka do blokady wsteka, ale teraz nie pamiętam ile to dokłądnie ma być (wartosci są różne dla skrzyni 4b i 5b ale da sie to spokojnie ustawic na oko)
Proponuję ci wymienić cięgno na odpowiednie i wtedy wyregulować i musi działać. Biegi wrócą, a jak coś jeszcze chcesz wiedziec to pytaj bo mam te mechanizmy w małym palcu. W sumie nie raz widzę jak ludzie głupoty piszą o działaniu tego ustrojstwa ale nie chce mi sie kazdego z błędu wyprowadzać. pzdr sas
cięgno krótkie w mk2 5b ma 74 mm długości natomiast
cięgno kótkie w mk2 4b ma 86 mm długośći
oba cięgna widać tutaj
http://allegro.pl/item427703088_zestaw_ ... zynia.html
Da radę wyregulować mechanizm na nieodpowiedniej długosci cięgnie ale to nieco zmiejsza komfort przełączania biegów w kabinie bo biegi są wtedy bliżej siebie.
[ Dodano: Czw Wrz 11, 2008 17:09 ]
nie trzebaNie trzeba czasem całej kasety zmieniać tam gdzie drążek zmiany biegów??
dokładnie Kawowy. To jest ta regulacja.kawowy19 pisze:na koncu dzwigni lewarka która idzie po podwoziem jest taka opaska na której mozna przesuwac mechanizm od skrzyni w stosunku do dzwigni lewarka idacego pod podowoziem do kabiny.
Reguluje sie w ten sposób że tę klamrę luzujesz. Wtedy lewarek ustawiasz w kabinie w pozycji luz , na skrzyni wrzucasz luz i skręcasz klamrę z powrotem skręcasz. Niektóre książki napraw podają nawet w milimetrach odległość od drążka do blokady wsteka, ale teraz nie pamiętam ile to dokłądnie ma być (wartosci są różne dla skrzyni 4b i 5b ale da sie to spokojnie ustawic na oko)
Proponuję ci wymienić cięgno na odpowiednie i wtedy wyregulować i musi działać. Biegi wrócą, a jak coś jeszcze chcesz wiedziec to pytaj bo mam te mechanizmy w małym palcu. W sumie nie raz widzę jak ludzie głupoty piszą o działaniu tego ustrojstwa ale nie chce mi sie kazdego z błędu wyprowadzać. pzdr sas
Ostatnio zmieniony czw wrz 11, 2008 17:12 przez sas_gti, łącznie zmieniany 1 raz.
No kurcze a mi się wydawało ,że tę kasetę też trzeba wymienić.
Sorry za niefachową wypowiedź.
A zna ktoś może sposób na wymianę tej miseczki i kulki mechanizmu z tej kasety bez wyciągania jej dołem??
Sorry za niefachową wypowiedź.
A zna ktoś może sposób na wymianę tej miseczki i kulki mechanizmu z tej kasety bez wyciągania jej dołem??
Ostatnio zmieniony czw wrz 11, 2008 20:39 przez Pooldi, łącznie zmieniany 1 raz.
Nawet najmniejsza kałuża odbija niebo