NIESYMETRYCZNE WYTARCIE KLOCKÓW??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
NIESYMETRYCZNE WYTARCIE KLOCKÓW??
witam, sprawa polega na tym że, zerkłem ostatnio przypadkowo na stan wytarcia lkocków z przodu i okazało sie że te od strony kierowcy są dwa razy bardziej wytarte niż te od strony pasażera,odpowietrzyłem przewód do tego koła ale w środku nie zauważyłem powietrza. co może byc przyczyną. PS przechodząc ścieżke na przeglądzie aparatura nic nie wykazała.
- Paweł Marek
- V.I.P.
zacisk po stronie bardziej zużytej może nie odbijać i klocki trochę trą o tarczę w czasie jazdy. Najprościej sprawdzić temperaturę tarczy poi jeździe bez hamowania. Tylko ostrożnie.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
fibolek niekoniecznie. Siła hamowania może być podobna, a tego oporu ktory zostaje po odpuszczeniu hamulaca może urządzenie nie wyczuć. Zresztą pisze to bo miałem właśnie dokładnie taka awarię w jettcie. Pomogło rozebranie i wyczyszczenie zacisku. Tester (w marę nowoczesny - komputerowy) na diagnostyce pokazywał że się wszystko w normie mieści a klocki z jednej strony mi jechało. Jeszcze kwestia odpowiedniego luzu klocków w prowadnicach. Niektore podruby trzeba podpiłować żeby wogóle weszły.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.